用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優小陳校長開講座
go

優小陳校長開講座

我今朝響星島親子王見到的,8月11號上晝。我唔po上黎喇,費事幫人賣廣告

原來佢地都有比錢響自由講場度放banner
http://www.baby-kingdom.com/foru ... display&fid=162

miki_mammi 的帖子

今日收到校長電話 嚇得我呀 原來問d意見同問係唔係真係黍讀。 我答佢緊係啦 麥錢都交晒啦

RSZ 發表於 12-8-2 19:33
今日收到校長電話 嚇得我呀 原來問d意見同問係唔係真係黍讀。 我答佢緊係啦 麥錢都交晒啦

...
校長會親自打電話嚟咁好嘅咩?我想問校長平時親唔親民㗎?佢多唔多出外搞呢類型講座?

十堂講座唔係佢講都係度行來行去,看來都幾努力和家長溝通

禽夜個新生家長talk 由教亞囝大便到國民教育都有講,幾鐘意同學校甘close,再加上校長個call , 感覺自己同亞囝正式開展了優才小學生活了

回復 RSZ 的帖子

可唔可以分享一下國民教育講乜?

佢話優小一直都有做德育及國民教育,小一至小三主要德育,小四起教中史,由古至現代,近至北京奧運,今年九月會再看社會取態,但強調直資自由度大,一直學校都開放討論五四,六四等。戴老師補充一星期一堂德育堂,已經有好多單元,有國民教育也佔很少時間

iamderek  謝謝  發表於 12-8-3 09:19

另校長提及兩點: 一是中史邊緣化,像說希望優小同學接觸多呢中史,二是香港不會有洗腦教育,資訊太發達了

muichujamie    發表於 12-8-3 01:26

死火,我唔記得去新生家長talk
可唔可以話比我知講咗乜?
有乜重要嘢?
謝謝!

charblogger 發表於 12-8-3 20:11
死火,我唔記得去新生家長talk
可唔可以話比我知講咗乜?
有乜重要嘢?

我今日打左電話去報名聽陳校長既講座喇~ 希望到時可以了解優小&校長既資料多一D啦~ 我仲打算帶埋女女去添

RSZ    發表於 12-8-4 00:46

回復 charblogger 的帖子

主要是小一適應, 要教識小朋友自理及家長多陪伴, 多留意家長手冊, 我還記得的有

1) 提小朋友小息多出班房, 認識校園
2) 要小朋友跟rule , routine
3) 收了十幾個st.Catherine, 又幾個根德園, 同幼稚園多會編同一班
4) 未定是四班定五班? 收多了學生???
5) 會好快教普通話拼音, G2普通話班主任
.........
最後是有點名的,你沒去, 校長是知道的

kinggg  還有不要只著重英語,中文培育也很重要。
要預備一張布枱墊午餐用。
學校有水機refill水壺,每三月更換濾心。  發表於 12-8-4 14:08

RSZ 發表於 12-8-4 00:46
回復 charblogger 的帖子

主要是小一適應, 要教識小朋友自理及家長多陪伴, 多留意家長手冊, 我還記得的有
最後是有點名 <---- 有老師打電話比我問我係咪唔讀.....

yy0601  早兩天都收到馮主任個電話,問我有冇問題要問,同埋係唔係confirm讀。所以應該個個都會收到電話的。  發表於 12-8-4 21:38

真係覺得優才好照顧家長和新生的需要,之前已開了十堂給家長;又為了小一新生適應,在八月尾及九月頭開四個上午班給小朋友;現在又為了解答家長疑難再開兩晚「家長預備班」;再由校長及主任親自打電話俾每位家長問問有什麼問題要校方跟進…

我真係覺得好warm,好欣賞校方的誠意及所付出的時間!好期待下一次的家長會可以聽到更多小一的事情

fattyboy  唔駛擔心, 陳校長唔知幾開心有人聽佢講道理, 講電影, 講易經, 講三字經, 可惜只得兩三個家長有興趣.  發表於 12-8-4 16:15

kinggg 發表於 12-8-4 13:33
真係覺得優才好照顧家長和新生的需要,之前已開了十堂給家長;又為了小一新生適應,在八月尾及九月頭開四個 ...
過一些時間你會對陳校長改觀, 你會發現他是十分喜歡以不同名義舉辦講座, 滿足他的演講慾!

kinggg  我早兩年也有俾千幾元去聖雅各聽佢講十課,早知留番而家免費聽  發表於 12-8-4 16:05

fattyboy 發表於 12-8-4 14:18
過一些時間你會對陳校長改觀, 你會發現他是十分喜歡以不同名義舉辦講座, 滿足他的演講慾!
...
你既意思即係好定唔好呀??? 好似佢8月11號呢個咁又點呢???

回復 miki_mammi 的帖子

你聽過咪知囉. 但我想講, 實踐不到的, 什麼理論都係空談. 校長一對子女都在優才讀, 成績和禮貌, 卻不甚理想.

點解咁多外來人對校長有咁負面評價, 但對老師有咁正面評價呢 ?

fattyboy  坦白說, 部分老師如戴老師和Mr. Geiger的確是十分盡心盡力的, 但校長本人, 實在不敢恭維....  發表於 12-8-5 23:24
fattyboy  rogerlam你都算厚道, 算吧, 反正你覺得他好, 他的固執和偏見對你來說都不是問題了.  發表於 12-8-5 23:22
rogerlam123  校長都唔係差, 串串地嗰隻, 比較自我, 唔係咁聽家長意見. 但要管理成間學校, 耳仔軟又好有問題喎. (以上純個人意見)  發表於 12-8-5 11:59

fattyboy 發表於 12-8-5 10:00

你聽過咪知囉. 但我想講, 實踐不到的, 什麼理論都係空談. 校長一對子女都在優才讀 ...
謂謂謂, 唔好講人地小朋友!!!

fattyboy 發表於 12-8-5 10:00

你聽過咪知囉. 但我想講, 實踐不到的, 什麼理論都係空談. 校長一對子女都在優才讀 ...

我會去聽, 當係了解下間學校同校長多D都好. 反正又唔洗錢~ 雖然我唔知道校長既仔仔女女既成績係點, 只不過都唔代表校長果套理論無用丫. 始終每位小朋友既潛質各有不同, 而且都必定有自己既長處加嘛

kinggg  同意Miki_mammi!  發表於 12-8-6 00:00
fattyboy  身教重於言教, 一個不懂聆聽別人意見, 不懂關心下屬的校長, 會是一個良好的教育工作者嗎?教育是education定係indoctrination? 大家想想吧!  發表於 12-8-5 23:19