用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道vs油塘基顯
樓主: fifi_hahaha
go

播道vs油塘基顯

朋友囡囡今年剛入播道, 有點後悔, 亦準備幫囡囡轉校

feifan 發表於 12-8-12 05:13
朋友囡囡今年剛入播道, 有點後悔, 亦準備幫囡囡轉校

Why?
其實播道有乜問題?
讓今年想報讀的家長可了解清楚.

無咩點講, 淨係話間學校吾係好岩個囡讀咋(但佢個囡之前係讀學之園; 不錯既幼稚園, 相信一定會跟到進度吧), 同埋話佢參與過些活動覺得學校的行政有些混亂, 兼在將軍澳附近商場一帶親眼見到中學部一群學生著住件校服親熱, 目中無人 絕對影響了心目中該校校風呵, 所以未如之前所想是那麼好的一所學校. 好似聽佢話想扣門考優才插班, 或油塘福小, 前者校風同學術都吾錯, 而後者就好谷學生成績, 可一條龍升band1福中! 吾好意思, 只知那麼多, 希望俾到少少資料你參考, 因為攪學校野真係好煩
要個囡再適應多一次新學校真係好慘, 依家小朋友同家長都為教育付出太多了!!

feifan 發表於 12-8-13 11:03
無咩點講, 淨係話間學校吾係好岩個囡讀咋(但佢個囡之前係讀學之園; 不錯既幼稚園, 相信一定會跟到進度吧),  ...

但我眼見的將軍澳站的中學生中.. 在街上留連的,最少的就係播道的學生喎... 叫做好日都唔見果隻...

fifi_hahaha 發表於 12-8-8 23:20
而我D懷疑佢作為一間英小,但有幾多%真係用英語授課呢?能唔能夠創造一個英語嘅「語境」比小朋友呢?
有識人在內讀書, 係英語授課, 包括數學科, GS科,

語言環境 ?  四圍都係廣東人同學, 你估有幾人同你講英語呢 ?  相信聽力會操得幾好。  外籍老師, 全校有幾位 ?

至於數學, 因為用英文, 不能太煩多複雜, 初小係基本四則運算, 理解題就係簡單, 不會太深。配合開心學習的口號。

我D朋友話, 中文超難, 甚至乎有些吹毛求疵.  又話校長既親切, 有時來於牽強

播道校風:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2431757&extra=page%3D1
「兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。」 (詩篇 127篇3節)
My two gracious gifts from God :
Ivan & Nattie
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」 (箴言22章6節)