用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Think International School
樓主: onchai
go

Think International School

簽名被屏蔽

vicky_cheun,你好!我囡囡讀緊麗港城LK, 相反佢話好鍾意呢度,要讀埋UK, 唔想下年轉去界限街讀Yr 1!

簽名被屏蔽

太好了,仔仔們都鍾意返學。今日放假,我仔仲話想返學呢。Vicky,想問下你個仔仔是07年定系06年嘅?我仔07年,差唔多5歲,讀完k2來think嘅,原幼稚園冇K3. 聽講think有k3.同埋識着一個媽咪同樣07年嘅仔仔讀低一年級。我都有的confused.

另外林肯道Think是唔是名校?今日去交表,9點未夠D隊已經排着去界限街,10點半先交到。。。

簽名被屏蔽

唔該晒詳盡的介紹,更了解think的課程。安排得幾好。

請問你是打算仔仔系呢度讀1年,相當於k3, 定系讀几年。呢排有申請D直資/私立小學嗎?

Hi vickeychuen,
Please advise whether is your son easy  to change to primary school ? Do they need the interview?

補充少少,其實THINK好有彈性,就我小朋友而言,今年LK(=K2)全日班,上晝全英國際班,下晝有好多選擇就如vicky_cheun所說一樣。下年轉去界限街讀Y1或者留喺原校升UK(=K3)又得。
都要個別面試,不過staff話基本上都收。
warmwind, 會唔會係大仔關係?如06年10-12月出生?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我都報咗幾間直資私小,聽講競爭几犀利。如果冇咩好選擇,都可能揀返Think.我哋希望小朋友返學開心,英文同中文都好,think結合國際同本地要求。

最近我仔返來講他們學緊urban,suborb,farm,etc,每處地方有咩東東同咩人。同學好開心,爭住回答問題。我仔仲扮做urban嘅警察。中文他經常返來唱好聽中文歌,中文功課循序漸進中。So far對think都幾滿意。

簽名被屏蔽

回覆:ILBC 的帖子

想問一下,明天個open house係邊間分校?幾點至幾點?謝謝!

朗思國際學校,界限街117號,9-12時。

睇來响Think讀的好多都似我哋心郁郁想讀返優質直資私小的情況。周六同仔面試撞正一位同班同學,家長話担心Think太free啦。

讀真正國際是開心自由有創意,中文同數學唔敢恭維;讀返傳統學校,冇咁開心,中文同academic base強些。有啲私小如啓思同蔡繼有,費用仲同國際冇咩差距。好難揀!

丈夫星期六第一次去THINK,感覺不大好,校舍超細,冇乜設施,佢覺得好“土炮”,老師present照字讀字,同學們在播放的video中講英文表現閃縮,好冇自信… 唯一可取係小班教學!(純粹佢個人意見!)我同佢之前去過啓思小學,印象佳,佢話如二選一,佢自己會選擇啓小!原本自己諗住小朋友下年轉去讀Y1,佢唔太贊成,睇嚟都係會留低讀埋UK,再加入考小一戰團了!

我也十五十六比吾比阿囡讀呢間,校舍有點細和舊。請問有冇現在讀緊的家長比意見呢?

校舍硬件細同舊真系think致命缺點。舊年我先生都是對其印象唔好,話唔讀呢間。不過經過本人比較研究,都揀着,貪佢軟件OK. 首先佢已經是最便Level的國際學校,老師質素教學口啤唔錯,中文又比其他國際水平高好多。最啱我哋呢種唔甘心仔仔入真正國際學校或入返local stream的直資私小家長。

咁妳小朋友在讀緊嗎?是year1還是reception class?
Thanks

大家知吾知,如在朗思讀緊幼稚園,升番朗思小學容易嗎?