用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 大家好~我係禮賢既舊生
樓主: krs500060
go

大家好~我係禮賢既舊生

回覆:大家好~我係禮賢既舊生

課程深唔深?功課多唔多?有什麼課外活動?貴嗎?整體學校怎樣?校車去唔去將軍澳?

回覆:3wa4 的帖子

我記得以前在紅磡讀書,當然校網是九龍城何文田等,但有同學搬了去荃灣,是可以申請轉校網的,因為誇區是很小位,所以當時同學的校網表是荃灣區!和我們的是不同。

回覆:krs500060 的帖子

無轉網,是不能轉,還是你唔轉?以我所知,係可以依地址轉網,是嗎?

回覆:onelokgor 的帖子

點解深深愛上?我初時無留意禮賢,因為開始進入放棄階段,
但朋友對我說,禮賢只見一次,不見家長,不收portfolio.
朋友幫我編form後才發現Miss簡介會!
好想知禮賢是怎樣的學校!
個人喜歡,課程較深,英文多的學校。
例如好似聖三一咁全英文!

大家好, 我想問禮賢對成績上,中,下的同學照顧怎麼樣? 會不會成績中間的小朋友在班上備受忽視? 謝謝.

fi-fi  不會,我覺得老師反而會專登安排機會比佢哋表現自己,只係少少進步,老師都會專登找機會喺班上稱讚他們  發表於 12-11-23 12:14

回復 cleokiko 的帖子

個人認為禮賢不是谷的學校, 數學/英文不會教快/教深, 但學校着重德育, 老師有愛心.
我小朋友返學很開心.

請問禮賢每月會有什麼收費?幾多錢? 1.學費 2.校車(邊區,幾多錢) 3.午膳 4.課外活動(項目,幾多錢) 5.其他必需費用 謝謝 想有個預算,麻煩各位幫忙!

1)Lunch box17/meal, around $300/month
2) School bus fee: depends on where u live, from $500-$1400, e.g. Lai King/Kwai Fong/tsuen Wan/shatin:around $900, MOS/Taipo:around $1,000.
3) extra-curricular activities at school:most of them are $750/activity per half year.  But some of them are more expensive.  Every student need to take 2 activities, i.e. most likely $1,500 per half year.

Good luck!

cleokiko 發表於 12-11-18 00:59

課程深唔深?功課多唔多?有什麼課外活動?貴嗎?整體學校怎樣?校車去唔去將軍澳?

...

唔深,難易度適中唔多
請參見以下網頁
http://krs.school.hk/~pri/b_coact.html
價錢由每半年750-1700不等
http://krs.school.hk/~pri/a_bus.html

回復 cleokiko 的帖子

係我唔轉,據我所知應該無一間屯門既聽過禮賢

回覆:krs500060 的帖子

回復 cleokiko 的帖子 係我唔轉,據我所知應該無一間屯門既聽過禮賢

唔轉什麼?屯門無一間聽過禮賢?
我完全都唔熟悉屯門!

醒目開學勳章

我想問有冇校車到元朗區?

fi-fi  我知有一架校車到"錦繡花園、加州花園",呢架車應該係由粉嶺、上水果边行。我知大多元朗果边D同學都是由家長接送,坐西鉄再轉東鉄返學放學。   發表於 12-11-27 16:34

sarahtsw 發表於 12-11-27 15:23
我想問有冇校車到元朗區?
想問一下是否有媬母車到錦繡?我女兒下年會入禮賢小一,但還未找到媬母車。

fi-fi  校車,有一條線係到錦繡花園的,你可以打返學校問詳情。  發表於 12-11-28 08:00

今日打左去學校問,都是找不到錦繡線。如有資料,懇請提供。

回復 lindachan 的帖子

我睇番張舊通告"2012-2013年度學生返放學安排通告",12號車是行經"大埔、粉嶺、上水、加州花園、錦繡花園", 你再問多次學校。

貢獻勳章

溫馨提示:

有關褓姆車或任何非校方認可的交通工具或服務話題請貼在校車服務版內。請多加留意。多謝合作。

fi-fi 發表於 12-11-29 08:21
回復 lindachan 的帖子

我睇番張舊通告"2012-2013年度學生返放學安排通告",12號車是行經"大埔、粉嶺、上 ...
謝謝!明天到學校註冊時會再問清楚。

cleokiko 發表於 12-11-24 04:14
回復 cleokiko 的帖子 係我唔轉,據我所知應該無一間屯門既聽過禮賢

唔轉什麼?屯門無 ...
姐係咁
我住屯門既
小姐你又問我點解唔轉網
咁我咪答頭先嗰堆野
不如你睇下自己問左啲咩先?

請問禮小如何裝備學生應付呈分試、升中面試和適應中學課程和生活?聴講林護除了收成績最top,外,interview 佔分亦高,你認為是要楝很presentable 的人嗎?Interview 是全英嗎?謝謝。

BearBearMommy 發表於 12-12-6 13:19
請問禮小如何裝備學生應付呈分試、升中面試和適應中學課程和生活?聴講林護除了收成績最top,外,interview  ...
HKAT:我地逢星期一,三會喺下就唔洗上堂既時間做exercise,放心唔會太操勞
interview:學校會安排老師同我地模擬interview,但唔會係經常性,大概一個term 3次
1st in好似佔~30%
2nd in ~60%
學校多數會揀啲outgoing同talkable既人.
1st in全中
2nd in全英
英文記得將小朋友操到有禁流利得禁流利