用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 咩都未識講,點 interview?
go

咩都未識講,點 interview? [複製鏈接]

1 歲仔,咩都未識講,淨係叫 pa, ma... 都唔知點  interview, 嚟緊的 2 歲 N 班?

有經驗的爸媽,可否提供意見呢?

4    0    0    0

回覆:angel-papa 的帖子

未咁快interview嘅,而家報名階段啫!通常到1歲3~6個月先in。不過我都曾經收到信叫阿仔interview,嗰陣阿仔得1歲+2日,連爸媽都未識講,去到有乜比人in到?叫個小朋友一歲就interview,我覺得嗰間學校都唔會係睇小朋友表現囉,所以我哋冇去in。

PN唔係太多間會考講野, 通常係跟指示做野多~

舊年in 完o既經驗: 識講識做未必收, 唔出聲亦未必唔收, 睇學校想點又睇你報咩學校, 平常心啦~

回覆:shevachevy 的帖子

Agree

1. 年尾面試,已經事隔咁多個月,小朋友既進步可以好驚人!
2. PN班既面試大部份都唔駛小朋友識講野!

we also went to interview when my son was jsut 14 mths, she keep asking my son's name :;pppp:

No need to answer for PN interview, just need to do the command e.g. pointing the eyes, ears, mouth and nose; colour matching etc..

未識講嘢真的不是問題呀!

回復 angel-papa 的帖子

平常心, 大家都係得歲幾人仔, 你想佢講咩.. 多數做下指令, 問下家長平時邊個湊, 放假同佢做咩呀, 點解選擇呢間學校..有的填下問卷...正如樓上有回覆, 做足唔一定收, 唔出聲做得一樣半樣反而收. 你估唔到學校收生的標準. 所以唔好免強一個歲幾人仔講野或做咩. 做返自己, 平時同佢玩多的, 講多的. 佢地好醒, 唔識講, 不過聽聽埋埋識好多野. 而家的小朋友真係好叻叻架...

iya .. my son only know when i say mum-mum, moo moo cow and mei mei sheep ... duno colour yet ... 15month la

平常心啦 ! 識既去到又未必做 , 我個仔係屋企成日拜拜飛吻 , 出到街死都唔做 , 冇法 ! 所以in 好千其唔好怪佢 , 當去玩下算了 ~

回復 bonbon1220 的帖子

Agree.  Agree.

樓上媽媽講既真係好o岩:平常心啦!

因為大家都唔知個遊戲規則係咩!
面試,可能只係一個巡例形式見一見,佢想要咩學生 / 家長,只有校方先知!

bonbon1220 發表於 12-8-1 16:38
平常心啦 ! 識既去到又未必做 , 我個仔係屋企成日拜拜飛吻 , 出到街死都唔做 , 冇法 ! 所以in 好千其唔好怪 ...

係呀!
我阿囝年頭面試前,我已經同老公講,無論阿囝in成點,出黎記得讚下佢,千祈唔好話佢做得咩唔好咩唔好,咁細個小朋友,實在冇必要承受d咁既壓力!

事實上,去到面試,我覺得唔喊都應該要讚,因為始終陌生環境陌生人!

真得不是問題.  1歲識講爸爸媽媽已經很好.  過3-4個月後先係interview 高鋒期, 小朋友會比你想像中識多好多, 學得好快.    不用擔心, 2歲班interview 主要考認知, 聽指拎手指指, 推車仔, 玩拼圖積木, 俾東西爸爸媽媽老師, 睇o下小朋友反應.  不應考太多講o野, 講都係講爸爸媽媽為主.  但到出年2-3月先interview 的有些就會問得深D, 如要講顏色, 唱歌跳舞...但到時小朋友大過o左, 差不多兩歲, 又會做到呢D o野.  考2歲班, 相信學校都好睇家長點教/引導小朋友.  

樓上的家長們說得對, 真係平常心, 因沒有人知到學校的收生準則.  

1年前我女到10月interview 時15個月都只係識講爸爸媽媽, 仲只係間中能講, 有時仲會對住爸爸叫媽媽.  我也曾經好擔心BB未識講考不到好學校, 但真的平常心啦, 其實過3個月6個月後, 忽然會發現小朋友進步速度超乎想像.  我們也算好好彩, 最後我們也考到幾間熱門的學校.  所以, 就是第一間考不到也不要緊, 後面會有更好的學校欣賞小朋友及父母的努力, 開初on waiting list 也是會有機會的.  

如果擔心, 建議唔好只係考熱門學校, 要考1-2間不太熱門/比較易入而又覺得ok的學校作backup.  有學校收o左個心會定好多.  同埋, 其實2歲班不一定要讀, 如果自己湊, 考不到, 自己教也ok.  
‹ 上一主題|下一主題