用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 非常阿媽
go

非常阿媽   [複製鏈接]

教局正一好做唔做,做完多謝無聲重要搞到上庭見哂報,原來嘈下就可以安排考band 1學校,
呢的係乜野教育政策呀?不過呢位阿媽就唔好咁多心啦,機會比個2次,成績未能達標,免勉無幸福,入到band 1學校咪盞考尾個幾名,算把啦,非常阿媽,莫非你想坐監收場。
因未獲派第一組別(Band1)中學、兩年來拒讓女兒上學的「非常母親」龔麗坤,早前被控違反入學令昨日受審。教育局督學供稱,原來局方於2010年曾兩度安排龔的女兒到其心儀中學考入學試,惟兩次成績皆不達標。裁判官勸她為女兒的利益着想,龔仍「企硬」高呼「一定要band 1!」

報稱無業、與女兒依賴綜援維生的單親母龔麗坤(48歲),昨遲到近1小時方到庭,她解釋因「搭車搭遲咗」。沒有律師代表的她,被控於去年9月1日至今年5月4日,沒遵守教育局於去年6月22日發出的入學令,沒有安排其施姓女兒於基督教信義會信義中學就學。

考Band1校兩度失敗

龔日前向記者大吐苦水,指女兒是「第一組別優異生」,卻獲分派到第三組別學校。教育局缺課個案專責小組督學周浩明昨日作供時卻表示,原來教育局分別於2010年7月及12月,安排龔的女兒接受其心儀中學、即循道中學的入學試,但兩次成績皆不達標,故未能入讀該校。在去年3月至5月,教育局三度發警告信給龔,要求她安排女兒上學,惟情况未有改善。去年6月22日,浩明周浩明因難以預料被告收到入學令後的反應,故聯同數名同事、警員及兩名九龍醫院精神科醫生到訪龔家。居於油麻地一劏房的龔麗坤當日拒絕接收入學令,教育局人員遂將入學令放在信箱內,即日又寄出掛號信,其後查明信件已簽收。惟龔昨稱自己沒收到該信,信件簽名亦非出自其手筆。

官促為女兒着想

龔指十分疼惜女兒,但暫委裁判官許淑儀聞言即表示,「你做好多嘢、花好多時間,家你個女有無得益?你想爭取啲乜?」又指龔的女兒過去兩年已白白浪費。許續說,本港教育完善,多間學校亦能提供良好教育,着龔應想想其女兒會否開心。但龔即反駁「唔係有個學位讀書返學就可以解決問題」,直言「唔一定要循道(中學),但一定要第一組別!」案件今續。

【案件編號:KCCC1802/12】

http://hk.news.yahoo.com/%E9%9D%9E%E5%B8%B8%E6%AF%8D%E8%A6%AA%E5%8F%97%E5%AF%A9-%E5%A5%B3%E5%85%92%E9%9D%9Eband1%E4%B8%8D%E8%AE%80-213551468.html
   0    0    0    0

因案件已進入司法程序,現階段絕不適宜討論!

恐怕先例一出...會越來越多非常呀爸, 非常呀媽出現

上年定前年有一個意圖跳橋仲記憶尤新mouth:" />

Mymaggie  其實香港有很多人有精神病,唔係個個肯去醫,最慘是做孩子的。  發表於 12-8-4 00:22
flopsybunnies  agree!  發表於 12-8-3 13:09

俾個2年機會佢考band 1學校,都唔得就即係證明唔係band 1生啦............

只為堅持而堅持,完全唔講道理既大人,怕佢小朋友都會變到不可理喻.

I also saw this news yesterday night... feel pitty for her daughter.  唉!

個人愚見-->只會害死個女!

like_travel  直情同個女有仇   發表於 12-8-3 15:27

回復 1314mama 的帖子

所以話電視劇大人細佬都睇少D好,因䅁件進入司法程序,現階段絶不適宜討論,呢D祗係劇情,我地不是案中有關人士等,係度討論下絕對適宜兼無觸犯法例,
還記得掌摑驚警員事件,全城也在討論,亦並無不妥,所以洗腦真係無處不在,
大家小心。

Mymaggie  報紙都講得,當然可以討論啦,香港還是言論自由之地呢!  發表於 12-8-3 23:44
irisyan  無論如何,身為母親應該鼓勵及支持孩子接受現實,努力讀書,成績好可以向Band 1學校申請插班,而絕對不應該讓女兒放棄學業,白白浪費兩年時間!  發表於 12-8-3 23:43

為讀band one, 白花兩年時間, 何必呢 ?

