用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你們的幼稚園會每天播國歌嗎?
樓主: ihaveawish
go

你們的幼稚園會每天播國歌嗎?

gwlam 發表於 12-7-30 22:24
外國邊到有學校、電視日日播國歌,我地細個都冇喇。係宜家新聞前播咗十幾年你地接受咗唔覺啫,慢慢薰陶咗啫 ...
有, ,收台前會見到英女皇同埋有英國國歌
http://www.youtube.com/watch?v=cV3QdfNOewk&feature=related
你地果d 係soft sell 唔係係6點半新聞時段hard sell 囉.

電視收台有得幾多人睇? 就算電視播我地都有得選擇唔睇。我都有係加國讀咗十年書,大時大節播我絶對接受,但學校日日播就無得揀,I personally don't prefer this.  Different people have different bottom line and view point。

gret  係啦, 校歌都唔係日日唱啦.  發表於 12-8-2 08:48

我有同晞晞一齊唱國歌 六點半新聞 我本人覺得冇問題
反而另晞晞知道自己係中國人 個位置係邊
反而中國人唔識唱國歌都幾怪

easyview  agree! and me too!  發表於 12-9-19 15:11

Jane1983 發表於 12-7-30 23:20
邊個國家吳灌輸愛國意識?歐美國家比比皆是,就算你係香港讀國家辦的國際學校,如加拿大、新加坡國際,都一 ...
愛國不愛黨, 可惜我地個國已同共產黨2合1....
所謂國歌都係充滿暴力, 同埋共產黨麻木既熱血.
佢個名叫國歌, 其實佢係黨歌.

bagilada  簡而清!   發表於 12-9-19 10:32
Christi  中point!  發表於 12-8-19 09:45

gwlam 發表於 12-7-31 09:12
電視收台有得幾多人睇? 就算電視播我地都有得選擇唔睇。我都有係加國讀咗十年書,大時大節播我絶對接受, ...

同埋收台有幾多個小朋友睇得到.
而且大人有分析力,佢係收台時候播IMPLY就係無野再比你睇, 最後就係呢隻歌, 唔想睇咩, 請馬上關電視.
相反6點半就好多人都睇到. 仲要跟住新聞播.
唔理你想唔想睇

其實香港的的中國人 邊會噤易洗腦
小朋友點會同毛主席親呀
反而可以冇父母 唔可以冇iphone, ipad, disney, cartoon.....

ksorange 發表於 12-7-31 10:12
其實香港的的中國人 邊會噤易洗腦
小朋友點會同毛主席親呀
反而可以冇父母 唔可以冇iphone, ipad, disney,  ...

香港大既成年人 (70後、80後呢d) 就應該真係冇咁易洗腦,因為佢地都番咁上下年紀!
但而家小朋友呢一代咪就係第一代target囉!
佢地根本之前咩concept都冇,而家真係由零開始學起!佢地唔覺得係洗腦,因為佢地個腦根本未有機會「污糟」過已經入晒共產黨既「好處」!

呢個亦係點解「教育」係咁重要 --- 由一張白紙教起,你塗咩顏色上去,就會有咩顏色見到!

「小朋友點會同毛主席親呀」 ---> 小朋友出世時亦唔識任何宗教人物,但就係自己個家庭係咩宗教,就會教個小朋友有關該宗教既野!其實係同一道理架咋!

>>> 所謂國歌都係充滿暴力, 同埋共產黨麻木既熱血.
如果考慮國歌抗日背景, 咁講又對戰爭中犠牲既人唔公平...

不過有家先有國, 富然先做到愛家, 愛爸媽, 愛兄弟姊妹, 愛朋友, 愛社會, 愛花草....然後先愛國啦.

加多句, 共產黨都係係國民黨貪污腐敗既大環境中成長..... 而家只可以講句天下烏鴉一樣黑..

引用:加多句,+共產黨都係係國民黨貪污腐敗既大環

唔同既黨只係代表唔同利益集團,普遍認同對國王忠誠既時候最好係保皇黨,係羊吃人既工業革命時候係工黨,黑奴時代係林肯既北方集團,農民𣎴能裹腹既時候係共產黨... 所有黨同開始時候好唔同,而家唔見得共產黨仲大鍋飯打土豪...

時移世易,只要個黨會隨時代改進,唔只係保障既得利益者利益就係好政黨。

已經離題好遠,再講怕板主移我地去雜談...

回復 ihaveawish 的帖子

多口講句,我以前中學的校歌是由某國的國歌改編而成,旋律優美,我聽左好多年,而家都記得,但無比佢地洗腦..

唱國歌,升旗,我覺得唔係大不了,不用看得太嚴重..

但穿紅巾,加入咩隊咩隊果些學校,我個人就覺得有染紅洗腦羅...

回覆:你們的幼稚園會每天播國歌嗎?

唔講國歌會唔會洗腦,香港家長一定末囉!
就算要我仔女加入交通安全隊食麈都有D難度...
但如果加入乜隊可以首輪加十分又真係唔同講法,可能(係一定)個位又要爭餐幪...最多每日同佢談心半個鐘:「國家誠可貴,屋企價更高!」

引用:回復+ihaveawish+的帖子 多口講句,我以前

原帖由 soright 於 12-08-12 發表
回復 ihaveawish 的帖子

多口講句,我以前中學的校歌是由某國的國歌改編而成,旋律優美,我聽左好多年,而家都 ...
agreed! 唱國歌當學普通話。
國民教育就有保留

基本公民教育點都要,不過特別贊美某d事某個黨就咪搞,認同自己國籍點都要。唱國歌好閒者,新聞前日日有,不過我個仔當佢唱歌,日日前進前進,其實我都無同佢講過呢隻系國歌

簽名被屏蔽

小兔咕 發表於 12-7-31 10:09
愛國不愛黨, 可惜我地個國已同共產黨2合1....
所謂國歌都係充滿暴力, 同埋共產黨麻木既熱血.
佢個名叫國歌 ...
Totally agree your comment, I've checked the history, this is only 黨歌, not 國歌. Officially, the Taiwan song can be called 國歌, since it was composed when China is union with Taiwan, and composed by 孫中山.

我個女間東華冇噃
Are you living your dream?

引用:每日睇新聞都有啦,真係吳介意。其實邊有咁

原帖由 Jane1983 於 12-07-30 發表
每日睇新聞都有啦,真係吳介意。
其實邊有咁易洗腦,個個家長和老師日日都教小朋友勤力、聽話、乖和孝順, ...
絕對讚同你嘅講法,咁易洗腦,我都想亞仔可以容易俾我洗腦

我都愛國愛港,聽國歌只係國教其中一部分,齋聽唔會洗腦。不過大大吓加埋其他國教形式,潛移默化,小啲分析力就變咗愛黨,仲要係以為自己愛國。其實所謂洗腦,唔係洗知識,係洗價值觀。你哋睇吓大部分B6啲價值觀幾咁令香港人另眼相看就知。