用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣宏福幼稚園
go

青衣宏福幼稚園

其實我唔應該將政治related嘅嘢喺呢到講, 不過噚晚睇完cable news之後, 我同C6都

估唔到洗腦教育已經入侵幼稚園

rainbowcov  Really??  發表於 12-8-3 17:08

今日報紙都有講
升旗其實好正面 但係加埋條紅巾就......

csl2012 發表於 12-8-3 11:21
今日報紙都有講
升旗其實好正面 但係加埋條紅巾就......
係, 我個女間學校都會升旗, 其實認識自己國家係好應該, 但係帶埋紅巾, 攪到成個紅衛兵咁

青衣宏福一向都係『左仔校』、有好多大陸人入讀。
要帶紅巾、升旗、唱國歌。十分正常。

回覆:adios 的帖子

How many students are from the Mainland. Can u share a figure?

adios 發表於 12-8-3 12:07
青衣宏福一向都係『左仔校』、有好多大陸人入讀。
要帶紅巾、升旗、唱國歌。十分正常。 ...

有d小朋友仲好無禮貌tim,   但係 int'l class 嗰d 就ok!  英文仲好好!

我仔仔其實今年要報讀k1,但琴晚睇完之後,我有d卻步,
其實國民教育係遲早發生嘅事,但我覺得唔應該咁快入
侵到幼稚園

我個仔早兩年畢業每星期都有升旗禮, 咁多年都無人投訴, 最近講國民教育先比人無限放大.
之前我個仔d同學多數都係中產家庭多, 未聽過或見過有好多大陸人, 可能這兩年收好多都唔定.

...

ciciyeah  讚同你的說法!  發表於 12-8-9 00:28
060911    發表於 12-8-8 01:43
060911    發表於 12-8-8 01:42
ilovepopcorn    發表於 12-8-7 01:25

我嗰日有睇個報導,我覺得個問題係佢地加入左紅領巾呢種獎勵,卻又將佢淡化到只係普通既獎勵,係冇咩特別既一回事... 喺我既認知紅領巾係有特別既意義,亦唔係其他國家尋常會做既一回事。我唔清楚呢間學校其他方面成就,但佢地令小朋友以紅領巾為榮,卻又隱瞞左紅領巾所代表既意義唔講,我覺得單單呢點都已有問題。當然若觀點唔同,可能會覺得唔係咁大件事,但我唔認為我咁諗係斷章取義!
以上都只是我既個人意見,不喜勿插!

今日帶紅領巾,聽日小朋友可能返屋企同你講毛主席有幾偉大。你今日接受咗象徵住共產黨嘅紅領巾,聽日可能灌輸更多共產黨嘅理念。今日你感覺良好,因為未到戲肉。共產主義至勁就係白變黑,黑變白,嚟d就係白色恐怖。
以上都只是我既個人意見,不喜勿插!

adios    發表於 12-8-7 10:48

回覆:Harebellv 的帖子

咁個校長有獻媚之兼,心術不正,大家有冇看過她的訪問片段,是洗腦的先峰。校長背景是葵青區區議員,對政治形勢很清楚,此舉動,心水清就知佢想點。讀咁多書,海外放洋,毫無良知,用小朋友做實驗,學人做校長,可恥﹗

Tivoli Kindergarten and Nursery] 聲明
多謝各位家長對近日國情教育的報導的關注及對本園的支持。
基於近日某些傳媒刻意扭曲本園推行國情教育的理念,本園深感遺憾及痛心!
本園重申:
(一) 本園的教育理念一直不變:
本園國情教育的學習目標是修身、齊家、治國、平天下,每一件事都是由學生自身出發,有一定的次第,並非如某些傳媒扭曲為國家、香港、社區、家庭至自己的排序。
(二)
結紅領巾是本園高班本地課程『大哥哥、大姐姐』計劃的延展活動,亦是由先修身的本位進展為齊家的教育理念。 
至於紅色顏色的選取,就如我們傳統的紅封包,為什麽是紅色的一樣簡單,中華民族數千年來向來以紅色為喜慶顏色。
(三)
國情教育及尊重多元文化是本園課程之特色,在本地及非本地課程推行的國情教育的課程,會因應學生的文化背景、級别及興趣調校內容,例如上茶樓、吃點心,認識節日的由來、應節食品及慶祝活動等,全取材自學生的日常生活。 
與傳媒指的所謂「洗腦式」教育完全與事實不符。

