用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 可風中學交流區
樓主: hcmswsy
go

可風中學交流區

回覆:heiheibbchu 的帖子

有校車,放學車站不會太靜,因旁邊有其他中學又有巴士站

hcmswsy 發表於 12-8-1 13:38
小女今年升中一,但見這裡沒有家長交流,希望多些可風家長.小女沒返英文班現要等到22/8先返學,有冇家長知中一 ...
點解學校有英文班比你上你唔上?

個女係可風讀
可風有好多活動,音樂體育藝術都有。近年可風中英文辯論經常拎全港冠軍,係呢個校長黎先發展辯論,好似好勁
有女子桿球,不過個女講可風體育得個樣,一d都唔勁,都係贏下d區內賽事。音樂就okay
可風有DSE體育,不過垃圾先讀,唔好揀
DSE成績好似同區頭3,上年8-90入大學,算幾好

isabellaw 發表於 15-7-15 11:11
有校車,放學車站不會太靜,因旁邊有其他中學又有巴士站
謝謝你的回覆

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 Hfc1942 的帖子

想問問, 可風中一是否一定要參加課外活動? 自問囡囡運動唔錯, 但樂器真係麻麻, 又冇興趣, 都唔知到時點揀

回覆 妹妹頭 的帖子

中一係要參加課外活動 + 一個音樂, 當某樣音樂參加人數太多就會抽籤, 到中二時就可以吾參加, 我仔係中一時參加左大號, 吾洗買樂器,可以係學校借(吾係所有都可以借), 宜家中二就無左玩

回覆 FIRE0418EVA 的帖子

咁....只係學學器, 仲駛唔駛學運動既課外活動呀?

回覆:妹妹頭 的帖子

1)參加一項A類活動(學習樂器或參加樂團或符合其他要求)

(2)參加一項B類活動(有定期訓練的體育校隊或制服隊伍)

以上二項都必須參加

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

唔好意思,想請教各位,知唔知自行係咪要 top 10 先可以入到?大抽獎階段要成績好勁先入到嗎?

回覆 ElainAiolia 的帖子

係米TOP 10要視乎邊間小學, 大抽獎要達BAND 1 嘅學生

Thx(emoji)(emoji)

聽聞可風中一,二課程老師教得很淺, 但試卷考得好深, 好多同學都跟不上進度, 是嗎?

大家好我是今年小孩升中一家長,請問有荃灣區可風有校車嗎?
When it rain ,look at star rainblow,When it dark, look at stars.

請問可風中學有保姆車嗎?請問有冇聯絡電話?

我也想請問大家有冇可風中學保姆車的資料?

想問英文教得深嗎?我是聽補習社老師講的, 他說可風英文教得算深。

回覆 米米爸爸 的帖子