用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 「如果我個腦有問題,我都要去洗洗」
樓主: redkoni
go

「如果我個腦有問題,我都要去洗洗」   [複製鏈接]

CHAN-2 發表於 12-9-10 16:36
看完這段短片,你大槪會知道,為甚麼梁美芬及李慧琼等保皇派,能夠入到立法會的其中一個原因?

http://www ...

都系唔明......點都應該有d"精靈婆婆,公公"架, 入到去投票冇理由個個都甘順應"民"意架.....我估民建仲有好多招"殺手鐧"....

醒目開學勳章

回覆:samuel89 的帖子

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

回覆:samuel89 的帖子

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

回覆:redkoni 的帖子

簽名被屏蔽

天瑜 發表於 12-9-10 17:44
Samuel 大哥,

不是話您啊!
仲未俾阿仔"激死, 算幾好架啦...
好彩天瑜姐肯澄清一下,還我清白,thanks!

天瑜  咁風騷!暑期一定同個囝玩得勁happy啦!,  發表於 12-9-10 18:06

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

天瑜  咁風騷!暑期一定同個囝玩得勁happy啦!,
唉...天瑜姐又誤會啦.......我系話暑期期間我自己好彩夠豁達, 先仲有條老命系呢樹吹下水娛樂下自己咋

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

samuel89 發表於 12-9-10 16:16
網上圖片,不知真假, 反正民建鐵票信了....

囝囝爸可知道民建既鐵票何來.....我諗泛民真系要認真d研究下 ...
Samuel:
建制派鐵票從來都有,是積聚多時,不是忽然而來,或可說是一種忠誠。多年地方工作進行,對勞苦基層有利,自然得到信任支持,長期形成一種網絡,投票時易呼朋喚友,動員起來。相信鐵票在選情緊湊才發生效力,今次泛民,尤其民主黨,不是輸在對手,是輸在自己!

醒目開學勳章

回覆:awah112 的帖子

簽名被屏蔽

囝囝爸 發表於 12-9-10 22:36
Samuel:
建制派鐵票從來都有,是積聚多時,不是忽然而來,或可說是一種忠誠。多年地方工作進行,對勞苦基層 ...

我反而覺得相反........建制派鐵票其實好多系"怕亂","求穩定"的思維而來的(當然呢類人好大部分本身系"既得利益者").......

awah112 發表於 12-9-10 21:58
所以叫我食齋

酒肉穿腸過, 不吃白不吃,.......阿彌陀佛....

夫子自唱 - 劉銳紹
泛民失利細說因由
(2012年09月11日)

過去的經驗認為,投票率增加將有利於泛民候選人;而且,這次立法會選舉投票前還有反對國民教育的浪潮,可以催谷泛民的支持者出來投票。可是,這次投票率有百分之五十三,但泛民的選情卻未如理想。到底原因何在?

其一,反對國民教育的浪潮只是偶發因素,雖然可以帶動泛民的選情,但殊不知建制派也在暗中擴大票源,催谷投票率。因為他們心知投票率高有利於泛民陣營,絕不能坐以待斃,無所作為,所以他們也在默默地開拓票源,包括老人家、新移民、退休人士、住在鄰近地區的香港選民等。
所以說,這次投票率雖然提高接近百分之八,但不是完全因為反「國教」的活動,而是因為建制派也暗中「把餅仔做大」。這些票源被動員起來,可以抵消泛民催谷的票源。

其二,建制派(尤其是傳統左派)的配票工作成功,民建聯在新界西三票全勝,港島區知名度不高的鍾樹根也可以與曾鈺成票數接近而雙雙當選,乃最好例子;泛民則基於各自的利益,無從配票,也沒有配票機制和意願。這是泛民長期存在的問題。

其三,民主派經常強調,建制派(尤其是傳統左派)資源雄厚,不愁人力財力物力,民主派望塵莫及。這是真的,但民主派只把焦點集中在「蛇齋餅粽」,卻忽略了傳統左派的另一強項,那就是「噓寒問暖,扎根基層。」這種工作稱之為「蹲點」,用左派語言說,就是「辦實事」,發揮了細水長流的作用。

如今,泛民在新一屆立法會共有二十七席,表面上保住了關鍵少數(至少二十四席)的位置,但其實當中還有隱憂。因為這二十七位當選議員中,已有不少摩擦,包括有些已是不可妥協的摩擦。他們日後能否團結一致,在重大問題上共同行動?仍是未知之數。

此外,過去泛民依賴的「六四黃金分界線」已逐漸模糊。這不單考驗民主派面對難關的政治勇氣,也考驗他們能否釜底抽薪的政治智慧。至於坊間觀察的另一個焦點:激進力量會否不斷抬頭?其實關鍵在於政府未來的政策是否繼續脫離民意。今天激進力量的發展,不就是官方自己造成的嗎?

redkoni  劉銳紹暴動時12歲經幫左派派毛語錄,他的分析不無道理,民主黨前主席至今仍死不認錯,從不反醒當日與西環談判,破壞港人治港,影響深遠。  發表於 12-9-12 03:23

CHAN-2 發表於 12-9-10 16:36
看完這段短片,你大槪會知道,為甚麼梁美芬及李慧琼等保皇派,能夠入到立法會的其中一個原因?

http://www ...

