用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 哥哥讀緊KM, 若果下年妹妹同樣報讀KM, 入讀的機會大唔大 ...
go

哥哥讀緊KM, 若果下年妹妹同樣報讀KM, 入讀的機會大唔大?

Hi, 各位劍嗚家長,
我想請問今年哥哥已起KM讀緊K1, 如果妹妹下年報讀KM嘅N1, 收妹妹嘅機會大唔大呀?

睇表現,無話一定收

Thanks you

回復 MYEvangeline 的帖子

唔好咁老定,考多几間穩陣D!
今年聽到唔少CASE係唔收返細佬妹!

唔係一定

唉...真係令人好擔心, 都唔知搵邊間好嘅學校俾妹妹做backup好

littlecook 發表於 12-8-13 18:18

唔好咁老定,考多几間穩陣D!

你嘅意思係當知道係細佬妹之後專登唔收!?

引用:唉...真係令人好擔心,+都唔知搵邊間好嘅學

原帖由 MYEvangeline 於 12-08-15 發表
唉...真係令人好擔心, 都唔知搵邊間好嘅學校俾妹妹做backup好
2 years ago, I just applied 4 kinders(including km) for my younger son. Looking back, seems quite risky haha.  One of the other 3 is a kinder near our home.

唔係咁既意思!
我意思係,即使細佬妹機會比街外人大,都唔係一定收,但一般都有WAITING既!
今年識好几位有兄姐就讀既只係WAITING,到依家都無收到!
但有WAITING都有機會既,努力求吓位囉!
而你家妹妹可算有兩次機會,第一年考N1,如果唔收,第二年再考K1都得.

小曳人  that means.. I am lucky enough...   發表於 12-8-16 17:11

醒目開學勳章 貢獻勳章

我識幾個今年升K3嘅哥哥姐姐,細佬妹都係第一輪offer呀!

littlecook  我諗真係一半半,機會總比外人大啩!但真係唔係一定收返!  發表於 12-8-16 18:30
恐龍家

回復 littlecook 的帖子

小曳人,

細佬同哥哥都咁叻叻呀!爭住收添啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

littlecook 發表於 12-8-16 18:28
回復 littlecook 的帖子

小曳人,
no la~
我地第一輪waiting 都未call 到,好遲先收到call呀!

littlecook  你講細佬?寫左几多封求位信呀?
咁當年哥哥係咪第一輪入呀?  發表於 12-8-17 22:26
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

littlecook  你講細佬?寫左几多封求位信呀?
咁當年哥哥係咪第一輪入呀?  發表於 昨天 22:26

當年哥哥係第一輪入架,咁事實哥哥係醒d嘅,雖然講interview,細佬表現好少少

恐龍家

我個大仔KM由PN讀到K3畢業, 今年升P2。
妹妹上年冇讀PN, 今年9月入讀K1, 有報讀KM,不過waiting list, 有寫過信不過冇消息。
打過電話同主任傾, 先知道原來KM唔知道哥哥以前讀過KM(因為張Q&A我唔知要寫)。
Tweety

Tweety112 發表於 12-8-22 01:06
我個大仔KM由PN讀到K3畢業, 今年升P2。
妹妹上年冇讀PN, 今年9月入讀K1, 有報讀KM,不過waiting list, 有寫 ...
結果有冇收返?

LL222

冇消息呀...

6月尾打電話去KM, 主任話唔知道原來有個哥哥O係KM畢業, 不過佢話冇乜關係。
另外有FD幫我問, 好似個WAITING LIST好長.... 所以都冇得讀LU..
Tweety