這個是那位媽媽的個人問題,不值得同情,唔可以一句教育制度有錯,自己就可以為所欲為,那麼所有都只不過是任性的籍口

Mymaggie  值得同情個細路女,她以為阿媽所做的都是對的,無諗過有問題,她像困在籠裏的小竉物呢!  發表於 12-8-3 23:46

lauerica 發表於 12-8-3 14:12

所以話電視劇大人細佬都睇少D好,因䅁件進入司法程序,現階段絶不適宜討論,呢D祗係劇 ...

言責自負,我相信你已經對閣下的言論要負上刑責係好清楚,千祈唔好到時又話唔清楚就得。

自己都識得話人係非常媽媽,另一方面自己又做另類的非常媽媽,可笑!

不是歧視攞綜援單親媽咪, 如果佢有野做, 為口奔馳, 會有甘得閒, 唔比個女返學.香港 SINGLE MOTHER 個小朋友入中學, 應該要強制性, 攞低收入綜援.做番份PART TIME, 投入社會, 唔會甘容易胡思亂想.

唔比個女返學, 一萬個理由都講唔通.      

irisyan  agree  發表於 12-8-3 23:45

那個非常媽媽只將責任推到別人身上, 原全沒覺得自己有問題. 如果佢個女係band 1 生, 我肯定講句佢係唔明白嚟個派位遊戲點玩, 當初選校時太過進取至令個女派到band 3學校, 所以佢嘅情況不會得到多數人同情 (我咁講唔係贊成嚟個遊戲規則, 無得選擇的情況下參與嚟個遊戲就要知道點玩)

Mymaggie  我諗唔明一個band1生點會派到band3,一個可能是只選全部學熱門中學,但沒有填滿,所有無咁多人揀的學校(家長認為的band2學校)都唔填,結果隨機派  發表於 12-8-3 23:50

,好擔心你如何教導子女正確觀念,法律問題唔識不可笑,人家提㸃唔接受並非解決問題的方法,

未清楚人家男定女就稱呼人非常媽媽,
證明你每次做事前都不加思索,正口如先前你的發言,危言聳聽亂說一通,末知這是否可笑?

Mymaggie  不要動氣吧(大家做家長咁忙,不要花這些時間),你見我不斷回應就知我支持你啦!!!順所欲言你開的話題便可!  發表於 12-8-3 23:52

lauerica 發表於 12-8-3 16:15

我好擔心你這種未審先判的態度會影響你的兒女。

我不是危言聳聽,只是有人唯恐天下不亂!

人地就話國民教育緊要,看來政府不如先攪好公民教育先啦!

亂將自己的快樂建築在別人的痛苦之上,不只可笑,還更可恥!

如果真係「第一組別優異生」,點會2次都考吾到就算話係吾好彩,如果係真材實料,响已派學校考第一咪插翻入band 1囉。而家停咗學2年,要由頭讀起,大同級嘅同學2歲,女仔會自卑嫁,又何苦呢!

irisyan  同意,小學尚可以家長自己教導,但中學課程十幾科,家長不可能自己閉門指導呀!  發表於 12-8-3 23:48

回復 loved 的帖子

真係比佢阿媽累死,停學咁耐,㸃追返D成績,而家分分鐘跌入band 3組別。

佢真係白白浪費佢女女的 2年時間﹗
其實派位真係要好講步處 + lucky 的, 如果你太激進, 頭幾位選晒 band 1學校, 咁就已經步處錯誤啦﹗加埋你的 lucky no. 唔好, 咁就真係派硬 band 3學校啦﹗
如果我係佢, band 3 都讀住先, 佢女真係band 1 生, 就係 band 3 學校裏考取好成績, 起馬到 S2 時可以插入 band 1 學校啦﹗希望佢唔好再鑽牛角尖啦﹗寶貴光陰好快就冇啦﹗唔好浪費﹗

講開又講,報紙都會公開人家的全名,又講人家的年齡和經濟背景,是否法庭都無打算保護她?以前有些風化案法庭只准報章用a小姐b先生代替的‧個女知道唔知會點諗呢?但相信她無機會睇新聞的。教育署早就應該起訴這個女仕,這個孩子才會有機會早一點讀番書,真是好無奈。

我覺得是那位媽媽執著+要面子, "為口囡好"只是其借口, 一位母親要是真的為個囡著想, 是盡對不會讓她白白浪費了兩年光陰.

世事根本不是你想就可以, 個女仔才13-14歲,人生來日方長.  第時佢要個囡入某間大學, 要入某大機構工作,要嫁入某個大戶人家........ 慾望是無止境的.

希望件事情快點解決, 個女仔可以於9月開學啦!  但遲了兩年才讀中一, 要重新面對同學, 重新適應校園, 個女仔真係要好大勇氣.  想起也替她擔心......

Bluestar  I think she will fight for her daughter all the way !  發表於 12-8-5 19:07
‹ 上一主題|下一主題