用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 您們會轉嗎 (中一升中ニ)? 九龍城聖家-> 油麻地真光 ...
go

您們會轉嗎 (中一升中ニ)? 九龍城聖家-> 油麻地真光 [複製鏈接]

油麻地真光叩門收了, 兩間都無文憑試成績公布。您們會轉嗎?

我知真光英文科很多功裸,不知是不是每科也一樣。怕小朋友设有自己活動的時間。

elbar  Why not?  發表於 12-8-4 22:47
   3    0    0    0

我相信樓主的小朋友一定係聖家小學上中學的,好少街外生入聖家,所以樓主應清楚聖家的情況。

油麻地真光因為沒有直屬的關係,肯定係收街外band 1生,成績較有保証。最重要的一點是真光一路以來的口碑都不錯!

flopsybunnies  agree  發表於 12-8-6 12:48
:verycold: :verycold: :verycold:

醒目開學勳章

小女是聖家小學的學生,多數會報考聖家書院,請問前輩為何要轉校呢?因聖家書院算是band 1c ...

回覆:soso1227 的帖子

嘉諾撒聖家書院以往是由修女當校長的,聽到很多學生都很喜歡這位修女。但近幾年轉了一位呀太接任校長,希望改革成績,就連通識科都用英考(全港超過88%中學,用中文考通識科),不過,通識用英文,真係要學生英文好top得,超強勁。聽聞很多學生考DSE時,連題目都睇唔明,自然答唔出,=接近交白券,。

呀太應該唔好再害學生啦!

lovelyec  你既聽聞可信程度有幾高, 我唸連題目都睇唔明既只係小數吧!  發表於 12-8-8 16:18

連題目都睇唔明,自然答唔出,=接近交白券,
你講緊一個半個學生係咁,唔係大部份呀。

tserachel 發表於 12-8-4 20:49
嘉諾撒聖家書院以往是由修女當校長的,聽到很多學生都很喜歡這位修女。但近幾年轉了一位呀太接任校長,希望 ...
如果通識唔合格等如3322最低資格都冇!唔知其他科成績點呢?
:verycold: :verycold: :verycold:

What is 3322? 為何要用英文考通識?

ohnono  3322=中英文要3級,數學通識要2級,大學入學最低門檻。通識的授課和答題語言是學校跟據學生的程度去考慮,每間學校有自主權,選校時最好看清楚。  發表於 12-8-6 13:06

回復 LML 的帖子

既然有心叩門又收左,點解唔讀,除非係擔心適應問題。

LML,

真光英文係讀高一級. 暑期作業升中二會做中三既英文. 功課唔算等別多.

其實係嘉諾撒會名下band one中學都係用英文教通識科,喱個應該唔係“呀太”要害聖家書院的學生,而係教會的共識,你可以問吓“嘉諾撒聖心”“嘉諾撒聖瑪琍”“嘉諾撒聖方濟各”同“側魚涌嘉諾撒”,人地都係用英文教的,無理由睇低你“嘉諾撒聖家”而用中文教的,當然一事同人啦!

至於真光,你當初都係因為鐘意喱間中學先至去考,都得咗咪去讀!

那個啊太,並非外人,好像是嘉諾撒聖心書院副校轉去做校長的。

我想我太保護女兒了,怕油真太pull學術方面而少了enjoy 真正學習的興趣。我想來年幫她找一間男女校,始終讀了七年女校。很多男仔優勝的地方, 都無辦法体驗和學習。

SARIDON  如果來年幫你女兒找一間男女校,我寧願你今年選擇真光。  發表於 12-8-6 22:48
elbar  到時如果在男女校掛住拍拖影響學業你會否後悔。  發表於 12-8-6 22:33

回復 LML 的帖子

女校也有佢問題, 要拍拖女校也會。教好小朋友最緊耍, 逃避不是辦法。

我想女兒試多啲不同環境的人和事, 都是學習的一種。現在啲小孩子不夠獨立和沒主見, 都是家長幫她們太多了。

回復 LML 的帖子

現在的小朋友為了抗衡家長的干預,於是展開長達十數年的反叛期,爭取思想上的的自由,行為上的自由。我的小朋友已展開左他的抗爭長征,而我只能退居幕後作糧草的支援!

