用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問如何界分BAND1中中及BAND1英中??
go

請問如何界分BAND1中中及BAND1英中??

黃巴士 發表於 12-8-1 15:55

band1中中??有架咩??

Yanamami  培正咪係.  發表於 12-9-15 15:57

kilykilyk 發表於 12-8-1 18:00
現在是沒有的.  但想知道中學前身是否微調後的BAND1中中?? 為何有些中學如PE, ART是英文教, 有些是中文教??
是如何取決的??

2010/11學年才開始出現升呢band 1中中,在學校網頁應該還可以找到一丁點痕跡,過多兩年就難講。

學校可跟據學校的資源,人手的調配和學生學習能力等多方面去考慮,才以最適合的方式去教授,所以學校可決定以何種方式和何種語言作授課,家長亦可從學校網頁找到這方面的資料作為選校時的考慮。

黃巴士  many thanks!!  發表於 12-8-2 10:33
:verycold: :verycold: :verycold:

醒目開學勳章

很多家長都說金文泰是Band 1 中中.

kilykilyk 發表於 12-8-1 18:00
有, 新聞說今年就有間 Band 1A 中中出了一位HKDSE 狀元.

cellon 發表於 12-8-6 18:43
有, 新聞說今年就有間 Band 1A 中中出了一位HKDSE 狀元.

band 1a中中同英中有乜唔同??

kilykilyk 發表於 12-8-7 02:33
band 1a中中同英中有乜唔同??
中中的教學語言是中文,英中的教學語言是英文。

wendyw  培正是BAND 1中中。  發表於 12-9-14 08:03
alice44  我想知邊間BAND 1A中中會用中文做教學語言?  發表於 12-8-7 17:00
kilykilyk  band 1a都要用中文教學,會否...  發表於 12-8-7 16:37

alice44  我想知邊間BAND 1A中中會用中文做教學語言?

可否和大家分享一下,你個人認為怎樣的學校才叫做「中中」呢?

BAND 1 中中最出名咪 培正囉!全港排好前B130到(好過好多B1英中呢),金文泰喺中西區全港B1 80到,風采都出名﹐其實而家中中有好多精英班喺同英中一樣全英喇,不過亦有B1英中唔喺教全英咁解(少數)!不過中中始終佔百幾間BAND 1小數(13間到)!

carayan 發表於 12-9-5 13:11
BAND 1 中中最出名咪 培正囉!全港排好前B130到(好過好多B1英中呢),金文泰喺中西區全港B1 80到,風采都出 ...

who are they?

引用:BAND+1+中中最出名咪+培正囉!全港排好前B1

原帖由 carayan 於 12-09-05 發表
BAND 1 中中最出名咪 培正囉!全港排好前B130到(好過好多B1英中呢),金文泰喺中西區全港B1 80到,風采都出 ...
其實中中係咪physical、Chemistry、Biological、數,連D書都係用中文字㗎?

引用:Quote:原帖由+carayan+於+12-09-05+發表BAN

原帖由 yvomak 於 12-09-14 發表
其實中中係咪physical、Chemistry、Biological、數,連D書都係用中文字㗎?
當然啦!不過現在好多中中都有英文班,即係用英文書

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

培正理科係英書中教. 禁多年都係禁

回覆:Yanamami 的帖子

堷正就係全統名校無人會說NO