用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 亞女升中一,d數麻麻,邊到補習好?
go

亞女升中一,d數麻麻,邊到補習好?

好煩,老師今日來電話亞女AT數的成績差,要幫下佢,佢一直都無補習,我應該响邊搵資料??私補?數研?定小時鐘好?抑或有其他好介紹?

eling_yeung  我女由P.1-P.6 都喺小時鍾補數, 她一直維持住8-90分左右, 而她是比較懶散的人都算唔錯! 可以收貨!  發表於 12-8-2 14:13
杰杰媽媽  我覺得如果自己教唔到,請私人上門好d,去補習社只會side錢side時間  發表於 12-8-1 11:16
杰杰媽媽  要新中學老師打電話黎,佢都好嚴重下  發表於 12-8-1 11:14

simsim 發表於 12-7-31 19:17
好煩,老師今日來電話亞女AT數的成績差,要幫下佢,佢一直都無補習,我應該响邊搵資料??私補?數研?定小時鐘 ...

What is AT數 ?

HKAT是中數抑或是英數?? 如是中數差, 要快些幫吓佢, 如果唔係, 做英數時仲混亂.

EYUNG  HKAT 的數是中英對照  發表於 12-8-3 11:06
hw1115  You are so smart.  發表於 12-8-1 14:54

Which area do you live, my son's techer is very good. He is in Shatin

阿仔升中二,在數言,考試前補習老師又有幫他溫,暑假又有上備課班,但都是60+分,其實這樣要不要轉私人會好D?

eling_yeung  這樣的話, 轉換一下比較好!  發表於 12-8-2 14:17

醒目開學勳章

補底搵私人上門好D喎! 大班人上好難個別問野!!!

簽名被屏蔽

我估上門私補會好d, 單對單的話, 老師知道弱點, 可以針對性去補.
例子: 我有兩個朋友的女在小學時數學好飄忽, 有時6x分有時7x分, 所以兩個一同請一個上門補習老師(一對二),  上門補了就有8x分, 到了今年升中二都仲補緊, 在中一時讀英數都時時取得8x分, 所以單對單或一對二都OK.

d0r1s  上門補習真係好睇個老師同學生夾唔夾,一對二如果兩個程度差不多就 ok,但相差太遠就會拖慢左是但一個既學習進度  發表於 12-8-3 11:12

簽名被屏蔽

我女小學嘅同學補開小時鐘無進步,仲反而退步,而家我介紹左去我女嗰間補習社,係紅磡,其實我覺得要好睇你女數學弱點係邊,例如我個女小學數科次次都攞95分以上,中學搵左私人補習幫佢補,次次都係五十幾分,我就明白我女係操題少,終是係同校家長介紹轉左補習社,不停做數,補左三個月,由五十幾分升到七十七分,如你想知補習社係邊,可pm我,但要聲明,哩間係非一般補習社,操數操到你嘔

留海 發表於 12-8-1 16:02
Which area do you live, my son's techer is very good. He is in Shatin

我住沙田, 都想搵人補數, 可否PM亞sir d資料比我........Thanks

回覆:亞女升中一,d數麻麻,邊到補習好?

買一些簡單的練習,慢慢由淺入深操練,就可以建立自信及訓練思考,去年大兒子操了一個暑假,由4x升到7x。

bnene 發表於 12-8-9 22:27
買一些簡單的練習,慢慢由淺入深操練,就可以建立自信及訓練思考,去年大兒子操了一個暑假,由4x升到7x。

...
甚麼出版社?

醒目開學勳章 王國長老

請大家留意,
如要提供或索取資料,
請直接pm有關會員.
請勿在版面出''已PM'' 和''請PM''等,
謝謝.,

回復 fanho 的帖子

Can you introduce the Math Tutor centre to me?

My daughter is going to F.2. Her maths is not good.

Thanks a lot.

My e-mail address: [email protected]

回復 fanho 的帖子

Please send me the imformation regarding your daughter's tutor centre. Thanks a lotMy email is: [email protected]

醒目開學勳章 王國長老

提示後,仍有會員在版面提供/索取資料,現關閉主題