用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

... [複製鏈接]

Cancelled
   0    0    0    0

回復 twobirds 的帖子

「不太應人,自己玩,眼神接觸較弱,語言少」

既要學習溝通及社交,又要學習聽指示及常規,建議參加一些密集式的綜合性課程(領思或邁步)

協康童路同心三日課程好似冇OT & ST. 要另外俾$加的. 之前協康, 領思&邁步都建議我小朋友先上個別OT & PST訓練, 讓他學會聽懂一些指令後, 再上密集式小組訓練.

21個月仲好細個,一開始上小組,如果掛住喊,老師要安撫佢情緒,都唔會學到野。上個別適應下環境先都好。個別堂好重要,因為完全依你個仔的程度而設,你要同佢一齊上堂,自己要學點教佢,返居企要繼續同佢練習。所以如果你返協康三日班,都一定要再加個別堂。A仔好需要OT,可以話一定要有OT堂,如果已經開了口,可以上埋ST個別。等佢上返幾個月個別再返小組。就算決定返小組型式的,也要包括有個別堂的課程。或者加堂比佢。

純粹個人意見,希望幫到你。

回覆:協康和領思和邁步

領思 5 day 密集 (情緒,聽指令,常規,自理) + 個別 (ST + OT 能力提升)+ 家居訓練 (做得晒密集個別 比d功課已經ok) + 運動 (公園,游泳)。好難嫁,又要阿仔肯做,又要計劃休息時間,不過佢地同你會慢慢適應到,並進步。加油!

領思 5 day 密集 (情緒,聽指令,常規,自理) + 個別 (ST + OT 能力提升)+ 家居訓練 (做得晒密集個別 比d功課已經ok) + 運動 (公園,游泳)。好難嫁,又要阿仔肯做,又要計劃休息時間,不過佢地同你會慢慢適應到,並進步。加油!

其實我覺得密集訓練咗坐定定,個別的效果好d。邊樣先唔係問題,家居訓練最見效果,日日有做齊功課同間中做下,成績有分別嫁。有磨合期嘅,要比耐性。由一年前開始時要工人夾住阿仔,我捉住手仲扭計,做得五分鐘,到而家自動自覺坐定我一個指導做半個鐘或以上,之後自己擺返好d 教材,過程都有點辛苦,但值得嘅。sorry 離題咗,我想帶出唔係凈上堂就有用。

回覆:HopeLJ 的帖子

多謝各位的意見!我會俾阿仔返個別密集式訓練先. 我嘗試以下安排,不知是否合適?
1)每週返2天上午私人個別訓練。
2)每週返3天協康下午童心同路。
家居訓練很重要,但曰頭要靠姐姐,夜晚返屋企,才能親自做訓練。一想起漫漫長路,真係好徬徨。很多謝大家!
明白要調整期望,也不是完全冇希望, 但個心真係好難受。頭先,同佢講bye bye, 講左很多次,佢眼仔都唔望下,只係好緊張咁望住地鐵門,我真係完全崩潰左...

小兒25個月,由22個月開始至今只上個別+一星期一日play group(要家人陪),試過上小組,但都未得,上堂只係喊要走,上咗四堂都係咁,我會再遲多半年先比佢再試小組,等佢真係完全明白指令同識坐定。

我囡讀建基,5日半日班,返了2個月已進步很多(會說顏色/形狀/認數字/英文字,開始由雙詞學短句,自理會穿鞋穿短褲),可以考慮下,21個月已收,訓練都是早d開始緊耍

回復 abcpqr 的帖子

請問你個囡幾大? 幾時開訓練? 返單對單密集課程, 或小組課程呢?  阿仔剛剛上左兩堂50分鐘單對單言語訓練, 我跟住上堂, 全程不配合, 不互動,  睇唔到有咩效果,..剛剛開始是會這樣, 還是太細個, 根本無法上堂呢?  係屋企, 覺得佢情況不是太差, 點知一去到課室, 情況就惡劣左.  佢根本唔想俾人教, 急死我了.

fatpam  建議做幼兒訓練先,都有言語訓練元素,訓練坐定同聽指令先。
小組密集邊間有就做住睇情況再打算。  發表於 12-8-1 14:15

我囡26個月,初時一星期返二日(因為唔知她自閉同佢報咗幼稚園dplaygruop8堂)返唔到5日,好在中心有人有S位退學,拿拿林插班返著先,跟著開始唔哭做到嘢,幼稚園dplaygruop完晒,返5天的半日班,我返工沒有跟她上堂

我覺得編排 ok 喎。下午叫姐姐做 OT 的功課 (運動)或公園打千秋(問下 OT 打幾耐好),消耗阿仔體力。夜晚就你做靜態的家居功課,如口肌、認知咁(尤其佢用廣東話學)。個考驗真係難,但得嘅,比d勇氣毅力,中間有灰心時,上嚟傾下。另ST 一開始50分鐘好似長d,試下 30 分鐘先,同搵多一個 ST,睇下會唔會同阿仔夾多d,邊個好d就 keep 邊個。

我囝囝25個月,剛上左3堂st.50分鐘一堂,佢就ok。當然同其他a仔一樣,佢無耐性。  我見st姐姐佢一唔留心就係咁換的玩具,所以佢可以上到50分鐘。好同意hopelj講,有時要睇囝囝同治療師夾唔夾。夾既上堂會好好多。而家雖然只上左三堂,但都覺佢講野好左,有糾正佢以前成日講錯既是非題,要唔要,同講句子多左好多。上st佢個個星期加新野比囝囝練,迫到佢肯講多野(尤其係上堂姑娘叫佢講佢都肯講,講多左有信心)。

漏左講,st完家居練習好重要,你做愈多,先見成效。我又想問題外,有冇媽媽係領x上ot?我剛做完ot評估,佢上評估時有的粗魯,阿囝fing跌落地幾次(唔小心個隻)。做完評估,佢check時間時發現佢唔到我要既時間,要我waiting。我個刻激動到喊左出來。因為原本有其他offer夾到時間但推左,所以囝囝變左無堂上。雖然佢後來話夾到我時間,但佢比另一資歷淺既導師比我。 我想問ot係咪都係做差唔多既野,同導師資歷無關?亦唔需要好似st咁夾導師?如果係,咁就唔再晒錢轉第二間。因為轉又要重新做評估,又要成千蚊。謝謝

上個星期, 暑期ST治療師用左"地板時間" 同囝囝進行訓練, 我覺得效果很多, 多左互動, 囝囝開始用眼神,言語,笑容和治療師互動, 掌握了幾個字. 回家繼續同樣的訓練, 這幾個字的運用也穏定左. 在家真係要陪佢玩多一些. 進步是明顯的. 我感嘆自己之前同佢玩得太少了.
來緊囝囝正式返5天密集訓練, 家居訓練也要進一步加強.  希望快D有成效. 真係好多謝大家的意見.

回復 twobirds 的帖子

floor time是一個好遊戲時間,我都有同阿囡玩
‹ 上一主題|下一主題