最後,本園相信每間學校在推行國情教育方面有不同的起步點,學校的經驗、老師的準備、家長的支持和參與都是重要的考慮指標!

總校長:  陳嘉敏

二零一二年八月七日

回復 ilovepopcorn 的帖子

噤即係佢地準備好 可以開始國民教育啦 有冇聽到家長反對的聲音

我個女讀宏福3年......除了知道中國點寫...升國旗...問佢毛主直..都唔知乜水....何奈洗惱呢!!

回覆:青衣宏福幼稚園

之前報左n班,收左,不過有更心儀offer, 唔洗讀佢,真好彩.
好揀唔揀,揀紅領巾,點解唔可以係星星棒?或者造頂校帽,獎牌都得架。目的大明顯了,騙不到人的,那校的校長,枉太人師表!
下年k1也不會再報,bk各位家長們亦要提醒朋友小心呀

gwlam 發表於 12-8-7 10:10
今日帶紅領巾,聽日小朋友可能返屋企同你講毛主席有幾偉大。你今日接受咗象徵住共產黨嘅紅領巾,聽日可能灌 ...
冇錯, 潛移默化, 共產黨理念慢慢咁灌輸俾小朋友, 仲恐怖   

請別折斷她的翅膀
作者 木羽飛

「媽咪,究竟什麼是國民教育?」
「就是要讓你多認識自己的國家。」
「那為什麼我們要反國民教育?」
「因為這種國民教育,只告訴你國家做的好事,不告訴你國家做的壞事。」
「那怎可以啊!」
「連你都覺得不可以?為什麼?」
「那我只能認識中國的一半,而不是全部嘛!」

這是我和六歲半女兒臨出發去遊行前的對話,坦白說,小女孩的說話,總算在這紛擾的時勢叫我暫且定下心來,我甚至有種「老懷安慰」的感覺。自從大女兒出生,我們就一直堅持把時間心血都放在價值觀培養上,人家用來教孩子讀字咭唸英文字的時間,我們就跟孩子天南地北說道理。曾幾何時,我老媽甚至以為我患了產後抑鬱,怎麼整天都對着一個連牙牙學語都未開始的小娃兒,絮絮叨叨的說着大道理。

跟孩子講《三隻小豬》,我們會從豬媽媽的角度說故事,也會從野狼角度說故事,我們都深信這是一種非常重要的思維訓練,讓孩子知道,一件事情可以有很多切入點。所以,你看到的,跟我看到的,可以很不一樣。

有朋友說:就是嘛!有這種家庭教育,還怕什麼國民教育?洗腦真有那麼容易嗎?

我敢肯定,有這種想法的人,必定沒當爸媽的經驗,又或他們已忘記了最初當爸爸媽媽時,孩子的學校生活是怎個模樣的。我女兒曾經為了老師手文之誤寫錯了的一個生字,拼死的捍衛着那功課本,怎也不讓我擦掉老師寫的字。我至今還記得她那種「殺他死」的眼神及堅定不移的語氣,「老師是不會錯的!」在年幼孩子心目中,老師本來就有無上權威,學校教的,就是真理。

正因為此,去到今天這舉步為艱的境地,我們還是要咬緊牙關抗戰到底。當初為女兒取名「飛」,就是想她活在一個天空海闊的世界,能任意翱翔,自由探索生命中的喜怒哀樂,求請別折斷她的翅膀!

http://hk.news.yahoo.com/blogs/childfly/請別折斷她的翅膀.html