用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下邊間一條龍中學係一定百份百收番自己小學學生? ...
go

想問下邊間一條龍中學係一定百份百收番自己小學學生?

因為亞仔間學校講明最後幾次考試要達最低標準才收,但係就成日俾人鬧。想知道其他一條龍情況如何?

masterunion  優材?  發表於 12-7-30 08:51

我仔之前小學間一條中學係一定要100%收晒,只係頭幾十個會走晒出去報英中,所以今年9月上黎既小一已經冇左一條龍,我唔知如果小學插班仲有冇一條龍.

我仔小學時既老師好少會無啦啦咁鬧人.就算唔讀得書既都會搵到佢既專長去訓練佢,e.g.:運動......

rogerlam123  間小學好俾心機去教, train班"叻仔叻女"出嚟又走鬼哂, 對老師對學校有時都幾唔公平. 不過係我都好大可能會走!  發表於 12-7-30 02:14

冇計,咁佢間中學又唔係band  1,有本事既冇理由唔去讀英中,而留係間中中掛.

醒目開學勳章 王國長老

引用:因為亞仔間學校講明最後幾次考試要達最低標

原帖由 rogerlam123 於 12-07-30 發表
因為亞仔間學校講明最後幾次考試要達最低標準才收,但係就成日俾人鬧。想知道其他一條龍情況如何?

...
津中係一定100%收,直資係自己規定。我地都有指引係中英數操行合格,不過基本上除非長期都超吾掂(果d老師一早已密密補底),否則都會直升

我地校都係100% 收番.但基本要求主科要pass

rogerlam123  主科唔合格, 咁收唔收?  發表於 12-7-30 09:36

土瓜灣基道小學一條龍

rogerlam123  基道小學一條龍, 有沒有主科合格的要求?  發表於 12-7-30 09:38

男拔萃小學部,全科合格即可。

rogerlam123  主科唔合格就無OFFER? 每年大約多少人唔合格?  發表於 12-7-30 09:41
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

All pass, only one failed in last few years and couldnt promote to DBS.

Terrence believes "Good Boys, Bad Boys, All DBS Boys". You can double check with other elite schools.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

你小五, 小六主科唔合格, 唔俾升中學唔喺問題,  問題喺你小五, 小六唔俾人留班補底, 為咗成績而踢人走才喺問題. 可能有好多名校都喺咁做, 但喺咁做就唔會受人尊重.

cutemama2010 的帖子

請問你講緊边间學校呢?可否分享吓!

回復 Golf007 的帖子

樓主間學校

以下是津校一條龍的學校,但一條龍的學校是沒有要求中英數合格才可直升中學。

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeid=631

rogerlam123  thx, 但係內文無明確說明一定要100%全收, 但係一條龍中學一定要有足夠學位全收小學的學生(這是否代表一定要全收?)  發表於 12-7-31 11:20

cutemama2010 發表於 12-7-30 10:19
你小五, 小六主科唔合格, 唔俾升中學唔喺問題,  問題喺你小五, 小六唔俾人留班補底, 為咗成績而踢人走才喺 ...

其實不是名校,有好多想上位的直資中學都係咁。
小五小六先叫人走,真的有問題,根本好難找到學校的。
為了不要拉低成績,踢人走,真的......

直資冇得好講,由入學個一刻開始都應該知道有可能讀得差被請走,係直資跟本冇一條龍呢樣野.

只有津校先係真正既一條龍,佢地唔可以趕學生走.

Charlotte_mom  你唔會咁天真, 以為津校真係無條件讀12年吧! 攪唔掂既咪一樣請走.......不過唔係升中果一年之嘛  發表於 12-8-1 14:11

唔喺所有直資學校都會因讀得差被請走 其實直資學校有好大嘅自主權去訂立辦學目標 : 有認真辦學、有只求成績。

好嘅學校會針弱點, 為一般、跟吾上學生著想,積極補底改善, 比重點培訓人才拔尖更難。雖然路途艱辛, 但受人尊敬;  

吾認同有些學校走捷徑, 為要好成績, 踢走成績差嘅學生, 令人嘆惜.  

回復 cutemama2010 的帖子

通常d成績好d既學校都會比人話靠西走成績差既學生來保住成績, 都明白既, 呢位陸xx既家長今年睇到優才成績明顯好過佢間學校, 冇野好講唯有搵d野來講, 反正吹水當秘笈, 又唔洗比證據, quote下人地講既野就當成事實, 見人講開優才就話優才西走人, 你有冇d新意架

亦都睇到優才既家長真係好有品 (我係最冇品果個), 任你踩都唔會踩番你間學校, 其實真係唔係好明, 你有你鍾意你間學校咪ok囉, 點解你成日都要踩其他學校呢?

dabbycheung  100%Agree!此人到處抺黑優才, 真無品!!!!!!  發表於 12-8-1 14:22

我無話喺優才呀, 喺你自己話咋.   

如果喺冇事實抹黑一早俾版主禁言啦, 唔駛等到你哋出聲.  貴校去年小五生主科6x分都要趕人走, 唔知喺唔喺事實呢 ?

如果優才成績好好, 你就唔會話對今年優才HKDSE成績感到失望 ? 優才成績真喺好好 ! 非常好 !

回復 cutemama2010 的帖子

我睇果件事你都係聽反來既姐, 無需講到好似了解晒成件事咁, 事實上果件事後來有其他人指出另一面的事實, 但你又唔講, 仲有係除左果件你仲知道有其他同類事件嗎? 最搞笑係當事人已冇出來講了, 你仲成日提件事, 有必要嗎?

可惜呢度冇blacklist功能, 如果唔係我一定blacklist左你

另多謝你讚賞優才, 第日貴子女升中不妨試下考入優才, 入到就有90%升到大學

受到警告

一間好嘅學校喺品德先行, 然後才講成績. 不管你成績幾好, 學校品德唔好, 喺唔會受人尊重.  成績喺唔喺真喺咁好? 就不作評價.   

有100%升到大學,  我嘅子女升中唔會考慮優才,  我想我小朋友品格良好,  唔好自私自利.

ZZdaphne  已發警告, 請留意, 不要再攻擊此學校及其學生 , 謝謝!!!!  發表於 12-8-2 21:50

cutemama2010 發表於 12-8-1 18:02
一間好嘅學校喺品德先行, 然後才講成績. 不管你成績幾好, 學校品德唔好, 喺唔會受人尊重.  成績喺唔喺真喺 ...

請你小心你的說話, 你有什麼資格批評優才的學生及學校的品格? 至於成績如何更不用你去評價, 有晒數據, 看者自然一目了然