用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 生命力似曱甴, 今日阿補習姨姨又打俾我 ...
go

生命力似曱甴, 今日阿補習姨姨又打俾我 [複製鏈接]

生命力似曱甴,死唔斷氣,各位小心了。
上次踢咗佢出門囗,今日竟又打俾我介紹自己,完全失憶。冇來電顯示的。

http://static.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20120628/large/28ls1p2n.jpg

呃鐘補 習惡霸 冒認教 師網上兜客

趕唔走 【本報訊】有補 習老 師涉嫌冒認學 校教 師,在網上用百變名字兜客, 上門補 習時「趕極唔走」

「呃鐘」

比原來預算多付兩、三倍金錢。網 上討論區議論紛紛,已有多位家長 中招。

網上討論區親子王國內的教育王國 最近貼出「特別通告──呃鐘補 習老 師」

名補 習老 師「以呃鐘及電話滋擾行 騙」

驗之嫌;提醒家長如有懷疑,有權 查看補 習老 師的身份證。

涉事補 習老 師為一名女士,以多個 不同名字出現,包括: Miss Bay、 Ren、

Macy、

及 Miss Mang等,經討論區管理員 查證為同一人。她的自我介紹,一 時說港大畢業,一時說中大,甚至 說加拿大回流,又吹噓獲教 師獎、 在北京考獲普通話一級甲等,並自 稱是學 校教 師,但奇在任何時間她 都可以補 習。

其中一位受害家長張女士,早前貼 文為其3歲女兒徵求英文老 師,該 女子與她接觸,聲稱「有一份教育 局嘅卷,可以評估你個女喺全港小 朋友嘅英文排名」

還番畀人」

習。 電話滋擾要求介紹補 習 她拿出一本類似幼稚園習作,隨便 問問題,一個小時過去,她說: 「仲差少少。

次問她完成沒有,她都說:

少就得嘞。

拖拉了兩個半小時,張女士下逐客 令,計數時該女子竟索逾千元,原 先每小時250元,卻忽然改口說每 半小時250元,收1,250元。雙方爭 拗一輪,張女士終付650元「趕她 走」

網上不少家長分享類似經歷,有指 她教作文時,展示一幅圖就叫學生 作,學生不懂,她說:

作,我點教呀?」更有家長指常受 她電話滋擾,甚至要求介紹補 習: 「你個女有咁多同學點會冇人要補 習?」

教育專業人員協會總幹事葉建源表 示,根本不會有一份卷可排出學生 的全港排名;雖然香港的學校教 師 要註冊,但並無禁止他人自稱教 師,而私人也不受監管,家長需要 提高警覺性,倘有人訛稱為教 師, 則可能涉及欺詐。

全程直擊家長陳太(化名)相約自 稱 Macy的呃鐘補習老師在麥當勞 見面過程。

Macy聲稱從教育局取得的英語測試 文件,實質為小一、二程度的英文 習作,紙邊發霉,應為使用多時的 道具。

今晚返屋企用四個鐘頭入分,就可 以知道佢(陳太兒子)全港嘅英文 排名同程度」。

她堅持先以英語測試陳太小四兒 子,惟詢問的只為年齡、就讀學校 及喜好等簡單問題。陳太見遲遲不 進入正題,要求即時做卷,她稱: 「家已經測試緊㗎啦!」 突然收多120多元 半小時後陳太兒 子不耐煩欲離去,她獅子開大口 說:

分鐘收180蚊,每跳一級加40蚊, 佢讀小四收300蚊。

明協議180元,她回應:

冇收貴你,去大學機構做要收9,350 蚊。」經一番擾攘,陳太放下180 元離去。

失去入口肥肉, Macy知衰不斷致 電陳太「補鑊」

做測試及平收每45分鐘180元,陳 太見識狼相後沒接電話,前後10多 次奪命追魂 call,晚上11時及晨早8 時都有,陳太不甘受擾惟有關 機。

1    0    0    0

回復 bigboy129 的帖子

唔好聽無來電顯示嘅電話,佢就煩唔到你啦

又黎牙

醒目開學勳章 王國長老

回覆:生命力似曱甴, 今日阿補習姨姨又打俾我

真係同意樓主comment, 咁都得?

回復 Charlotte_mom 的帖子

好心佢有手有腳,就正正經經去搵份工就,無謂再呃呃騙騙,如果真係有病,快啲去求診吧!

回覆:生命力似曱甴, 今日阿補習姨姨又打俾我

上星期四夜,係西鐵撞到,同亞女一齊,個女人鬼鬼祟祟,問點撘車去上水,初頭冇維意係佢,答完佢路,仲5彈開,話自己係老師可以幫我女補習,我話5洗,佢即走!諗諗下係蘋果日報見過佢!
好恐怖的女人!

引用:回復+Charlotte_mom+的帖子 好心佢有手有

有病就去睇醫生,希望佢睇到依個Post.

佢的面皮咁厚,咁有毅力,用係正途應該有所作為…

佢好似無處不在...

這個女子-自稱Daisy在上個星期都有再打電話給我,佢仲問我記 唔記得佢,我同佢講佢嘅衰野係報紙已登晒出來,我叫佢唔好再打電話給我,如果唔係,我會報警。

死也不罷休,可以點做?

將報紙話佢啲嘢登上facebook廣傳有用嗎?

回復 bigboy129 的帖子

我岩岩收到佢電話..好煩.呀.
哲哲寫真 哲哲私相集

回復 mw7183 的帖子

Sorry, nothing we can do.

醒目開學勳章 王國長老

警方給國民的呼籲:有關補習騙案

各位國民:

我們近日收到警方查詢一宗涉嫌補習行騙案,在此呼籲各位國民,如有任何有關案件資料,或是受害者本人,請與警方聯絡。

以下是警方給國民的呼籲:

警方近日在屯們拘捕一名女子自稱為中學教師,以補習為名作出行騙,手法主要稱為學生補習及可提供試題測試全港排名用途,收費百多元一堂,但未詳述如何計算補習時間,其後更有意拖延補習時間,直至家長不滿下逐客令後,再向家長索取逾千或過萬的補習費。根據調查,有指該名女子於網上討論區「親子王國」內的教育王國,以不同名字出現,並以類似手法行騙及電話滋擾,而事件於討論區內的廣泛流傳。現警方呼籲,如有任何家長思疑曾受到該名女子以相似手法被要求支付不合理的補習費,請於辦公時間內與警方聯絡,電話:3661 5861或3661 5862。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題