用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 小一暑期班的課程
go

小一暑期班的課程 [複製鏈接]

各位有小朋友返暑期班的家長,你地覺得個暑期班課程內容怎麼樣呀?我自己就覺得真係一啲都唔簡單,課程內容好似係俾一啲返緊小一的小朋友讀咁!好在我地有返到啫,咁小朋友9月正適返小一時會更容易適應.因為11月就會有考試等佢早一個月開始適應下點樣做大個仔!再者,我個人覺得如果從一間不太注重學術水平的幼稚園出來的小朋友真的要花更大力氣去追上課程!
   0    0    0    0

I have not join the course since my kid is not the first batch's student, I am quite worry now !!!!! mouth:" />

ccfa_hp 發表於 12-8-4 17:01
I have not join the course since my kid is not the first batch's student, I am quite worry now !!!!! ...

雖則我真係highly recommended小朋友應該在入學前參加這個小一暑期班, 但你都唔好咁擔心喇,現在你應該快啲幫佢買定小一啲書本,然後同佢一齊預讀下先,因為一開學我諗佢地啲進度應該好快架, 因現在暑期班已經要上中,英,數,普通話,樂理喇!不過我想信你小朋友可以被取錄都一定有番咁上下的學術水平!係呢多口一問你小朋友係邊間幼稚園畢業架?仲有你小朋友揀左樂器未呀?

唔洗擔心,如果你問我,我覺得summer course 課程內容唔算太深,因為入得宣小的小朋友,多數起碼有普通KG K.3 以上程度。不過佢英文科內容好似有啲淺囉!

我又唔覺太深, 睇返佢地小一d中英數課本, 其實都係一般level, 祗係數學係會教快d。問返d舊生家長, 佢地都話我知P1仲係honeymoon時間, 甘小朋友用一年去適應應該問題不大。

其實我都認為程度對於自己小朋友是不深的,但對於出自一般沒有講求學術的幼稚園小朋友我估應該需要多一點時間才能適應!但我又是否太多心呢,其實這些小朋友係咪一早已經被拒於門外呢?

呀~~ 我女上年上過,  見佢冇咩做架bor, 我比佢上係為左適應小學生活,
今年都冇比佢上了, 一來一回都好花時間, 暑假比佢休息吓, 又時唔使過於緊張.
‹ 上一主題|下一主題