用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 8 個月仲未識食粥仔
go

8 個月仲未識食粥仔 [複製鏈接]

亞女就黎8個月,但仲未識食粥仔,一食就喊或流返出黎,而家只伕奶,會唔會唔夠營養?
可以點樣令佢肯食?
   0    0    0    0

sarahkyu 發表於 12-7-31 16:47
亞女就黎8個月,但仲未識食粥仔,一食就喊或流返出黎,而家只伕奶,會唔會唔夠營養?
可以點樣令佢肯食?
...
有無試過用奶開米糊?
for every one criticism, three positives must be given.

回復 lillymarie 的帖子

有呀,都係唔食

可能BB好抗拒新野,試下每日分兩三次,餵她半茶匙糊仔,讓她習慣。平時食飯又給她兩粒米飯“梅”下。和她鬥耐性。8個月大只飲奶,唔夠營養的。媽媽努力呀!
另外,有無帶她去健康院和姑娘傾下?
for every one criticism, three positives must be given.

tks! 會努力試下!
16號會去cac做聽力test,唁知果度d姑娘會唔會答呢?

sarahkyu 發表於 12-8-1 16:53

tks! 會努力試下!
我印象中, 健康院姑娘會同媽媽講多D關於餵奶照顧小朋友的事。CAC做聽力測試,可能姑娘無時間傾,經驗亦都未必夠健康院多。工作性質不同。
‹ 上一主題|下一主題