用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 右思維幼稚園 (Righmind Kindergarten)
go

右思維幼稚園 (Righmind Kindergarten)

大家覺得右思維幼稚園如何?

語文訓練是強項,但其他方面的網評似乎只屬一般,有無此幼稚園的家長交流吓?

另外,聽聞書簿雜費頗貴,具體價錢多少(如書簿教材、校服膳食、課外活動、遊學團等等)?

caca316  我表哥2個仔讀RM, 現他們都考到TSL  發表於 12-8-3 09:40
caca316  I declined RM offer for my kid, as mine is quite shy and I want her studying in mother language environment, so I choose another kindergarten for her.  發表於 12-8-3 09:39
caca316  This kinder is the most commercial kindergarten...........it just likes a Language Centre.........If your child is confidential type and they don't need much love and carethis may a good choice.  發表於 12-8-3 09:36

讀右思要買債券, 就算中途唔讀, 都要等四年才可贖回, 唔化算!!!

你有無閃開人小朋友?如果你一直唔閃唔知跟唔跟到呢?
佢係kinder u 果間playgriup 攪既..果間係著重閃嫁.

咪臣 發表於 12-8-2 23:07
讀右思要買債券, 就算中途唔讀, 都要等四年才可贖回, 唔化算!!!

RM是不用買debenture的,網上寫明K1-K3學費每年HKD$57,002
http://www.rmkg.org/admission.asp
------------------------------------------------------------------------------
其實RM小一派位都唔錯,私小/國際方面有:15個入到 ISF,3個SIS,3個CIS; GSIS、YCIS、ICS各一人, VSA一人,CKY四人等.http://www.rmkg.org/pdf/2011-2012school.pdf
RM英文真係幾掂, IS P1學位好多人爭的,英語不流利的不會收,尤其GSIS,CIS呢d就更難入.
若不介意俾5千幾一個月其實RM算係抵讀,起碼唔會中英兩頭唔到岸,放學後又不用額外補習.
將來不論讀local或international都唔會跟得好辛苦,始終讀了3年kindy打左個底.
我住緊呢層有個小朋友讀RM(K2),我跟這位小朋友的mama傾開都會問下RM好唔好呀,佢話比想像中好,學校有train小朋友discipline,她小朋友每次見到我都會有禮貌叫我auntie Cara同問我How are you today?;學生要學弟子規,佢小朋友好快已經識認字,可以自己睇中英文書,英語及PTH都講得好流利,尤其英文沒有Chinese accent.
K3後她希望小朋友能入ISF.她選RM是希望小朋友在這3年能學好中(普)英文,為P1作好準備,配合ISF的語言政策.我聽完之後都覺得呢間幾好喎,最少俾左學費係物有所值,學校的著眼點不會只是錢.
*The above is just my personal opinion.

janice007  講到我都想俾小朋友讀﹗哈~~Thanks~~  發表於 12-8-7 16:43

其實佢同kinder u 同一個老細, 如果你想聽下佢既教育理念/ 問佢野, 佢地定期都會攪talk , 你可以去了解下.

Rightmind, 家長需要比 fund $18000 (nursery), 如果退學, 都要等4年才可退回.

lawa 發表於 12-8-7 00:07
Rightmind, 家長需要比 fund $18000 (nursery), 如果退學, 都要等4年才可退回.