用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 個仔行為有少少似自閉童,但...
go

個仔行為有少少似自閉童,但... [複製鏈接]

1    0    0    0

你仔好多嘢同我仔都一模一樣,我個仔評估左係自閉。

回復 kck_88 的帖子

睇咩嘢醫生?

建議揾精神科醫生、心理學家或有呢方面認可資格既兒科醫生再做評估,因為只有佢哋至有資格評估小朋友是否患上自閉症或阿士保加症,亦只有佢哋可以用一D科學化既評估工具,令評估結果更具客觀及準確。

你仔仔嘅情況同我仔簡直一模一樣,我找了私人臨床心理學家評估,是自閉傾向及感統問題。

其實作為父母,已經好清楚個仔發生了甚麼事!難道還要等埋?4歲已經不細了,兩年後便上小學,不要以為乜都唔做,大大下就會無事。快D評估,快D對症下薬,你也許發現,愈早處理帶來的效果,不然•••••••

kck_88  謝謝..明白了  發表於 12-8-13 08:55

回覆:個仔行為有少少似自閉童,但...

不要錯過6歲前的治療黃金期

我知亞氏保加症(自閉一種)係無語言遲緩的,親戚個仔的情況与樓主相似。

http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/prof_dev/prof_dev.html#
可以去 兒 童 體 能 智 力 測 驗 服 務 排期做測試,但排期需長。

你話個精神科醫生話你個仔「行為極似,但可以不用寫轉介去政府,佢又覺得可以吾駛再覆診,
」咁即係點?表示嘜都唔使做?

據你上文顯示,你囝囝的行為實有些需要關注的地方(特別係「番足成年學都吾同小朋友玩」),建議你再找一些私人訓練中心的專業人員給予一些意見!

kck_88 發表於 12-8-5 19:14
個仔今年岩岩4歲,專注力不足,同好活躍叫佢十次佢會應你一次,而果一次佢會用極度大聲黎應你,打屋企人打左成 ...
同我仔當年一模一樣, 評估後係自閉傾向,不過學業成績又算唔錯

回復 patpat234 的帖子

吟你有沒有參加一些治療?

可考慮以下兩間私人訓練中心,兩間機構既評估報告都受政府認可,可以用嚟申請政府津貼既訓練課程。

LINKS

http://linkscdc.com/

STEP

http://www.step-hk.com/2010/

我個仔都係四歲, 一年前係尤德評估係自閉傾向. 佢好乖, 好守規矩. 但係有d 固執行為, 同埋好經常講野唔望人.  兩歲先講野. 自信心不足, 明明識但係唔會主動舉手話比老師聽佢識. 對陌生環境或新老師需要時間適應. 前兩日係瑪麗評估, 做左成個半鐘. 個結論係' 嚴格來講係輕微既自閉症'. 我都唔知算唔算. 但係醫院醫生話佢地都無咩野做. 係到小學佢地先會做. 而家都係排I位e位喎,

kck_88 發表於 12-8-5 19:14
個仔今年岩岩4歲,專注力不足,同好活躍叫佢十次佢會應你一次,而果一次佢會用極度大聲黎應你,打屋企人打左成 ...

完全同我個仔一樣。佢評估左,係adhd+自閉。

真係高興就衝埋黎打我幾野,唔高興又打。有時有野係佢手,變左武器;我已經成身傷,呢d真係家暴。

我同社工講,佢都替我傷心。

醫生唔講我都唔知,以為個人有眼神接觸,但係醫生話我個仔,係用眼尾睇人。

不如你都係排評估中心啦。無出評估,申請唔到訓練。淨係佢打人呢科,真係要去訓練。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

My kid is now having individual occupational therapy, individual speech therapy and group social class once weekly now. All training were performed in different private centres. He is now waiting for EETC but the social worker said we need to wait for at least 1 year.

Sorry I am not able to type Chinese in my company now.

‹ 上一主題|下一主題