用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家會否因為國民教育而不選擇官校 ?
go

大家會否因為國民教育而不選擇官校 ? [複製鏈接]

預了官校會行先, 但模式上會否令所有官校變晒左派學校 ?

(節錄自今日的明報)

雖然教育局仍未完成國教科教材,但由官員任校管會主席的馬頭涌官立小學(紅磡灣),已通過9月上馬,每周1至2節上課,成為德育及國民教育科「開荒牛」。另外,多間官校亦提出以教局的「國民認同」問卷評估國民教育成效,仿效內地學校試辦「國旗下講話」等活動。

0    0    0    0

國民教育並無不好,但要監察其內容有否過火。

我在明報7月18日的報紙:

教育局的國民身份評估表, 已獲多間學校自願納入校務計劃內, 列明會以學生的評估成績作為該校是否成功推行國民教育的指標.其中油尖旺區一間天主教小學在2011/12年的校務計劃列明, 學校面對的問題是(去年APASO中的國民教育部分的結果低於全港水平,), 有必要採取行動,包括安排學生參加外界舉辦的認識中華文化活動, 希望提升學生在APASO問卷的成績至高於全港水平.

天主教不是已表態暫緩推行?

TUNGTUNGCHUCHU    發表於 12-8-8 10:04

引用:我在明報7月18日的報紙:教育局的國民身份評

原帖由 pocoyo123 於 12-07-31 發表

教育局的國民身份評估表, 已獲多間學校自願納入校務計劃內, 列明會以學生的評估成 ...
校䎑要出位都無他法

引用:我在明報7月18日的報紙:教育局的國民身份評

原帖由 pocoyo123 於 12-07-31 發表

教育局的國民身份評估表, 已獲多間學校自願納入校務計劃內, 列明會以學生的評估成 ...
校長要出位都無他法

TUNGTUNGCHUCHU    發表於 12-8-8 10:04

bigboy129 發表於 12-7-31 09:22
國民教育並無不好,但要監察其內容有否過火。

由誰監察? 評分標準怎訂? 對國家的感情有正面有負面是對或不對? 有統一內容,定義,和教學目標嗎? "國民質素"的定義是甚麼? 要達到那個水平才算合格 / 達標?

高官說國民教育先由小學開始,數年後開展至中學.  

中史科 (中學),中文科,德育科, 常識科,通識科(中學)內裏都包含了中國人身份認同和公民教育,  請告訴我有那個急切性要設立一科連老師也不懂教的科目? 我們的老師和學生已夠多學科要應付, 請別再迫他們了!

'愛'是不可勉強的, 我愛A君, 又愛B君, 心裏希望C君有晒A,B君的優點.

親愛的媽媽,請讓我自由選擇我的愛吧! 無論最後我最愛的是國,是黨,是錢,是自己,但我沒有犯法,請妳尊重我作為一個個體的自由吧!

常跟朋友說有選擇的話不要揀官校,有甚麼奇異政策官校一定首當其衝冇得say no....

有得揀一定唔會揀讀會推行的學校

如果官校話會推,咁一定唔會考慮!

但事實上,天主教 / 基督教或其他學校暫緩唔推,其實又可以捱幾耐呢?
三年?五年?
當年講既50年不變,但15年後既今日,大家都有眼睇有冇變?變左幾多同變成點!

irene_the_pooh 發表於 12-7-31 16:10
如果官校話會推,咁一定唔會考慮!

但事實上,天主教 / 基督教或其他學校暫緩唔推,其實又可以捱幾耐呢?

陰乾式的改變, 有人形容為有如溫水煮蛙. 推國民教育沒問題, 推這套國民教育就有保留了.

JadeW  YES, AGREE ~ 推國民教育沒問題, 推這套國民教育就有保留了  發表於 12-8-6 14:51

早已決定小學不可選官校, 唔想子女俾人叫去fing 旗仔.

回復 irene_the_pooh 的帖子

呢一樣嘢真係冇保證, 如果香港一有學校推行, 難保其他的學校唔會咁做, 祇不過...係先後次序的問題, 真的很無奈!

點算好 發表於 12-8-1 10:30
陰乾式的改變, 有人形容為有如溫水煮蛙. 推國民教育沒問題, 推這套國民教育就有保留了. ...

冇錯!
國民教育冇問題,因為裡面會有講到自己既國家既是與非,就正如歷史一樣,點解個皇朝有興衰,咁學生可以從中學習;但而家呢套,根本個國家係冇任何陰暗面,可唔可能呢?

Haz-mama 發表於 12-8-1 12:01
回復 irene_the_pooh 的帖子

呢一樣嘢真係冇保證, 如果香港一有學校推行, 難保其他的學校唔會咁做, 祇不 ...

「眾人皆醉我獨醒」係一件好難既事,特別係o係呢個集非成是既大社會當中!

真的很無奈

去外國讀書吧!

TUNGTUNGCHUCHU    發表於 12-8-8 10:06
‹ 上一主題|下一主題