用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊華德vs基華vs九龍真光
go

舊華德vs基華vs九龍真光 [複製鏈接]

您好各位
因小女今年派位唔理想,原本有舊華德和九真
但近來又收到基華通知扣門成功
真係唔知點選才好,可否比一些意見?
我自己覺得亞女是一個唔係太谷得的人,多屬band2的人
自己比較喜歡真光,將來中學又會轉英中, 即中學有backup
但有些人說真光中學band2生唔難入! 即是否讀基華或華德如是band 2 生
都大機會到九真,另band2生有其他甚麼好選擇?
我不能41區的人,所以希望各位比些意見. 謝謝!

0    0    0    0

DorisBaby 發表於 12-8-1 12:18
您好各位
因小女今年派位唔理想,原本有舊華德和九真
但近來又收到基華通知扣門成功

如考慮基華, 請check清楚是否有校車到屋企.

謝謝,應有校車但要好早起床. 但請問那間比較好? 可否給我一點意見?

如我會選九真吧

如你阿女唔谷得, 就唔好選華德了。

little_yolky 發表於 12-8-3 14:26
如你阿女唔谷得, 就唔好選華德了。

請問華德係咪好谷?

回復 yee8001 的帖子

係, 不過, 基本上, 我覺得舊華德同基華 "谷" 的程度很接近。

little_yolky 發表於 12-8-6 13:55
回復 yee8001 的帖子

係, 不過, 基本上, 我覺得舊華德同基華 "谷" 的程度很接近。 ...

係就好啦, 我囝囝谷得嘅, 我都比較喜歡谷.

咁就好。華德啲數學好勁的, 因為我個囡數學屎到不能再屎, 所以雖然有20分, 都不會選了, 打算15分考新華德

little_yolky 發表於 12-8-6 14:15
咁就好。華德啲數學好勁的, 因為我個囡數學屎到不能再屎, 所以雖然有20分, 都不會選了, 打算15分考新華德 ...
係呀,學校好重視數學各種比賽的。
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

咁其實如果讀華德或基華,如小朋友考中間易唔易入九真?
如band2生有甚麼選擇?
如九真轉英中即是否會先做band1學校?

foster_ma 發表於 12-8-6 15:03
係呀,學校好重視數學各種比賽的。

上次個仔去參加奧數, (我地得幾丁), 見到華德有10幾20個, 好似去旅行咁.

九真  九真

因為我個女係幼稚園老試屬中間,所以我保守想最差是band2
而選真光可進可攻,退可守
需然我有個細仔,但評估結果話佢發展慢了半歲
到時我計劃細仔回深水埗到抽一線學校
如抽唔到最後才計劃細仔跟姊姊真光讀
希望我的策略無錯啦!

回復 ha8mo 的帖子

佢K2, 成日俾老師投訴, 佢邏輯好有問題, 個人無乜邏輯的。

DorisBaby 發表於 12-8-6 17:26
咁其實如果讀華德或基華,如小朋友考中間易唔易入九真?
如band2生有甚麼選擇?
如九真轉英中即是否會先做ban ...

DorisBaby, 唔好咁在乎banding 啦, 其實華德, 基華及九真都係好學校, 只是性格(教學理念)唔一樣而已。最大不一樣是九真是私校, 要交學費。如學費不在考慮之列, 就看小朋友的性格吧。九真小學都是千幾人爭50個位的, 每間好學校不論中文英文都很難入, 要隨緣。試想想, 如果一間學校因為由中文轉為英文, 就由band 2變成band 1, 其他老師、校長、教學理念都沒有改變, 那麼, Banding還重要嗎? 在我的眼裡, 那並不重要。如果你根本不在乎私校的學費, 那麼, 你就聘西人補習, 對小朋友的英語發音更有顯著的幫助。至於九真中? 我認為縱然是Band 2, 仍然是我心儀的好學校之一。

我反而擔心現在九真小轉為英小, 很多家長就會投考, 其實並不是真的欣賞學校, 只是欣賞英小的銜頭而已。

DorisBaby 發表於 12-8-7 09:15
因為我個女係幼稚園老試屬中間,所以我保守想最差是band2
而選真光可進可攻,退可守
需然我有個細仔,但評估 ...

發展慢了半歲仲敢俾佢抽一線學校? 細B嚟架? 到時抽到一線辛苦死你自己。

但係九真係私校, 家姐入到都唔代表細佬一定收喎。有無考慮考津校好啲, 細佬一定收。大家都係中學女校, 有無諗過培道, 因為水平同九真差唔多, 性格接近, 但培道一般家姐入到細佬都會收埋。

哎吔, 唔記得問你係邊年考添, 如果係2013-14, 咪搞到同阿囡爭位囉! 應該同你講唔好報九真, 唔好報培道至得喎。

多謝各位同little_yolky的意見,培道都有收呀,但係因九真中將轉英中,所以我選真光. 細佬無咁快, 今年先K1. 即兩年後再看他的發展再算吧!

little_yolky  九真小都係英文的  發表於 12-8-10 13:18
‹ 上一主題|下一主題