用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1 尾有咩好選擇?
go

band 1 尾有咩好選擇?

本來住九龍城,但只要有好學校,我願意搬屋博一博,任何地區都可以

九龍城網已經算好多選擇:D

do-re-me 發表於 12-8-4 18:52
本來住九龍城,但只要有好學校,我願意搬屋博一博,任何地區都可以
讀 直資就不需 搬屋, 例如 德望學校香港神託會培基書院滙基書院(東九龍)基督教崇真中學

黃大仙 / 慈雲山都有幾間 band 1 尾學校, 都算近, 唔洗搬屋.

九龍城band1尾選擇好多
1. 陳瑞琪
2. 丘佐榮
3. 何官
4. 銀禧

chun媽  何官不是band 2 尾嗎???  發表於 12-8-11 15:43

elbar 發表於 12-8-5 10:05
讀 直資就不需 搬屋, 例如 德望學校、香港神託會培基書院、滙基書院(東九龍)、基督教崇真中學  ...

以上都是正增值中學

選學校除了考慮學校的質素之外,還要好緊要的就是成功率高唔高。

九龍城的band 1英中跟band 1人數相若,抽中成功的機會已很大。沒錯,陳(是男校)、丘、何、銀都是好選擇,而且留在原區,學校給你推算banding都較容易,一但轉區,band 1尾的同學有機會變banding,可能會有風險。莫非有特別原因?如果純為找一間band 1尾的好學校,倒不如留在原區。

綽盈媽咪    發表於 12-8-12 22:20
:verycold: :verycold: :verycold:

如果真的要搬, 我覺得葵青區都好多, 因本人住左這裡.

peggy  葵青區既B1位自己都唔夠分, 重要被d位給荃灣區  發表於 12-8-19 14:03

中西區也值得考慮, Band 1位都夠分!

讀 直資就不需 搬屋, 例如 德望學校、香港神託會培基書院、滙基書院(東九龍)、基督教崇真中學  ...
德望學校應該屬於Band 1頭的學校.....

elbar  只是舉例, 或者那位是男生。  發表於 12-8-7 12:57

chun媽 何官不是band 2 尾嗎??? 發表於 昨天 15:43

唔好玩, 何官點可能BAND2尾???

cclbaby  何官是 band 2 頭.  發表於 12-8-16 10:19

德望學校、香港神託會培基書院、滙基書院(東九龍)、基督教崇真中學  ...
請問以上幾間直資中學是band幾? thx

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

ohnono 發表於 12-8-6 13:00
選學校除了考慮學校的質素之外,還要好緊要的就是成功率高唔高。

九龍城的band 1英中跟band 1人數相若,抽 ...

你地好犀利,識計該區中學band1的數量及有幾多band1的升中學生,想問是怎計的,如港島東區兩者數量相若嗎?謝謝!唉!越近9月,個心就越驚!

係LOR, 其實係點計該區夠唔夠位?

cclbaby  我都想知道如何計算的,請問有沒有方程式的?  發表於 12-8-16 10:20

如果是band1尾,我會揀一間校風好,老師積極,有愛心,又正增值的Band1尾或band2頭學校,應該可以入到英文班,到時學校會給他多些發揮機會,好過做top band1學校的底部學生,失去很多leadership機會.如果派到band1頭學校就麻煩,老師會教得很快,未必吸收得好.