用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你們的幼稚園會每天播國歌嗎?
樓主: ihaveawish
go

你們的幼稚園會每天播國歌嗎? [複製鏈接]

中國人學識唱國歌,好應該.
返教會學校又唔見全部係教徒?
咁易洗到咩,我都日日叫個仔勤力讀書架

咁, 如果學校日日教你仔女祈禱, 但你唔係教徒, 又點睇呢?

回覆:你們的幼稚園會每天播國歌嗎?

首先講明我唔係支持國民教育!但其實我都有d疑問問各位,(唔係搵交嘈)1:香港人係咪真係咁易被人洗腦而自己沒有思想?2:香港係中國唱國歌聽國歌有咩問題?難道其他國家沒有??
3:都唔係淨係中國,香港先有國民教育呢樣野,難道其他國家又不是報喜不報憂?其實我自己覺得自己有思想去分析去教自己仔女,咁怕咩比人洗腦。

CatEgg 發表於 12-7-30 23:58
聽人講以前殖民地時代,收音機晚晚播英國國歌
我有印象好細個半夜開電視, 電視台收工係出英女皇畫面。
播國歌我覺得無問題, 愛國愛自己民族唔等於接受國民教育(睇奧運中國隊勝出我萬二分開心架)。
反而我會覺得SHAME如果連自己國家的國歌都唔識。

講多少少, 維記唔係只播中國國歌,仲會播其他國家國歌。

蝦米豬 發表於 12-10-14 02:22
咁, 如果學校日日教你仔女祈禱, 但你唔係教徒, 又點睇呢?
完全沒問題!。。。我不是教徒,阿女讀K1,天主教,回家在自己念天主經,念漏的,我還幫她糾正。。。

播國歌有何問題?

引用:Quote:ksorange+發表於+12-7-31+10:12+其實

原帖由 irene_the_pooh 於 12-07-31 發表
香港大既成年人 (70後、80後呢d) 就應該真係冇咁易洗腦,因為佢地都番咁上下年紀!
但而家小朋友呢一代咪 ...

Jane1983 發表於 12-7-30 23:20
邊個國家吳灌輸愛國意識?歐美國家比比皆是,就算你係香港讀國家辦的國際學校,如加拿大、新加坡國際,都一 ...

YES 我在星加坡讀中學的,當年日日早會時都要唱國歌,國民重要日日宣誓潻。
愛國,唱下國歌,我覺得不是問題喎!

我曾經見一間小學,朗誦表演時,係做晒啲紅衛乒手勢加面珠塗紅小小,我覺得咁樣更嚇人囉!

CoffeeCake 發表於 12-10-18 08:54
YES 我在星加坡讀中學的,當年日日早會時都要唱國歌,國民重要日日宣誓潻。
愛國,唱下國歌,我覺得不是問 ...

你好,我是新加坡人!
國家教育我們愛自己的國家,其實有咩不妥?
洗腦無可否認是有的,不過我覺得這是個人選擇比較負面的唸法
正面d,愛國有何不可?
要先愛國,再愛家
小朋友需要愛的成長,而不是成日只聽到反對聲音
成個社會太負面和反對聲音對我們的下一代真的是好事?

不要太擔心!

睇下報紙可知多少少
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120921/18021352

上下FB 可聽多少少
Facebook 幼稚園家長關注國民教育小組
http://www.facebook.com/kpcneg

真的有疑問,可跟學校溝通多少少
‹ 上一主題|下一主題