用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道vs油塘基顯
go

播道vs油塘基顯 [複製鏈接]

播道巳註冊,前天in基顯,副校即收,點揀好?播道愉快學習又一條龍但要比錢,基顯係第一志願,區內名校又唔駛錢,但最唔好係冇直上中學. 好煩好煩....
   0    0    0    0

回復 fifi_hahaha 的帖子

for 2012 9月升小一OR for 2013-2014 ??? 現在還有得in ?????

rainbowcov  仲未玩完的.  發表於 12-8-6 15:18

我看你的心都不是在播道, 既然去得IN基顯, 得咗就轉吧. 不要左顧右盼, 將來的事, 誰又可預計呢!

talknwrite 發表於 12-8-6 14:03
我看你的心都不是在播道, 既然去得IN基顯, 得咗就轉吧. 不要左顧右盼, 將來的事, 誰又可預計呢! ...
agree                           

快d放位,讓有心人可以入讀,功德無量。

播道是英文中小一條龍學校,學生未畢業已應能操流利英語,這是一般學生在大學畢業後都未必能做到的。每月千多元學費,補習英文也不夠。愉快學習更重要,父母重視孩子的教育,無非想他們有快樂的人生,現在既然已有愉快的童年,還想甚麼。
本人對播道的愉快學習詳情並不了解!

6 年後當人人忙搵中學你便知一條龍的好處, 雖然播道不是什麼名校, 但至少小朋友不會怕面對英文, 而老師真係好錫小朋友. 老實說比1xxx 幾元學費日日同你操英文真係抵晒架. 至於基顯我就不太暸解.

agree..  學費算平了

回覆:mandy304 的帖子

EC is a good school as my son is studying there. But your kid went to interview 基顯, so I think you love 基顯 better than EC.

回覆:Carmen2004 的帖子

其實我都覺得播道係一所有愛心嘅學校,但係係另一個播道嘅forum見到一D負面嘅消息,令到我有D動搖,而我D懷疑佢作為一間英小,但有幾多%真係用英語授課呢?能唔能夠創造一個英語嘅「語境」比小朋友呢?
Carmen2004,你小朋友讀播道,請問可否比D呢方面嘅資料呢?

回覆:Carmen2004 的帖子

其實我都覺得播道係一所有愛心嘅學校,但係係另一個播道嘅forum見到一D負面嘅消息,令到我有D動搖,而我D懷疑佢作為一間英小,但有幾多%真係用英語授課呢?能唔能夠創造一個英語嘅「語境」比小朋友呢?
Carmen2004,你小朋友讀播道,請問可否比D呢方面嘅資料呢?

EC - 除中文外全部都係用英文授課, 見老師同小朋友對話都會用英文講. 而中文就未算係全面用MANDARINE 上課, 不過每教完一課都有成幾拾個生字回家要讀比家長聽.

回覆:播道vs油塘基顯

個人不like播道

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

Please don't hold the two seats, quick quick think and release seat to other pity waiting parent la ...

回覆:kochiman2004 的帖子

求吓樓主盡快決定

fifi_hahaha 的帖子

播道係好有愛心的小學,不過,預了學術一般,band 2中學。如果接受到,都ok.如果注重學術,津校啦

我會選播道.

回覆:mandy304 的帖子

已經放左基顯,希望大家都揀到適合自己小朋友嘅學校啦!

‹ 上一主題|下一主題