用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 您們會轉嗎 (中一升中ニ)? 九龍城聖家-> 油麻地真光 ...
樓主: LML
go

您們會轉嗎 (中一升中ニ)? 九龍城聖家-> 油麻地真光 [複製鏈接]

dailam 發表於 12-8-8 14:19
"如:聖心,聖瑪利,聖方濟各及嘉諾撒書院都有信心保證。"

其實,都係你睇我好,我睇你好!我朋友的女兒在 ...
"選用的語言的影響相對是較少。大家看看通識的practice paper, 其實用字不算深,可能比英文科 reading paper 平白,所以我覺得看不明問題的可能較低,反而是不懂表達,或缺乏批判性思維累事。"

「不惜歌者苦,但傷知音稀」,你係我在EK第一個有相同看法的家長!
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:"如:聖心,聖瑪利,聖方濟各及嘉諾撒書院都

原帖由 dailam 於 12-08-08 發表
"如:聖心,聖瑪利,聖方濟各及嘉諾撒書院都有信心保證。"

其實,都係你睇我好,我睇你好!我朋友的女兒在 ...
我也同意你的看法,讀書要靠自己。過用英文考通識,可能到DSE戰場時,對學生未必有利,始終唔喺本身的語言,答題就靠學生本身有幾多英文料表達出來,換上用中文答題,或者會有"暢所欲言"的感覺。

我仔仔正是第一屈DSE考生,正是用英文考通識科,超過90%合格,大部份成績2&3。睇到眼凸凸,我仔仔通識有2,好開心,差點過唔到3322。

有同學怕用英文考通識,報中文考通識,有5*,可能是個別例子。

‹ 上一主題|下一主題