有朋友響面書上睇完以下文章後有咁既分享:

睇下啦反對派,唔好瀨人地蛇齋餅粽,咁多年都係呢招,你都破解唔到?你地有冇關心過班老人家呢?點怪得老人家投票畀保皇黨?如果想保皇黨少D長者票,班反對派既支持者,得閒就返屋企陪老人家,孝順下佢地,帶佢地旅行又如,去嘆茶又好,去食齋都好,咪可以幫你地支持既反對派拉返D老人票返黎囉!「我個孫仔上次同我去飲茶,同我講民建聯原來好衰架!」「我個女同我去食齋同遠足,都有提到佢地有幾衰啦!」哇,長期工作黎架,你估臨選舉前先搞呀?

點解蛇齋餅粽有市場?

by XXXon Monday, 10 September 2012 at 23:37 ·

已經唔係第一次,泛民輸波後,發動輿論係到鬧鬧鬧,話建制派只係靠蛇齋餅粽,又有好多人跟住鬧鬧鬧,鬧一D人淨係因為蛇齋餅粽就去投票,但係點解從來唔去反問,點解蛇齋餅粽有市場?

答案:因為蛇齋餅粽有市場囉。

出黎玩選舉,我就真係唔明,究竟係想選民認同自己既理念,定係想去配合選民既想法去做野?如果係前者,唔該你努力D去宣傳,如果係後者,就唔該你努力D去研究選民究竟要乜。

咁多年既答案一早已經好清楚,好多人就係buy蛇齋餅粽。

就算撇除某D香港人貪小便宜既心態,某D泛民既拉票模式,out曬啦,今時今日仲係靠抹紅、+臨選舉前靠一兩個政治議題吹雞去拉票,然後係咪都告急,10年前或者仲有市場,而家,早D返屋企訓啦。

平時你做過乜,以前你做過乜,香港人有眼見,從來都無做過野,或者從來都無認真去研究過選民希望你做既野,選舉前睇下邊個政治議題炒得hit就出黎抽下水,叫囂幾句,就想人地投票比你?今次如果唔係吳克儉幫手「助選」,同埋學民思潮搞起個勢,你班泛民輸到返屋企啦!

講返蛇齋餅粽,係呀,民建聯係靠蛇齋餅粽呀,你今日先知?一早都知人地靠呢樣,你就唔該用下個屎忽諗下點解決,唔好次次選完出黎就當係救命水泡咁攬住用黎卸責至得架!

同埋,係你班「高高在上」既道德X,係到批判蛇齋餅粽既時候,有無站係D老人家既角度去諗下野?去諗下點解人地會甘心投呢票比民建聯?

我地有讀過書,我地有好多渠道接觸好多資訊,我地知道民建聯有幾PK,有幾賣港,所以,我地唔會投比民建聯,但D低下階層呢?D老人家呢?佢地唔似你班XX咁能得閒日撚日拎住部iphone攬住部ipad係到上網X掃,走去睇咩人網咩獨媒,去非死不可開個acc睇朋友share民建聯最無恥。

對於好多老人家黎講,民建聯絕對係不折不扣既好人,好黨,係你班不孝子丟低屋企個老野去台灣尋找那些年去日本掃AV去法國買Lv既時候,班老人家淨係見到有一堆著住民建聯制服既哥哥姐姐,中秋拎月餅,端午拎粽黎探佢,得閒無事幫佢地量下血壓,新機場開搞個旅行團去機場參觀,迪士尼太貴去唔到都至少可以去迪欣湖打個轉,上晝睇離島,下晝食海鮮,得閒無事組織成班老人家去濕地公園玩個轉,好過係屋企發霉,呢D時候,各位偉大既道德撚又去曬邊呢?

套用某個專業黨既高層話齋:「我地D黨友都係專業人士黎架,邊到得閒成日去搞地區工作呀!」

係呀,你唔得閒,人地得閒囉。

咁係班老人家心目中,呢班幫佢地量血壓,組織旅行活動,得閒送D月餅黎家訪,有米派有餅乾食,仲會上們幫佢執屋既係乜野人呀?好人囉!呢個好人仲帶我去登記做選民呀!選民窩,好勁架!唔係個個有得做架,係班好好人既民建聯哥哥姐姐努力爭取我先有得做架!所以,果班鬧呢D好人既政黨係乜野人呀?衰人囉!投票時投票比邊個呀?

「梗係上次帶我去食海鮮果個哨牙叔叔啦!」

哨牙叔叔輸左窩,我相信,好多老人家,係真心難過的。

redkoni  哨牙叔叔係咪即係前港同盟舊電池?  發表於 12-9-12 03:39

我諗哨牙叔叔係面書上好多改圖慶祝佢落馬果個?

redkoni  咁即是係啦。港同盟正是民主黨前身,民A聯保根正苗紅的李WK當然合理過保舊電池。  發表於 12-9-12 03:59

其實我真係唔覺得在野黨同西環談判有咩大錯?政治本來就係談判既進退藝術,唔理西環等於著咗件皇帝既新衣,理念係好,但唔現實。以練Sir好耐之前既分析,因為有更激進既派系,民主黨既定位應回歸大圍既保守。不過,佢都係衰蠢,唔識包裝,甚至唔肯理直氣壯,正正常常咁同市民解釋佢地咁做既背後原因同理念(可能主因係因為根本冇呢樣野),抵賞一棍。

而且,真係唔覺佢地有做野囉。李永達響新西既告急廣播,就真係只話佢好危,要人救佢……大佬呀,有親呀?你連做過D咩都講唔出,點解一定要救你?

redkoni  唔好話我黑心,佢x有餘辜!  發表於 12-9-12 04:07
‹ 上一主題|下一主題