用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選根德園或劍嗚K1?
go

選根德園或劍嗚K1? [複製鏈接]

媽媽們,

請投票, 您們選根德園或劍嗚K1? 為何?

謝謝您們!

1    0    0    0

我就選了 KM, 因感覺程度相約, 又有net, 相對英文會好些,尤其英普班. 再加上個人喜歡細校 及 不需一年返上午一年返下午呢!

回復 karlieyeung 的帖子

我都揀km, 因為同樓上的意見一樣, 雖然學費km貴過kv, 但讀kv始終要出去補英文, 出面街要個好老師, 學費一定唔平. 加上, 我都係鍾意細校, 老師會take care到每一個同學多d. 就算在km睇英粵am班, 都起碼有普通話, 唔要有時讀上午, 又時讀下午.

我覺得KM多d活動, 家長比較多參與, 好像校園生活比較精彩... KV真的train到小朋友好自律, 而且考小一成績理想

樓主小朋友兩間都入到, 真係好幸福

我都喜Km多些,Kv較嚴肅,不合我小朋友的性格

I choose KV, as I find KM has so many things that they never tell parents, not until my boy tell me! I am disappointed with the school.

回復 babyakambm 的帖子

我朋友的囡囡都係讀kv, 但都係要小朋友主動同家長講, 唔鼓勵家長自己打去學校問. 因為我朋友試了打去學校問, 回來時, 小朋友話俾家長聽, 老師問我為什麼自己唔同家長講的.

回復 littlejimjim 的帖子

I am happy that my boy tells me by himself, but changing 2 teachers in one year without notice to the parents - I dont think this is acceptable. I cant confirm that until I ask the school myself.

回復 babyakambm 的帖子

咁就好過份!

babyakambm 發表於 12-8-1 11:50
回復 littlejimjim 的帖子

I am happy that my boy tells me by himself, but changing 2 teachers in one ...

我個囝讀了4年km, 囡讀了2年(下月升k2)
只試過1次中途轉老師
是新老師主動打電話給我介紹自己的

唔知我好彩或是妳唔好彩

謝謝媽媽們的回覆!
相信KV and KM 都係好好學校, 實在不知如何取捨, 但看完您們的回覆後, 應該KM好一點 ^^

回復 hellodirty 的帖子

Ha ha, maybe I / my boy was unlucky.
But there are other things that I feel disappointed with the school other than this. Anyway will change to KV and hope my boy will enjoy !

不用擔心!我相信KV and KM 也是好學校!
但有媽媽跟我說, KM還新, 沒太多Connection with Primary Schools, 還是Band 2 學校, 就算係KM教第一名都無用
但亦有媽媽跟我說KV英文D口音真係好差, 就算返學上英文班, 回校又比老師教回香港口音
大家點睇???

醒目開學勳章 貢獻勳章

karlieyeung 發表於 12-8-1 20:36
不用擔心!我相信KV and KM 也是好學校!
但有媽媽跟我說, KM還新, 沒太多Connection with Primary Schools,  ...

你覺得一間學校係咪可以改造一個小朋友?

响KM要考第一(每班4位優異獎學生),要品學兼優,大小肌肉發展同藝術創作同樣會計分,所謂無乜用,係咪指考名校?定係上到小一適應問題?

我個人睇~ 真係好睇小朋友自己性格/特質,好似面試咁,小朋友開朗肯主動講嘢,應該多數名校面試會有好成績,但呢d嘢唔係學校教出嚟嘅,係天生嘅 (當然後天因素都有)
如果講適應上,我聽過有KM學生上到SFA時,中文作文比較吃力,但係... 作文又要睇觀察能力,詞彙多唔多,有無想像能力,家長多唔多講故事... 一個啓發性嘅學習環境,應該對觀察能力有所幫助,呢樣嘢,家長同學校都應該要做
講到底,要响KM攞到優異獎唔易架!就算評估次次100分都未必等於攞到個大獎!

恐龍家

說真,KV歷史悠久,論出名,當然是 KV 啦,那麼多年了! 但說到考小一成績,認同真的很靠小朋友自己及家教了!! KV 是大校,年出數百學生,真的每位也能入心儀 (名校/所謂 Band 1)小學嗎?眼看身邊就讀 2 所大校名幼稚園的小朋友,也在投考小一的結果上不太好呢!! 既然如是,我就寧選細校,希望學校能專注些教育那百幾個(每級計)學生了...況且感覺上,KM  也越做越好呢!!

兩間都是好學校,兩間的畢業生考小一都有人歡喜有人愁,試爬爬一位家長在km討論區的發言,她大女兒讀kv,兒子讀km,對兩所幼稚園有較公平的意見。
我兩個兒子都沒有投考kv,因心知他們不合太嚴肅的較學(起碼在學前時期)。

是否應該睇小朋友性格選擇合適小朋友讀的幼稚園呢?

manmanchubb  絕對是  發表於 12-8-2 11:05
‹ 上一主題|下一主題