用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 直資vs傳統小學,想睇下各位JM點睇。
go

直資vs傳統小學,想睇下各位JM點睇。 [複製鏈接]

我吾否應直資小學的資源和師資係好,但係未傳統小學就一定係差過直資小學呢?
   0    0    0    0
http://hk.myblog.yahoo.com/

definitely not!

回復 bkfans123 的帖子

其實一間質數好既津小系比一間二三線既直支更好,只不過有d人想個仔/女識番一d家庭,經濟背景比較好(中產)既同學未讀直支羅,有好多新既直支派位未必咁好

津校有部份都唔錯. 直資通常係英文教全部科目(具備較多NET teacher), 普教中.  營造全英及全普環境下學習, 做到homeroom teaching. 日日聽日日講, 無可否認語文環境會比較好. 如學校教學硬件及軟件資源均全部都差, 那有家長比錢交學費呢 ??世上那有免費午餐?.  

回復 anna59 的帖子

好難按直資排津校位的成績去看直資學校表演

因為好多同學的家長就不會考慮轉會津校 (中學)
所以在收聽多少同學去了名津校的資料是就會覺得咁小數的感覺.

本人有另一見解
直資 / 私校的家長未必要小朋友做狀元
只想其小朋友在足夠的語言環境下開心學習
不要太谷.

而名津校往往在追求成績上努力
如小朋友能應付下.  當然更好
所以很多狀元出自名津校

謝謝各位的回應,其實我所講的係一問名直資小學兌一間名傳統名小學,我個朋友不停話自己個仔的直資小學有幾好有幾叻,之後就話我仔間傳統學校點吾得;

醒目開學勳章 王國長老

名直資啊...........難考入嘛, 咁家長覺得自己個小朋友叻都無可厚非
不過無必要踩低人地擡高自己丫, 天外有天, 你叻咩, 大把人叻過你

PandaVV  非常同意. 一山還有一山高.  發表於 12-8-6 01:36

聖保羅書院小學、拔萃男書院附屬小學、聖保羅男女中學附屬小學和英華小學既是直資,又是傳統名校,所以直資與傳統小學不能分成獨立的兩類學校。
不考慮以上學校,只考慮其他傳統非直資小學和直資非傳統小學,平均來說,後者會比前較優勝,但是如果你以一間名直資小學與一間名傳統名小學,在傳統小學前加多一個「名」,那又不能一概而論了,因為名傳統小學可以是喇沙、瑪利諾、聖瑪利等。而名直資小學,最出名的都同時是傳統小學(見第一段),除此之外,你再介定那些是名直資,暫時又未能有定論。
我看樓主主要是不服氣,不過如果你認同你兒子的名傳統小學,便無需理會別人的批評,有教養的人是不會批評朋友子女的學校的,在討論區合理的批評又不是問題。最緊要是別讓你的兒子接近那位人士!

可能個重點是傳統官津不論出名與否, 是不需去考, 只需去抽, 全是運氣, 而直資私立要考的, 小朋友入得名"直資私立"是要經好多關, 而入名傳統"官津"就冇此經歷, 所以你朋友自豪都唔係冇道理, 不過踩人幾時都不應該.

不過如論畢業出來的成績到底是2種那一類會好些, 則是6年或12年個人的實力及和學校的配合度為主, 我想不能以學校種類去論定.  只看今年A-L 及 dse 的成績, 各有千秋, 而直資私立相信相對會需要加把勁去以好成績吸引好學生, 所以在十年後可能學校的好成績學生的分佈繼續有大變化.

Wings a, HaYi
謝謝兩位回應,你地講得arm, 我係吾服氣點解有人持住自己的仔入到直資的,就不斷話傳統的吾好呢?

哦...呢D都係井底之蛙之言, 洗乜理佢。總之自己小朋友讀得開心, 有進步, 果間就係好學校!

再謝謝各位比個機會我呻下.

回復 bkfans123 的帖子

車,佢系唔系唔底得你個仔入到間學校跟住話你個仔間學校唔好呀,依個世界好多"憎人富貴厭人貧"既人,唔使理佢,總之,你睇番你個仔間學校程度點樣,亞仔追得上未得羅
‹ 上一主題|下一主題