用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下邊間一條龍中學係一定百份百收番自己小學學生? ...
樓主: rogerlam123
go

想問下邊間一條龍中學係一定百份百收番自己小學學生?

你冷靜的.  

我冇批評優才的學生及學校的品格, 喺你講咋.

優才品德好!
優才品德非常好!

cutemama2010 發表於 12-8-1 18:02

...就有100%升到大學,  我嘅子女升中唔會考慮優才,  我想我小朋友品格良好,  唔好自私自利.

敢問板主以上帖文是否違規?

ZZdaphne  已對該會員發出警告.  發表於 12-8-2 22:40

我係一個局外人,亦唔係讀呢間學校,我就住係學校隔離.

我就唔知D學生係學校乖唔乖, 但日日見到佢地返學放學都好乖,最少乖過隔離個間直資好多好多先....

純粹講出我咁多年黎既所見所聞,不喜物插!

醒目開學勳章 王國長老

大家都要理性討論, 互相尊重,
我們希望其他家長都可以响EK得到有用的資料,
而不是看到連續不斷的爭論,
謝謝!!!!!

yellowyan 發表於 12-7-31 00:15
以下是津校一條龍的學校,但一條龍的學校是沒有要求中英數合格才可直升中學。

http://www.edb.gov.hk/inde ...

我地要對一條龍學校有新的思維,以往小六是小學畢業。但在一條龍學校,小六只是其中一級,可跟其它級別一樣留級,不能升班。

好!理性討論, 試做一些數據分析,提出一些問題, 讓大家反思,用客觀事實看看學校辦學是為了學生利益著想,還是為了成就學校名聲。

就以Gx最引以為傲今年HKAL成績為例,超過90%入大學率,可以給人一個印像, 學校升呢為band 1 b, 看看數據背後代表甚麽:

Gx小學學額4x24=96.

中學學額按規定必須多於小學,所以5x24=120個。(中間可能有學生因種種原因離開)

Gx中六全級收12人, 表面入U率是超過90%,實際入U率應是11/100 x100% (估計中五學生人數), 11%。問題出在那裏?

出在中六收生要求,Gx將收生要求大大提高,在中五送走9成學生,只收中五全級前12名(以HKCEE成績為準)。

一般中學開5班收2班(1班文科1班理科)約
4成學生。一般中學實際入U率約是18%,一般band 1尾中學入U率約30%。Gx為了表面超過9成大學入U率嘅名聲,犧牲咗約2成(30% - 11%)可以入大學嘅學生福祉,這是否值得欣賞?

試想想,若果沿用舊制 ie HKAL,Gx能有多小學生考到全級前12名?如果不多, 在到中五後就只有被淘汰,在校大部份學生都會成為受害者。幸好現在轉制行HKDSE。

行HKDSE就不能通過中六收生趕走成績較差嘅學生, 所以較能反映Gx真實一面.  用5 科20 分才較有把握入大學, 再推算一下今年實際入U率, 應該和Gx講近70%入U率有較大差別.  或等Gx稍後公佈HKDSE實際入U率以作比較. 亦有可能Gx不再公佈實際入U率.

這些都是學校辦學目標問題, 跟學生和家長關係不大.

學校辦學是為了成就學校名聲為先, 或學生利益為先, 請自己評價. 可能很多名校同所作為, 又是否值得認同 ?

rogerlam123  d 數字全部自己估, 但係錯哂, 請參考下文daddycheung寫嘅就清清楚楚!  發表於 12-8-4 09:02
RSZ  無讀Gx中六就當入唔到U , 就係受害者,  麥野邏輯嚟架     發表於 12-8-3 22:34

回復 cutemama2010 的帖子

本人正是優才中學G13(F.7)家長(12位其中一位)

1) 此屆畢業生屬優才第一屆學生, 優才初辦時因校舍問題(當時屬私校,校舍在九龍塘), 學校只收兩班學生, 即24X2=48人(幾年後搬去TKO後, 才擴至收四班學生)

2) 優中初辦時只有一半優小學生選擇直升中學部(大部份直升既學生成績只屬中等), 其餘屬外來生(主要收Band 2學生, 我仔係其中一位外來生)。優中初期只有2班G7(F.1), 約只有4X位學生?

