用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 依家呢個年代,做小學生仲慘過返工
樓主: NET16
go

依家呢個年代,做小學生仲慘過返工

而家唔只小朋友讀書辛苦, 家長仲辛苦!!小朋友學個d生字, 有d真係大學生都要查字典

Bcat 發表於 12-7-30 23:56
其實, 如果大家覺得唔對路的話, 可以不催谷小朋友. 讓小朋友快快樂樂生活.
就算唔識A-Z, 唔計數,唔學琴棋書 ...
同意,書就一定要讀,但點樣讀,去邊種學校環境,成長環境多少都係有得揀既

回復 NET16 的帖子

絕對有同感, 香港教育制度係極之有問題, 原本冇諗過比囡囡參加多項課外活動, 但很無奈地在這個教育制度和環境下, 女兒迫於參加很多課外活動, 如想要入讀較競爭性的學校, 便要加強小朋友學術方面的才能, 中英數學習是少不免, 不祇小孩有壓力, 家長們壓力也不少, 相信政府將來要加開多幾間精神科醫院.....

畫圖畫  AGREE 要開精神病院  發表於 12-7-31 16:03

miffy 發表於 12-7-31 09:12
係架, 我一早覺得喇, 朝早7點起身返學, 3點幾放學, 去補習社做功課, 搭車番屋企, 睇陣電視, 沖埋涼食埋飯,  ...
我細個,講緊30+年前,我都係返全日班既,
果時真係唔係咁多小學有全日班,我都覺我父母好與別不同架....haha
我又唔覺得辛苦喎,中午食完飯有段時間係用黎做功課或溫書既,
返到屋企又有時間玩,睇電視,星期六,日一家人成日出去玩,
不過就無而家d細佬咁多興趣班同補習....

只不過而家係大家有要求咗,
家長想小朋友叻d,希望學校教多d,教深d,
又擔心人地重叻d,自己果個唔夠爭,
於是係出面又補習,又學十項全能....
咁就梗係一日24小時都唔夠用啦
學校為收生好,於是要教多d,教深d迎合家長,
同時又要谷d學生,升中派位要好,
咁又吸引到多d家長報佢地,又可以素揀d質數好既學生,保障校譽.....
咁樣循環下去,供求問題,真係唔可以講邊個錯,
係雞同蛋問題

其實我慶幸而家家長都仲有得揀下,
當然亦無可能一間學校可以滿足晒所有願望架啦,
針無兩頭利,唯有接自己需要去揀

小一入學戰後感:
我覺得幼稚園係自我認識的階段, 不是學術學習階段, 所以我地揀咗間愉快學習嘅幼稚園畀囡囡, 不過搵小一時先知道原來大家都已經十八般武藝樣樣得...大抽獎又無幸運之神睇住, 扣門時發現原來大抽獎學校都希望揀精英中的精英, 需然我地唔係BEST OF THE BEST, 不過都有扣門階段入紙的直資, 私校取錄, 最後好在天父幫我地找到了一間合適的私校. 每年要畀3,4萬讀小學... 有人會懷疑是我地要求太高, 但實際大抽獎的學校實在太令我們擔心... 我覺得派位方法不是有很大問題, 只是對學校嘅監管問題實在太大, 到底有沒有睇清楚受資助的學校到底是如何辨學? 如何幫助它們提升質素? 如果受資助的學校質素平均一些, 我想我們繳稅多年的香港人, 可以不需要選校大戰.....

D06S11  can't agree anymore!!  發表於 12-8-6 12:01

以我所知,很多外國小學無分Banding,於是大家都不用太擔心揀名校問題,一心希望小朋友愉快學習,父母亦不會互相比較,所以我十分認同香港小朋友好慘!以前我都會每星期六日和仔仔去玩,我想他做個快樂人!但原來身邊家長都報十樣八樣課外活動,我開始擔心自己對小朋友不夠好。於是只好亦報少少,相信好多家長都是甘!

Babe07  100% Agree!!!  發表於 12-8-7 15:05

醒目開學勳章 貢獻勳章

Chloehlk 發表於 12-8-6 11:01
以我所知,很多外國小學無分Banding,於是大家都不用太擔心揀名校問題,一心希望小朋友愉快學習,父母亦不 ...

不過,自從有大量中國移民之後,好多資源較好,出名d嘅學校,都俾中國人爭住入,令到當地人都覺得唔公平,但無奈,中國人讀書的確係勤力d (呢個情況係土生Sidney嘅親戚講嘅)
恐龍家

引用:回應樓主:實際D,+不如各位家長向教育署反映

原帖由 Bcat 於 12-08-06 發表
回應樓主:
實際D, 不如各位家長向教育署反映下:
到時又會有家長投訴,無功課學唔到野

其實我都同意各位所講,
家長想小朋友讀好學校要多功課,又要學多幾樣興趣班..辛苦既係小朋友,
完全冇所謂既"童年",..童年就係玩..長大之後會有好多好好既回憶同笑話.
但而家D小朋友既"童年"係問同學.."你興趣班係學咩呀?有冇補習啊?屋企有冇機打啊?等等諸如此類..不過..又係時代同科技進步所帶來的後果..
當然啦..個個家長都想小朋友長大後有好工作,高人工..住大屋..
咁其實係為家長自己定係為小朋友呢???
個個家長都將小朋友互相比較,又驚人地小朋友叻過自己個小朋友,唯有谷自己的小朋友去學好多種興趣班..咁做啱既咩?
香港既教育制度本身就有好大問題,不過家長自己本身都係有問題..
我自己既小朋友都有學興趣班.不過我問過佢地想唔想學,
想既先俾佢地學..如果佢地學下都唔鐘意,我就會停止..
因為我都唔想以後佢地會對呢樣興趣反感..所以唔谷佢地一定要學嘢!
小學既功課家長又要多..小朋友做到好夜,家長捨得咩? 搞到自己勞氣..值得咩?無論功課多定少,學校有冇興趣班..一定都會有家長投訴....怪獸家長??

回復 Bcat 的帖子

係, 而家呢個情況真係由家長自己造成的

其實我覺得返全日不是一個大問題, 係而家的學校太多默書測試, 講真呀, 默咁多有咩用先, d小朋友係咪真係記得晒所有的字同埋係咪真係理解得晒d字的意思同埋用法呢? 只係死背爛背, 完全理解唔到都係冇用的, 你唔俾小朋友去理解去消化
一個星期俾你默齊7日都係冇用的

sharon1018  非常同意~為咗考試而考試~  發表於 12-8-7 16:32

惡性循環, 是否應由家長說不.
當家長唔buy 呢套, 學校就作出改變; 小朋友的愉快童年其實在乎於家長取態

回覆:依家呢個年代,做小學生仲慘過返工

點解要有家課?好慘

回覆:judymama 的帖子

我觉得所有的,都是父母選擇比自己小朋友的,人地学咁多興趣班,你就要跟上嗎?要同人比拼,要認叻,就不要鬧!

不用説,政府的教育制度幾十年都係有問题架啦!nothing:

醒目開學勳章

回覆:Bcat 的帖子

簽名被屏蔽