用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培小和柴米,哪間好?
樓主: Chloehlk
go

培小和柴米,哪間好? [複製鏈接]

請問各位知道這2間小學的open day或小一入學簡介會幾時呢?好想去了解下!

想請問柴米和培小幾時有小一入學簡介會或開放日呢?

Chloehlk 發表於 12-8-6 10:13
想請問柴米和培小幾時有小一入學簡介會或開放日呢?

培小, 通常係9月尾某一個星期日為開放日.

吾知趕得切報志願前呢?Thanks!

Chloehlk 發表於 12-8-6 13:58
吾知趕得切報志願前呢?Thanks!

開放日通常都報小一之前, 舊年係9月18日, 小一報名係26-30號.

Thank you mamee:
你有小朋友在培小讀書?可以講少少來聽嗎?

Chloehlk 發表於 12-8-6 14:31
Thank you mamee:
你有小朋友在培小讀書?可以講少少來聽嗎?

我小朋友9月升小五.
學校俾我感覺係校長積極, 所以先推舉老師去參加咩教學獎, 我遇到大部份既老師都有心, 學校有大家庭感覺.
學校應該係積極想升banding. 前幾年就改左用新加坡英文書, 由舊年起成績表會show前半班名次. 升中方面, 我見一直大約都係派3分1英中, 另外今年多過3分1人係band 2. 以一間功課量唔算太多, 2測2考既2線津校來講, 我覺得好OK, no pain no gain嘛.

至於左唔左派呢, 學校就逄星期一都會升旗同唱國歌, 偶然有左派人士做嘉賓; 我亦相信如果推行國民教育的話, 培僑好可能係第一批學校參加推行. 除此以外, 我又唔覺特別左, 起碼阿仔咁耐無返黎講過政治野. 反而年年學校都有大主題, 去年就係"感恩". 舊年勁唱呢隻"感恩主題曲-感謝".

聽聞柴米都係一所好學校. 你去聽下2間學校既開放日, 親身了解同感受下{:1_1:}

吾該晒Mamee:
聽你的意見真是幫了我們好多!
以你甘多年經驗,培僑的英文程度算好嗎?我亦鍾意它有普教!
你的小朋友讀得開心嗎?另想知它課外活動是放學後或星期六日呢?因為接送都是一個問題!
萬分多謝你的分享

二選一, 我選柴米.

Chloehlk 發表於 12-8-6 17:50
吾該晒Mamee:
聽你的意見真是幫了我們好多!
以你甘多年經驗,培僑的英文程度算好嗎?我亦鍾意它有普教 ...

我小朋友讀得好開心, 我其實都係因為想我(無錯係我)過得開心, 而簡間幾好既二線小學. 程度呢啲我唔識俾意見. 課外活動通常係放學後, 星期六朝早我見有童軍.

平心而論, 始終培僑係二線小學, 而柴米係一線. 正常都係放柴米先, anyway...你聽左開放日先.

Mamee你講得無錯,其實我亦是甘想,想大家過得開心D!壓力無甘大,且傷害一家人感情!所以培小我都會是排放在前,開放曰我一定去!
多謝你!
‹ 上一主題|下一主題