3) G11(F.5)後, 學生只要會考有14分便可直升G12(F.6), 但會考後有兩位學生去左恆商, 有一半學生選擇出國留學(大部份學生一早已選擇出國, 佢地連會考成績單都無攞就一早走左. 至於點解咁多學生選擇去外國讀書, 係因為大部份家長一早已響外國入左藉, 佢地話響外國讀大學仲平過香港, 而有幾位學生就因為有獎學金而選擇出國留學), 而會考唔夠14分既學生大既有幾位?

4) G12(F.6)開學時約有16,7位學生, 但開學後有3,4位學生又選擇出國留學. G13(F.7)開學時本有14位學生, 但又有兩位學生去左外國讀書.

5) 優中只有品行差才會趕學生走!

6) 學生成績差學校有補抵, 如不達標有補考, 試升, 留班, 從未聽過學生因為成績差而被學校趕出校!!!!!!!!

7) 做家長義工時識左一班優小家長, 閒談間佢地都話, 優小甚少會因為學生成績差而被學校趕出校!!!!!!!!!!你經常提果個個案只屬特別個案!!!!

RSZ   還好有家長說明  發表於 12-8-3 22:36
RSZ  無讀Gx中六就當入唔到U , 就係受害者,  麥野邏輯嚟架   發表於 12-8-3 22:27

多謝澄清數據假設上嘅錯誤, 那貴校今年HKAL的確是考得非常好, 恭喜! 恭喜!

可以說明何為特別個案嗎 ?

cutemama2010 發表於 12-8-3 19:55
可以說明何為特別個案嗎 ?

其實件事都發生左一段時間, 相信果位家長同個仔都已經投入左另一段新生活, 大家又何必在其傷口上灑鹽呢?
況且我地始終係局外人, 我地並唔清楚當中發生左咩事?我地既任何說話, 其實對相方(果位家長/學生同校方)都好唔公平!

cutemama2010 發表於 12-8-3 19:53
多謝澄清數據假設上嘅錯誤, 那貴校今年HKAL的確是考得非常好, 恭喜! 恭喜!
果然是「大膽假設,無須求證。」

由此可見帖主對優才的了解有多深,之前的所謂指控有多少事實根據。

rogerlam123  "果然是「大膽假設,無須求證。」"   發表於 12-8-4 09:04

以前參觀過優才, 佢是少有活動教學又保持傳統教學原素的小學, 見佢地將一堆堆功課放置門口, 紙張印刷精美, 而且數學題目出得很有心思, 而且當時佢唯一一間全港專科專教既小學, 我對佢一見鐘情, 個人比較喜愛傳統教學, 但又不保守那種, 最後發覺校車不到本區, 我放棄了, 連考都沒有去.

據我所知, 優才小學畢業後, 好多無讀佢既中學, 佢地好多考了出面BAND1中學, 証明佢小學有質素. 而優中始終又新, 又要交學費, 家長唔選佢都可以理解.  

(我有FRIEND讀新思維小學, 就出唔到出面中學讀, 一來唔係甘多中學肯收, 二來小學又無安排派位, 只有極少數走到出來喎! 而優才就有派位的安排.  )  

回復 cutemama2010 的帖子

施主,請學識尊重他人吧!

正正因為之前嘅大膽假設,才能小心求証,亦可以計算出貴校以中五學生人數為準HKAL實際入U率,

即中五6科14分比率X11/12

=50%x11/12

=45.8%.

亦是一個非常好嘅成績. 謝謝.

cutemama2010 發表於 12-8-4 09:28
正正因為之前嘅大膽假設,才能小心求証,亦可以計算出貴校以中五學生人數為準HKAL實際入U率,

即中五6科1 ...
敢問何來中五6科14分比率 = 50% ???

rogerlam123  我開始唔知"陸小鳳"喺度做緊乜, 計緊乜???  發表於 12-8-4 21:49

這是2年前學校公佈F.5會考成績, 你請教Dabby Cheung會最清楚.

cutemama2010 發表於 12-8-4 21:59
這是2年前學校公佈F.5會考成績, 你請教Dabby Cheung會最清楚.

唔好意思!我係個數學白痴, 而且我從來唔會理呢D數字遊戲, 所以幫唔到你!

rogerlam123    發表於 12-8-5 22:31

6科14分是50%即F5有50%學生考獲6科14分或以上成績,而Dabby Cheung亦說中六收生亦用6科14分收學生,可回看學校成績報告或參考網上升中派位Khmama、redkoni資料,沒甚麽特別。