用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 阿囡仲講緊BB話
go

阿囡仲講緊BB話 [複製鏈接]

如題, 阿囡下個月就2歲, 但係佢仲講緊BB話 ><
佢識講ONE TO TEN, 識認顏色, 但係就係唔識對答, 又唔識講自己個名
點算? 黎緊年尾咁多面試, 請指教下我呢位心急媽咪, 先謝過
   1    0    0    0

回覆:阿囡仲講緊BB話

同小朋友玩多d

回覆:kaka7810 的帖子

同bb一齊時要經常同佢講野,佢聽得多就會識講。例如冲涼時,做每一樣野都同佢講,如:我地去沖涼,沖涼好舒服。我地除衫沖涼。舉高手,媽媽同bb除衫。123除衫。我地而家除褲,左腳,右腳...總之不停自言自語,佢聽得多就會跟你講。

日日同BB講同樣的說話, 講得多, 佢自然會識講...

唔使擔心喇!個個小朋友發展都唔一樣,當日我女考pn時仲未識講嘢,問佢乜都係無回應,好彩都仲有學校肯收佢。直到佢2歲7個月大時才肯講嘢,家下仲日日口唔停,煩到暈

kbi 發表於 12-8-8 09:33
同bb一齊時要經常同佢講野,佢聽得多就會識講。例如冲涼時,做每一樣野都同佢講,如:我地去沖涼,沖涼好舒 ...

哈哈, 我都係成日自言自語, 但佢地吸收能力超強, 聽聽埋埋好多. 要俾的耐性, 同佢講時要有眼神交流, make sure he is listening... add oil. Don't worry too much. 1, 2 個月可以進步好快架.
‹ 上一主題|下一主題