用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 非常阿媽
樓主: lauerica
go

非常阿媽   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

大家請返回正題, 謝謝!!!!

ZZdaphne 發表於 12-8-5 23:39
請你冷靜.
大家在此討論一件有關仔女上學的新聞,
是很正常的一件事,
最終版主發言,希望大家息事寧人,鐘意歡迎留言討論,
唔鐘意路過睇下當笑話,無為再爭議,多謝公平、公正的版主,讚、讚、讚。

flopsybunnies    發表於 12-8-6 12:43

而家講番正題。

相信冇人否認呢位媽咪係想個女好, 出發點係善良既, 但所有人(除咗佢自已)都知佢咁做係害咗個女。

其實現實世界都有好多呢種媽咪, 之不過程度冇咁嚴重。

好多學生本身只有band 1 尾 band 2 頭既成績, 但媽咪堅持要揀band 1 頭既地區名校, 咁好彩抽獎入到, 都只係做墊底分子, 令個小朋友完全喪失讀書興趣。 如果佢地係揀 band 1 尾 band 2頭既學校, 入到去可能名列前矛, 成為老師既寵兒, 有個好愉快及好成績既中學生涯。

mamafufu 的帖子

我小朋友只有11歲, 我問佢呢件事有咩睇法。

佢話就算唔係最鍾意學校, 都要返。寧願比心機考好成績,再爭取轉校。

呢個家長係咪連11歲小朋友嘅智慧都無?

flopsybunnies  Your child is so smart!  發表於 12-8-6 12:44

呢個阿媽會唔會諗住嘈嘈下就有想要嘅學位呢,我希望唔好俾佢,如果唔係個個都去嘈,好似雙非咁.後患無窮~

like_travel  到時真係後患無窮~  發表於 12-8-6 14:11
like_travel  係囝就嘈要去皇仁, 係囡既就嘈要去庇利羅仕    發表於 12-8-6 14:10

回復 mamafufu 的帖子

知易行難. 我曾經問過身邊的朋友,99%話要讀高一點的學校,因為學習環境競爭激烈點,話唔定小朋友成績都會提昇. 如果小朋友唔得,再轉低一點學校都應該不難,況且佢地都未讀,你又點知佢讀唔到呢? 最後只有我同老公決定及贊成以小朋友開心學習為依歸,揀了一間低一點但又適合她的學校.  現在每天她都開開心心上學去,努力學習說不想令老師失望.  

其實,很多事情我們太過著眼於結果而忽略了過程,最近奧運羽毛球女雙比賽便可見一二,為了走線嬴取獎牌,打假波,且發生在八名世界級運動員身上,明顯地大家都不覺有甚麼不對,爭奪獎牌勝於一切. 誰主導或被動地做這件事情前,有沒有考慮在場及不在場的觀眾感受.又如果這是一場不公開的比賽,運動員又可否為獎牌打假波呢? 除了在課室讀書學習外,其實生活上還有很多其他樂趣.

回復 Kiufyma 的帖子

真係好同意你講, 很多人都忽略了過程!

今年我地學校都發生好多好多band 1 尾同學, 係尾到隨時可能係band 2, 比佢地搏到抽入band 1 頭學校, 當然, 當事人及當事人的父母都會認為, 只要入到去, 一切都唔重要, 學校會幫我教等等......

以呢個case 睇, 唔比返學一定係錯, 所謂騎牛搵馬, 點都要讀住先架, 咁就無咗2年時間 !

Kiufyma  這個案明顯過份注重學校品牌(類似奧運獎牌)而忽略了過程(其實盡力比賽就算無獎牌又如何,起碼知道自己實力去到邊)  發表於 12-8-6 17:18

CY826 發表於 12-8-6 12:38
呢個阿媽會唔會諗住嘈嘈下就有想要嘅學位呢,我希望唔好俾佢,如果唔係個個都去嘈,好似雙非咁.後患無窮~ ...
應該要求教育局交待, 為什麼這位女士的女兒可以有多兩次機會參與心儀學校的考試? 對其他家長公平嗎? 是否所有家長都可以用同樣方法獲得多兩次機會?

cellon 發表於 12-8-6 18:24
應該要求教育局交待, 為什麼這位女士的女兒可以有多兩次機會參與心儀學校的考試? 對其他家長公平嗎? 是否所 ...

回復 cellon 的帖子

咁有係喎!點解明明是非常阿媽不對,但又有特別對待?欺善怕惡?(不過政府一向都是這個態度)

咁野蠻無理再唔比個女入學送佢去坐花廳,呢d人唔可以縱容。

回覆:kkhon 的帖子

請教一下,如果呢個非常媽媽被判有罪,係唔係會留案底?
媽媽留有案底的話,女女將來入唔到政府工或要vetting的大公司?

MaiGao 發表於 12-8-7 08:03
請教一下,如果呢個非常媽媽被判有罪,係唔係會留案底?
媽媽留有案底的話,女女將來入唔到政府工或要vettin ...

案底? 唔會啦~~~更唔會影響那位小女孩的

點算好 發表於 12-8-7 09:02

個女白白兩年停學留家自修,真係…
向好方面諗,希望佢個女更加珍惜讀書的機會…

點算好 發表於 12-8-7 09:02
好似話考政府AO / EO 係要全家清白無案底 ?  

杰杰媽媽  之前有人考aco都要填3世書  發表於 12-8-7 13:23

like_travel 發表於 12-8-7 10:15
好似話考政府AO / EO 係要全家清白無案底 ?

Does it necessary to check with the parents with no 案底 ? i think "must" do.
‹ 上一主題|下一主題