用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 2歲半小朋友的一個奇怪習慣???
go

2歲半小朋友的一個奇怪習慣??? [複製鏈接]

阿仔由2歲開始有一個奇怪的習慣,就是喜歡指出「同一樣的事物」

例如:
每次同佢講故事時,我拿著書的封面說呢個故事叫XXXX,然後翻開則開始講故事,可以揭到第5,6頁,阿仔就會指著插圖,話「同一樣呀」,再揭翻封面睇,真係兩個插圖一樣。

有次阿仔又係講講下故事,再揭翻封面睇話「同一樣呀」,我話「唔係呀,都唔同。」,佢就話「豬仔一樣呀」。原來封面右下角個出版社個名隔呢有個豬仔公仔,就係同佢睇緊那一頁的插圖同一樣。

又有次,阿仔又係講講下故事,再揭翻封面睇話「同一樣呀」然後立即又話「NO,唔一樣呀」,我話「唔係WOR,兩幅圖一樣WOR」,然後阿仔話「呢個橙色,呢個綠色,唔一樣呀」(佢意思係兩幅圖的背景顏色唔同)

又例如:
睇睇下ABC song, 有個公仔同牆上的ABC poster一樣,佢又會走左去poster度指住個公仔話「同一樣呀」。

又又例如:
同阿仔出街,佢見到有人揹住個袋同爸爸揹住的袋一樣,佢又會指住個袋同爸爸講「同一樣呀」。

我問我d朋友0既子女2歲時有沒有咁0既情況,佢地話佢地d仔女「又無咁奇怪喎!」
想請教大家0既子女2歲-2.5歲時有沒有咁0既情況? 定係真係我個仔怪怪地???

0    0    0    0

其實我覺得這沒有大問題喎, 反之你仔仔既觀察能力得好, 佢可以留意到物品的異同! 咁細個既小朋友對有興趣或特別既事情會特別專注, 如果你仔仔下次再咁樣同你講, 你可以再延伸下去問佢點解會一樣/唔一樣, 有幫促進佢既語言發展.

P.S. 我囡囡而家都2.5歲, 佢都會成日問點解?都會話呢個一樣/唔一樣嫁!

flopsybunnies  agree!  發表於 12-8-3 22:38

This is not weird, my son also do the same.  

我阿女早排都係咁,我留意到學校課本教緊,所以特別有興趣。

一d都唔奇怪喎,小朋友對任何都感興趣,佢咁做仲會覺得自己好叻,加強自信心

好多小朋友都係甘

1010sy 的帖子

好正常呀! 我個仔都係咁。

My daughter is 26 months and he's the same too.

My son 21 month, read a book and point to the (same / similar) things in the house. eg. apple, telephone, ducks, ball.

Englandbaby 發表於 12-7-31 14:34
This is not weird, my son also do the same.

同意..我個囝都係甘. 佢地細個無雜念.所以專注力強, 一眼睇到的野有咩唔同或者相同. 記性好過大人..所以一的都唔奇怪.

正常反應,阿囝1歲多時開始到而家都係咁,
只係初時以<same > <唔同>, 而家指細一句形容之分
既然有如此觀察力時,好好把握時機,引導他觀察同時幫助他思考
慢慢妳會從生活發現小朋友觀察力可以令你好驚訝
‹ 上一主題|下一主題