用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍灣媽咪請進
go

九龍灣媽咪請進

你們會唔會報PN?  有咩野選擇?  德褔幼稚園好嗎?  會報國際部嗎?
另外,  淘大聖得肋撒又好唔好?

個人認為德福好過淘大聖得肋撒, 以下純粹個人意見~~~

我囡囡係讀緊德福既國際班(IN1). They have good NET teachers.
MS ESTHER雖然不是外國人的面孔,但很NICE, 起初也有點失望, 不過, 她真的很有愛心, 而且我個囡真係好快已經好鍾意佢, 因為她有兩位班主任, 一位外籍, 一位國語老師 , 兩位都不是香港人, 我囡囡返了兩星期學, 放學回家訓晏覺, 都會發開口夢見個NET, 因為成日叫住佢個名; 另外, 每晚, 我們會與她一同祈禱, 會請她提名兩個人, 然後一齊為那兩個人代求, 她總會立時說出她最愛的人, 而通常都會有齊兩位班主任既名字架~~~每天上堂英文和國語的時間係差不多參半, 因為我個囡好快就懂得講1-5既國語, 同埋識唱幾首國語歌。我個人認為小朋友見多D不同國藉的人也無妨, 因為英普班只是提供一個媒介讓她聽多D, 習慣了便不陌生, 又不懼怕了~~~我選德福既IN班, 就最主要原因係近我住的地區, 而這區據聞最好都算是德福了, 當然國際班就更理想啦~~~

至於PN class, 若是自己是全職媽媽, 可以不用報PN class, 若是由工人照顧的, 就不如返下學, 學多D野好D喇! 另外, 如心儀既K1學校有PN class的, 也應報PN, 因為考PN, 容易過考K1好多!

在九龍灣, 以我所知, 有Playgroup的, 主要在德福大廈有好幾間, 好似4/F, 13/F都有, 另外, 就係德福幼稚園都有!

係唔係直升K1?

Yes, 直升K1架!

回復 LittleButter 的帖子

但國際班 PN 只有 pm class, 我小朋友下午要訓覺
所以唸緊報唔報 pn 好

淘大聖得肋撒, 業主不績租, 將會結業.

回覆:九龍灣媽咪請進

想請教,呢間如想讀PN應該幾時要報名呢?我囡2012年2月出世
我唔係咁識,個個朋友都話要快d報定名,但我見d幼稚園好多都未招收2012出世bb,朋友叫我寄左表先,但...真係要嘛?定間間唔同要打去問呢?
謝謝

回覆:九龍灣媽咪請進

sorry 寫得唔清楚,i mean 報德福幼稚園 PN班

引用:淘大聖得肋撒,+業主不績租,+將會結業.

原帖由 yhchoy 於 12-08-07 發表
淘大聖得肋撒, 業主不績租, 將會結業.
上2星期已經講左續租啦!

引用:想請教,呢間如想讀PN應該幾時要報名呢?我

原帖由 sy2012 於 12-08-08 發表
想請教,呢間如想讀PN應該幾時要報名呢?我囡2012年2月出世
我唔係咁識,個個朋友都話要快d報定名,但我見d ...
下年先到你。今年係2011年bb報。

請問2012年2月既BB, 係下年報2014~2015學前? 定2013~2014插班?

回復 ckate 的帖子

如果你既小朋友係大 b, 可以考 2014-2015 n 班. 個人建議唔好插班, 因為小朋友中途加入, 同學仔未必可以容納佢, 佢見個個小朋友都有相熟同學仔, 自己又要長時間適應, 對小朋友黎講好難, 家長又要適應

我囡囡黎緊 9月會係德福返國際班, 開學後再話比大家知情況如何, 希望幫到大家搵到適合自己小朋友既幼稚園

n 班 = 學前班 = 兩歲班?
我唔係好識分

如果報2014~2015, 開學時已經2歲半有多, 唔算遲?

德福幼稚園有冇playgroup呢?

新手媽媽, 好多唔識, 請指教~

德福有playgroup,但要1.5歲先收架。

我唔係九龍灣媽媽,但我都成日去,我住觀塘。但我都會報N,我會報迦南、啟思同德福。

學前班由 2歲起開始入學, k1由 3歲起先入, 所以 2014年9月入學前班就啱架啦

德福有中文及英文 pg, 平日下午或星期六都有班, 方便 working parents 陪上堂, 好似正規上課咁, 要排洗、玩玩具、聽故事、唱歌及食茶點。我囡囡由歲半上到今年7月(上咗9個月), 睇到佢既轉變, 起碼佢知道咩係群體生活, 老師會教英文及日常生活既嘢。最好係德福幼稚園上, 等佢早啲知道咩叫 "返學" 和 "校園"