用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 怎樣可知小一派位?
go

怎樣可知小一派位? [複製鏈接]

開始要為小朋友煩惱時,就會諗究竟派位結果怎樣?
見St. Cat 有post 出嚟,成績好好!

有無過來人家長分享吓?

1    0    0    0

Irismammy,
你呢個問題, 好多人問過了, 其實好難答.
學校沒有公佈小一結果, 我們做家長的, 所知的也只是片面.
KV / SC 都係大校, 即係, 每年有超過600 個K3 畢業,
如果你問派位成績, 請留意, 派位, 同幼稚園係冇直接關係的, 建議你可以去瞭解下小一派位的機制. 至於, 考直資 / 私小, 呢兩個學校咁多學生, 總有人考倒/考唔倒理想或超級名校. 好難一概而論.
單以幼稚園的升小一情況而決定讀邊間KG, 似乎有點冒險...
不如, 你問問自己想個小朋友將來讀咩小學(傳統/ 愉快學習, etc), 再決定讀邊間幼稚園吧!
我咁樣講好似冇咩實質意義, 但, 當你都經歷過考小一的洗禮, 你就會明白我的意思, 考小一所牽涉的, 絕對並不止讀邊間幼稚園咁單一答案.
但, 回頭望, 我仍然覺得KV 讓我的大仔有很好的學習訓練, 所以, 就算佢讀邊間小學, 我也對KV 充滿感恩.
我的細仔今年都會在KV 讀K1.

回覆:stliu 的帖子

咪傻啦!
一看就知,問的,當然是問直資私校!大抽獎的結果亦不需要問啦!係咪?

貢獻勳章

咪傻啦!

你咁問人,搵亞水答你咩! 咪傻啦 !  

Irismammy,
你第一行最尾個幾隻字係問派位結果喎!!

Irismammy 發表於 12-7-31 06:24
咪傻啦!
一看就知,問的,當然是問直資私校!大抽獎的結果亦不需要問啦!係咪?

...
唉!有這麼熱心的家長詳盡回應,沒有感謝,反而話,有無礼貌?

話人"咪儍啦"嘅人......希望KV不要收無品嘅人D小孩啦!  萬一KV不幸收咗佢D小孩, 望同班的不幸小孩不要受到無禮貌品格的感染啦...

醒目開學勳章

咪傻啦!
收咗你先算啦!
人地好心答你,竟然咁樣覆人
好彩升K2,唔會同呢D家長碰面。

樓主係現役k1 家長黎架。
唉!

醒目開學勳章

唔理係現役或前輩,咁樣子講嘢好多有問題
‹ 上一主題|下一主題