用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 孖仔孖女可否選不同學校?
go

孖仔孖女可否選不同學校? [複製鏈接]

阿女谷得,阿仔唔太專心,適合小班教學,聽說他們將會用同一編號、一齊入同一間,但可否以個人為單位,選𣎴同學校呢?

0    0    0    0

見冇人答你,咁我講兩句啦.

一個谷得一個唔谷得, 咁爸爸媽媽又谷唔谷得呢???

兩個同校,家長跟一份功課, 一套課本, 一個考試範圍. 唔同校就跟兩份功課, 兩套課本, 兩個考試範圍. 通告活動另計.

你有冇精力為每個小朋友度身計做學習環境? 有咪go ahead分開讀囉. 個制度係容許小朋友分開讀.

可以分開選校, 有首名子女分的.

個人意見, 我會選同一學校; 如果分開兩間學校就讀, 家長要考慮:
兩間學校的距離, 是否方便接送?
兩間學校的活動和其他活動會否撞期? (家長日, 學校旅行... 等等)
上課和下課接送時間?
如果分開兩校就讀, 家長一定要有相當的安排...

我識好多的是小學就同一間,就要求不同班, 2個不同性格的可以由各自班主任睇咩方法方開教.

我覺得唔可能用同一編, 因為填寫學校編號由父母填, 唔係由教育局填寫.
而且父母亦未必想子女讀同一間學校.

如果2個小朋友讀的是傳統學校, 多功課, 測驗, 考試, 課外活動.
母親必定要花便多時間及精神.

如果按小朋友的性格去選樓, 可能一個係傳統學校, 一個係活動教學學校.
母親可能比較輕鬆, 已經小朋友可以互相學習另外一間學校的功課及課本,
都可以增加見識

讀同一間校方便接送 及 跟進學校功課, 考試 及 活動, 但學生及老師可以產生比較心理.

除了父母的意願, 亦可詢問小朋友的意見.

我以前的同班同學係孖仔, 佢地係同一間學校, 但不同班.
老師及同學都知道他們是孖仔, 有時老師會作出比較.

marcuscyrus  是random number才對  發表於 12-8-3 09:09
marcuscyrus  估計樓主所指的編號應該是application number而非選校的學校編號  發表於 12-8-3 08:54

HaYi 發表於 12-8-2 13:22
我識好多的是小學就同一間,就要求不同班, 2個不同性格的可以由各自班主任睇咩方法方開教.  ...

相反, 我認識的隣居, 她因為大囝的學校一般, 反而想細囝讀另外一個學校.

如果兩位孖生子女的選校次序是完全一樣,隨機號碼是一樣的,否則會將之視為兩個申請,generate 兩個不同的random number出黎<-----這是我的理解,有錯請高人指正,因此如你想分開學校讀,是可以的,我個人覺得為了孩子獨立發展,分校讀未必是壞事

引用:如果兩位孖生子女的選校次序是完全一樣,隨

原帖由 marcuscyrus 於 12-08-03 發表
如果兩位孖生子女的選校次序是完全一樣,隨機號碼是一樣的,否則會將之視為兩個申請,generate 兩個不同的r ...
家長填表時係有得揀兩個一齊抽(咁教育局就assign一個random number俾佢哋),又或者分開當兩個獨立申請咁處理,所以填表時要決定同留意填得啱。

小小媽咪

回覆:marcuscyrus 的帖子

咁如果係一齊抽,啲選校選擇就一定要完全一樣啦,分開就無限制。

小小媽咪

我地兩個D性格和喜好都好唔同,抽都會一起抽,私校都會一起考,不過如果最後唔同學校收,都唔會挾硬擺返埋同一間,預左各有各發展
Twins 媽咪

swmami 發表於 12-8-3 09:13
家長填表時係有得揀兩個一齊抽(咁教育局就assign一個random number俾佢哋),又或者分開當兩個獨立申請咁 ...
你意思是份表有得選一齊抽/分開抽?我睇返份表冇呢一個item的,twins有另外的表格嗎?
我以為是兩位孩子各人一份表格,如兩者選校次序一樣,會generate 一樣的random number比佢地,否則才generate 兩個

回覆:孖仔孖女可否選不同學校?

我都十五十六比唔比佢地分開讀,最重要係唔想比較太多,好似現在幼稚園的老師好多時都會比較,仔的發展不及女兒,貪玩些,我覺得正常,但阿仔會聽到好多人的評價比較,現在還小,上到小學有思想,可能會打擊自信!&#144308;過擔心我是否應付到兩間學校的功課,我是在職媽媽,但有不想影響仔仔,有沒有媽媽可分享有關經驗?真苦惱!

引用:個人意見,+我會選同一學校;+如果分開兩間學

原帖由 Haz-mama 於 12-08-02 發表
個人意見, 我會選同一學校; 如果分開兩間學校就讀, 家長要考慮:
兩間學校的距離, 是否方便接送?
兩間學校的 ...
非常讚同!我本人對twins就係同校,不同班當他們一路升級的時間,你就會發覺就算同學校都好難配合!一句講曬,煩尿

回覆:孖仔孖女可否選不同學校?

Sorry,上面打錯字係"煩屎"

我記得2年前填小一第一輪的申請表時, 有一欄是可以TICK是否把同一年申請兄弟姐妹號碼編在同一組, 如果是的話, 就要在表格上填上另一人的表格號碼.  我2個是同校不同班, 已經成日攪到我好混亂, 不敢想像不同校的情況.  另外現在你覺得阿囡谷得, 阿囝唔專心, 我當時都係咁諗, 但讀了一年小學後, 情況卻和自己所想不同.

回覆:st6886 的帖子

咁妳是否認為同一學校好些?其實我一直都打算比他們讀同一學校,但越接近選校就聽到越多意見,尤其認為同一級同一份試題,兩個分數不同,小朋友自己,老師,家長會比較,即使&#144308;同班,同派卷時兩個小朋友都會知道對方分數,他們自己會比較,會否對他們有負面影響?可否分享下你們的經驗?很麻惱啊!

會唔會大孖先有首名子女分?

回覆:LL222 的帖子

所有同胎都有,即孖胎、三胞......

小小媽咪

回覆:swmami 的帖子

如果選同校,仲可以幫收你嗰一間學校加多咗學位㖭。

小小媽咪
‹ 上一主題|下一主題