用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 大家好~我係禮賢既舊生
樓主: krs500060
go

大家好~我係禮賢既舊生 [複製鏈接]

謝謝回覆。請問禮小每天上7節課,學生是否因而更精神、更吸收?因為反正下午容易眼訓,也沒有少了學習時間,因為很多學校每天上9節課。另外,你有沒有在校外學英文或考公開試呢?考林護,音樂和體育的表現重要嗎?沒有考普通話?謝謝。

BearBearMommy 發表於 12-12-10 15:11
謝謝回覆。請問禮小每天上7節課,學生是否因而更精神、更吸收?因為反正下午容易眼訓,也沒有少了學習時間, ...
會,因為朝頭早係我地最精神ge時段.
所以學校就一,三有補課/做功課時間
二四有聯課
五就放學
其實係幾好架,我而家一日十堂下就都OK眼瞓- -有時搭巴士翻屋企會瞓過龍

回覆:krs500060 的帖子

Hi.你啲知唔知不禮賢有無直屬中學.

doramami  No.  發表於 13-10-24 14:53

回覆:完美生活 的帖子

沒有
但學校都向學生推薦何文田既迦密中學

回復 krs500060 的帖子

點解呢??

引用:回復+krs500060+的帖子 點解呢??

原帖由 naritakudo 於 13-01-10 發表
回復 krs500060 的帖子

點解呢??
其實尼樣野係辦學團體既決定我都唔知

ic

回覆:大家好~我係禮賢既舊生

HI~ krs舊生您好!有d問題想問問!禮小一班有三十幾人咁多,係唔係行雙班主任制?課外活動當中,會唔會有校隊?

我都想知有冇校隊同埋樂團架?

單班主任制
有游泳校隊,羽毛球校隊,足球,欖球,籃球
由於本人只是游泳校隊隊員(還游得挺慢
煩請  貴家長到學校網頁查看有關資料。不便之處,敬請原諒

thx.....咁你地英文的NET只有一位?他上堂的時間多嗎!?学校既閱書氣氛糸点架!!!多謝你回覆我地呢班15...16既家長呀

doramami  2 NET teachers. 3 lessons per cycle.  發表於 13-1-29 11:28

引用:thx.....咁你地英文的NET只有一位?他上堂

原帖由 debbiephoto 於 13-01-28 發表
thx.....咁你地英文的NET只有一位?他上堂的時間多嗎!?学校既閱書氣氛糸点架!!!多謝你回覆我地呢班15. ...
小一至小三一个小四至小六一个,總共兩個,年年轉
朝朝早個個都睇書,而且無論朝頭早睇書定係小息有啲同學都會自己一個睇書.總括尼講閱讀氣氛都算好~

引用:Quote:3wa4+發表於+12-8-13+10:34+好多謝你

引用:Quote:原帖由+krs500060+於+12-08-13+發表

原帖由 剛果公主 於 13-02-08 發表
點解滙基會多呢?係同學鍾意去考,定係學校好鍾意禮賢學生呢?
其實早喺我之前幾年已經多人去讀,而學校鍾意我地禮賢同學尼樣就唔清楚,不過兩間學校本身都有啲關係

醒目開學勳章 王國長老

剛果公主 發表於 13-2-8 18:14
點解滙基會多呢?係同學鍾意去考,定係學校好鍾意禮賢學生呢?
點解 UCCKE 多, 因為 Mrs. Chan 以前係 UCC (大坑東) 教過, 當時校長 Dr. To 依家係 UCCKE 校長, 變左對 UCCKE 既教學要求有信心.

我係 UCC 舊生, Mrs. Chan 丈夫 Mr. Chan 陳兆焯 (正生書院校長) 以前教我 Maths.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

你好! 我小兒今年小一. 剛剛去了禮賢IN小一,想比佢REPEAT一年. 我想問下(1) 小三開始沒有做功課堂, 要操TSA. 咁係唔係成堂都用來操TSA, 還是都有小小時間做功課. 小三至小六如果沒有做功課堂, 哪你回家做功課要做到幾點? 幾點可以瞓?有沒有時間跟家人相處?我希望禮賢真係跟D短片同口俾一樣, 有愛,不過於追求學校名聲,要學生為佢賣命.

請問有多少堂體育堂,視藝堂?

doramami  2 PE lessons(1 each on 2 days) and 2 V.A. lessons(same day)  發表於 13-10-24 14:56

回復 kardioy 的帖子

你好! 我小兒今年小一. 剛剛去了禮賢IN小一,想比佢REPEAT一年. 我想問下
1) 小三開始沒有做功課堂, 要操TSA. 咁係唔係成堂都用來操TSA, 還是都有小小時間做功課.
2) 小三至小六如果沒有做功課堂, 哪你回家做功課要做到幾點? 幾點可以瞓?有沒有時間跟家人相處?

我希望禮賢真係跟D短片同口俾一樣, 有愛,不過於追求學校名聲,要學生為佢賣命.

For your information:
1) 逢一, 三的功課堂是用來操TSA. 如果快完成,都有小小時間做功課.
2) 回家做功課要做到幾點要視乎小朋友的能力和性格,有人快有人慢, 睇小朋友肯唔肯坐定同專心,
    幾點瞓也視乎個人, 有同學九点, 也有同學十一二点.
    一般來說, 比那些谷的學校舒服些, 但程度也不是坊間所說的淺.

想問下學校向學生推薦迦密,那每年多人入到嗎?大概多少?因學校網冇公布!而多學生跨區報其他學校嗎?

回覆:ivylwyip 的帖子

抱歉每年有幾多人入迦密我都唔太清楚 因為每年嘅情況都唔同我嗰屆(1011)好似5-6個

‹ 上一主題|下一主題