回覆:SARIDON 的帖子

唔係睇低"嘉諾撒聖家書院",不過其他姊妹,如:聖心,聖瑪利,聖方濟各及嘉諾撒書院都有信心保證。而"聖家"在九龍城區已被評為band2,"聖家"小學成績好的學生都會首選"聖家",上"聖家書院"的多為中游成績。
況且大多數band1中學都用中文教通識科,在第一屆DSE考生中,超過88%學生用中文考通識科,考英文券的考生中很多是以英語為本身語言,我唔覺得"聖家"學生的能力可以應付,因為通識科的範疇十分廣泛,如答政治題,要學生用英文寫三個政黨名稱,唔知有幾多個可以寫得出,或者一個都寫唔出。教通識科的老師辛苦時,學生又辛苦。這是我最近從"聖家"書院學生口中聽到的,即使平日花很多時間温習通識,而減少温習其它科目,考出來的成績亦不理想,連同其它科目一齊不理想。
其實DSE成績單上又無例明用英文考還是用中文考,何必大家辛苦,隨時3322都好難過。

lovelyec  係邊到既資料睇到佢係band 2, mud 唔係所有既英中都係band 1 咩?  發表於 12-8-9 11:57

其實某一間學校的學生有沒有能力運用英語去應付通識科我根本就唔會去評估,只係當初當家長去選擇這一間學校的時候,就應該先去了解自己的選擇,佢的辦學宗旨,辦學理念,教學語言,宗教背景,甚至校服係冬天是長褲定短褲。

今日的聖家書院是否已被評為band 2我唔清楚,人家學生有無能力亦相信只係個別,唔好講到全聖家都真係咁弱,有心去記,三個政黨名稱都記唔到,我又唔係咁相信,我跟你識人有點唔同,我亦只認識一個,真係一個咁多,佢係我個女學琴的同學,佢正正係聖家中學今年中1升中2,考頭10%的同學的其中一個,咁啱我今早(7/8)呀女學琴時遇到佢,咁我多口問佢關於佢學校喱科通識,佢當時答我話佢地學校邊有咁差呀,一半靠學校,一半靠自己啦,睇多D news啦咁話。

如果覺得唔啱自己,有得選擇咪可以揾過,間學校唔會因為一個半個討論就去改變自己的教學方向,今年亦只不過係第一年,都要比時間學校,老師同去學生適應的。

你“聽聞很多學生考DSE時,連題目都睇唔明,自然答唔出,接近交白券”但全港多達90.8%日校生考獲2級或以上合格成績的通識科,都唔係咁差,第一屆不能作準的,累積經驗而已!唔好咁緊張啦,來日方長!

回復 tserachel 的帖子

您從那裏得知聖家己跌落band 2? 2年時間,從1B
跌落band 2?

用英文教通識我也不讚同,但不是完全沒有可取的地方。時間可以証明這點。

"如:聖心,聖瑪利,聖方濟各及嘉諾撒書院都有信心保證。"

其實,都係你睇我好,我睇你好!我朋友的女兒在聖心升F.5, 她是由聖心私小升上的,但現在的成績十分不堪。F.3 時數學成績below average 也可選修physic。說回通識,她當然經常不合格,聽朋友說,亦有很多人fail。聖心亦是用英文作答的,如果這校是信心的保證,她們的問題在哪裡?我覺得用中文答通識,好處就是較易表達自己的論點。但高分與否,就牽涉到答題技巧和對時事的留心和理解是否通透,選用的語言的影響相對是較少。大家看看通識的practice paper, 其實用字不算深,可能比英文科 reading paper 平白,所以我覺得看不明問題的可能較低,反而是不懂表達,或缺乏批判性思維累事。
大家都經歷過中學階段,想必一定不會否定有很多因素影響孩子。我認識好幾個band 1 頭的 p.6 學生,考入協恩、瑪利諾、喇沙和男拔,但因名種原因,成績已無復當年勇,有些繼續在全級中游奮鬥,有些跌到大後方,轉去外國讀。所以學生在那所學校就讀,最終都是要靠自己,而且要有毅力。
其實當年我很希望女兒選Eng. Lit, 我是讀Eng. Lit 的,我覺得英文只要有中等情度,已可選,因為日日要看 literature, 英文成績一定會有進步。我自己當年就是這樣。所以我覺得用英文讀通識,亦有異曲同工之效。
其實我很佩服嘉諾撒教會的學校,以我所見,她們都很認真辦學,不像一些名校 hea 住教。嘉諾撒教會的學校功課量不少,但如果學生認真去做,一定有得益。就如我朋友女兒的例子,通識老師時常都要她們做很多written 功課,有些同學就是透過這許多的功課,sharpen their skills in answering questions。
最後一句,讀書是靠自己。
以上言論,純粹有感而發,無意抬高或貶低任何學校。如有冒犯,請多多見諒!

非常同意dailam的一句,讀書是靠自己的。

說到尾,都是要找一間合適的學校,愉快地學習。

經過今次我門一家人更了解不同學校的教學方法。

最重要的是我更了解女兒。見到她真的成長了帶給爸爸媽媽的喜悦比一張亮麗的成績表來的實在。
‹ 上一主題|下一主題