用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優小陳校長開講座
樓主: miki_mammi
go

優小陳校長開講座

引用:優才職員的流失率十分高???係而家???成日轉

原帖由 aleelee 於 12-08-11 發表
優才職員的流失率十分高???係而家???成日轉老師???
阿仔已經係優才五年了,我又唔覺優才的教職員的流失率特別高,每年當然有教職員出同入,但也有不少老師由創校做到依家,上年先有職員由創校做到退休,校長特別係學校活動多謝依個職員添。

kinggg    發表於 12-8-11 16:06

引用:回復+fattyboy+的帖子 另外,+如果你認為身

原帖由 fattyboy 於 12-08-10 發表
回復 fattyboy 的帖子

另外, 如果你認為身為校長, 不能以身作則, 做事講一套做一套, 對政府公帑的使用完全 ...
真的嗎?但也有老師的小朋友在優才讀書噃!

醒目開學勳章

fattyboy 發表於 12-8-11 07:42
優才裡面有部分老師是十分優秀的, 工作非常投入, 充滿熱誠, 例如戴老師和Mr. Geiger, 他們都是值得稱許的.

你稱讚戴老師和Mr. Geiger, 似乎你(你朋友)是初小的前老師/職員....

rogerlam123  好有趣, 猜猜下就快知係邊個.  發表於 12-8-11 15:08

引用:個人意見提出便好了,大家是成年人,自會懂

原帖由 janicetsang 於 12-08-11 發表
個人意見提出便好了,大家是成年人,自會懂得判斷,無需為此爭抝。
讚同。希望大家都有容納不同聲音的量度,同時有能力去衡量這些意見。

回復 KKLmama 的帖子

校長的問題不是demanding, 係佢自己都唔知自己想點. 點解職員咁怕佢, 因為佢成日講過嘅說話唔認數, 朝令夕改, 令人無所適從 (最近G3縮班已是一個例子), 但同對自己又好自信, 當下屬提醒佢之前唔係咁講時, 佢又一口咬定自己冇講過.
另外, 佢說話時亦唔識修飾一下, 往往出口講d令人難堪的說話, 曾有老師和職員因此而哭泣.
KKLmama你認為校長很有智慧, 可惜老師和職員們並不是這樣想. 校長是一個很有演講慾的人, 很享受台下觀眾細心聆聽他的演講, 但很可惜, 他說的種種理論, 現實中他自己卻永遠實踐不到. 這算是有智慧嗎?

fattyboy 發表於 12-8-21 16:15
回復 KKLmama 的帖子

校長的問題不是demanding, 係佢自己都唔知自己想點. 點解職員咁怕佢, 因為佢成日講過 ...

咁個程度上, 我是同意你的講法的.

回覆:cornmimi 的帖子

I don't like people who always forget what he had said intentionally. Narcissism.

你的說話好像好熟悉校長,像與他共事過一樣。
我認為,即使在職場上,一個好上司,也可能會說話harsh而令下屬難受,無疑,有的上司是親切型,也有的是AU

Autocratic management style.無話邊種style一定好晒,只是在乎自己buy唔buy。

fattyboy  當一個人身處不同崗位時, 表現期望會有所不同, 例如公職人員的行為操守要求較高, 教育界的道德水平亦比其他行業高.  發表於 12-8-22 06:32
fattyboy  我知職場上有些上司可能比他更差, 但是教育工作者的標準是否不一樣? 做教育的人講一套, 做一套, 是應有表現嗎?  發表於 12-8-22 06:30