用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 依家呢個年代,做小學生仲慘過返工
go

依家呢個年代,做小學生仲慘過返工 [複製鏈接]

我覺得要反o既唔只係國民教育科
成個香港o既教育制度都有問題
個個小學生咁細個就要面對咁大壓力
返學起身又早過人。。。功課又多過人。。。根本冇足夠時間休息
又要學好多課外活動提升自己競爭力

睇住黎啦
過多十幾年。。。肯定愈黎愈多精神病人。。。同自殺個案。。。
到時再睇下呢個政府點搞

StFrancisNo8  can't agree more   發表於 12-8-8 22:58
c1234  成個香港o既教育制度都有問題  發表於 12-7-30 23:42
   1    0    2    0

回覆:NET16 的帖子

為左部署小一叩門嘅準備,我同小朋友一早已癲左

Net16: 我女未升上小一,我都就快癲啦。

回覆:依家呢個年代,做小學生仲慘過返工

幼稚園就要默書串字,又要練成十八般舞藝去備戰小一,家長同小朋友都癲!想當年我地邊度係咁丫?陰公!

Bcat  父母是要守護孩子,替他們把關.
如果覺得考小學的遊戲有問題, 便不應該送小朋友玩這有問題遊戲.  發表於 12-7-31 00:03

以前小一先學哂A to Z衣家K1要識,小一面試要串字,計數,讀故事書,又要琴棋書畫,體育叻。5歳要成個天才咁,係唔係好有問題,但係香港D學生係世界學術又唔係特別勵害,究竟個教育制度係唔係出咗咩問題,要用最短的時間去記一大堆知識,但是係唔明,定係敎育本身應該去教小朋友自學,培養學習興趣。

回覆:Bcat 的帖子

回覆:Bcat 的帖子

我欣賞你那句學懂如何好好生活!仲要懂感恩,及欣賞身邊的人和事!

Bcat  thx. yes.生活要留白,讓小朋友有空間去欣賞同感恩.  發表於 12-7-31 00:29

學課外活動練18般舞藝就人各有志我不願致評,但小學返全日7個鐘加做功課1個鐘溫習預備默書測驗1個鐘,咁細個人仔1日做9個鐘同大人返工有得揮,完全冇乜時間玩,呢樣真係難頂。

miffy  18般武藝根本無咁多精神時間去support, 嘥錢居多  發表於 12-7-31 09:13
Bcat  幼稚園學生就更要好好享受玩樂時間, 不要提早"小學化"  發表於 12-7-31 08:35
Bcat  同意. 所以,家長要替子女取捨同把關, 返完學,做埋功課,温習,都係時候比佢休息同放鬆,唔好再學呢樣果樣.  發表於 12-7-31 08:33

回覆:kkhon 的帖子

我地個政府成日話派人去考察,參考別人成功的地方,結果只係學其形不學其神。之前跟風行全日制,人地啲全日制係小朋友返屋企只有一樣野做,就係閱讀課外書,而最多都只會做張簡單的閱讀報告,另外間中會叫小朋友做些設計或模型,做下口頭報告。

香港呢?學校返完全日仲有幾樣功課要做,默書測驗考試,輪住呢。學生家長老師一齊受壓!最近有位做教師的朋友才分享,學校採取問責制,如果小三學生的中文作文字數不夠250字,老師便要照肺。而且仲要起25分鐘內完成!因為小三TSA的寫作部分是要求40分鐘內完成一篇作文,一篇實用文!而小四,老師便會不停地跟同學操練TSA / Pre S1的練習。

這,是甚麼現象?又是誰的錯?政府的教育政策一日唔改,呢種情況只會越黎越嚴重!可惜的是,家長很多時都會睇學校的派位成績而選校,因為有哪位家長不想小朋友派到心儀中學,再進入大學?學校為爭取漂亮的派位成績表,也只有谷谷谷!唉!

返半日,啲家長又咪話下午Hea,咪又會填滿下午嘅時間,又會話返全日好啲。到左返全日,又話冇時間休息同玩,又會話返半日好啲。幼稚園教得淺,又話間學校唔得,幫唔到小朋友考小學。教得深又話離譜。見人地學幾樣課外活動,自己又怕執輸,立即幫小朋友報多啲。其實依啲包括幼稚園及活動全部都係家長自己選擇,唔跟又怕報輸,跟住玩又話辛苦,又要得最好,又怕付出,思想一代傳一代。反醒的應該是家長

Bcat 發表於 12-7-31 00:06
始作俑者,其實係家長, 有批家長成日想學校教深d, 教快d, 學校滿足家長教深d,教快d, 然後, 有d家長又要求再 ...
十分認同 ! 名校要繼續深以保持優勢, 未出名的要努力追趕, 又再教深 d ,結果不繼你追我趕, 惡性循環 !

AGREE.  AND HK的小朋友2YR OLD就上學, 早過好多國家, 但又唔見大個左勁D...

畫圖畫  哈  發表於 12-7-31 16:01
lokyinma    發表於 12-7-31 10:45

工作關係, 我識得唔少北歐人, 有時會同佢地傾下北歐同香港的教育差異, 有次我同他們講k2就要學認字, 寫字, 串字, 佢地個個都O曬咀....

因為佢地小學先開始學寫字, 且課程比香港淺兩年, 而KINDERGARDEN係完完全全非學術性的, 唔會教字母, 更唔會教生字, 完完全全係比小朋友單獨或互動地去玩不同的玩具.

至於兩種教育方法的結果, 我諗都好明顯, 香港的教育制度可以鍛鍊出好勤力人, 但頂多做好行政工作; 但人地的教育方法卻可培養出有創意的人, 可以改變世界, 帶領潮流的人....

我相信小朋友係HEA的時候, 其實個腦都係不斷咁郁緊同思考緊, 唔係我大人所諗咁;

我理解BCAT的講法, 但就算我想幫個仔揾間啓發思維的學校(很可能是私校), 都係要面試的, 都係要睇個小朋友PRESENT成點... 所以我相信好多家長同我都係左右為難;

孟母三遷都是想為兒子找家好的學校,  大家都唔會想這個選擇權交由命運安排吧...
‹ 上一主題|下一主題