用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 二手市場 懷疑受騙或不愉快事件張貼區
樓主: miriam
go

[其他] 懷疑受騙或不愉快事件張貼區

不愉快經歷

醒目開學勳章

其實我是剛遇到些不愉快事件,沒有任何損失,只想借此地方舒解些。事情是我在6月14日在二手平台選了一本常識新書,期間已經約了交收地點和日期,今日已經到原定交收的日子,賣家一直到昨晚才說因有另一買家會連同其他舊書一并購買,所以不能和我交易。其實相信大家也是媽咪級的人,買方和賣方也應該有一種承諾的責任,這也是一種為人處事給下一代的榜樣,謝謝分享!

前幾日響二手區見到mouse0712賣練習, 問佢d練習有冇做過, 做左幾多,
佢就話有d全新的, 全新就貴d,  我就買左幾本全新練習, 之後約交收, 但佢話要就佢時間同地點交收, 但我唔得閒要返工, 所以就叫左我朋友幫手, 我朋友冇時間check,  結果新的竟然大部分做左, 叫佢退錢又唔肯, 所以大家如果想買mouse0712的野, 都要小心d,  小心俾人呃呀

本人跟67162326約定交收,因為我忘了帶電話,所以要跑回家取,她便說我趕不及來因為她要開會。當時我說再約,她也應承的,但沒有確定時間,還說會再pm我。但第二天我check pm,她竟說已在當天同一時段(即我們原本約的時間)賣給另一個人了。
此事實令人氣憤,因為她一句“我的書大把人要”就可以不守誠信。

醒目開學勳章

多謝版主提醒
davis_mav出售課本,卻胡亂回覆可以hold書,事實從未hold書,並已出售,無誠信賣家值得大家注意

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

事實被人修改,無誠信可言,無誠信賣家值得大家注意.

提醒:滿心歡喜揾到本書比亞仔,時間地点全跟佢要求,点知買家wloi玩野話賣又吾賣!点解會有D甘既人???

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

幸有版主提點,在適合地方反映事實,無誠信賣家值得大家注意.
沒有預計再受騷擾.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

在適合地方反映事實,無誠信賣家值得大家注意.

沒有預計再受騷擾.

回覆 miriam 的帖子

本人星期二剛剛在Baby Kingdom 的會員tiertwo 買了GAPSK 普通話考試高級,包括考試綱要、模擬試題操練2本。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3230078&extra=page%3D4

本來有興趣買初和高級兩套,所以叫賣家send相和價錢,佢話有9成新,練習有做過但擦左,諗住要兩套而傾價錢但賣家個價太硬,所以覺得太貴而放棄只要高級,因為我早前已向另一買家買了中級好新和價錢合理。

本人是在職媽媽,亦深信賣家話有9成新和價錢又企得咁硬,D書應該無問題,大家都係講個信字,我自己也賣過二手書比人,亦不想別人好似驗屍咁驗我D書啦,因為交收時太趕所以只是隨意看看其中一本亦沒有仔細看,如果知道咁殘又缺角又我吾會買的。

書貴不緊要,貨不對辦仲要死撐話有9成新沒有收貴我,雖然每人準則也不同,既然覺得自己D書有9成新吾怕再賣吾到出去囉,但唔明點解唔肯退錢退貨? 仲要倒轉鬧人"不知所謂,點教育下一代"咁無品。

我都係第一次遇到呢D不愉快經歷,所以想同其他家長share以防再受騙!

醒目開學勳章 王國長老

版主提升
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我唔好彩,遇上個不誠實賣家Hinfather, 貴價買咗套陳年美語世界。
佢賣之前話"有点讀筆,2014可換的物品全換,点讀筆,510咭也全換,所有書,game cards, cd, DVD , poster 都是全新,換完即packed."
到交收,約咗喺奧運站,見到先話其實冇得點讀,得對錯筆。嗰陣先知原來版本太舊冇點讀,但諗住係新書就算,佢兩公婆又懶好人話有乜事可以搵番佢地。
點知番到屋企,發覺有啲書有皺,明顯揭過,本right light activity有啲page更加篤花晒,咁點叫全新?!
之後Whatsapp佢當然潛咗水!仲話有兩個小朋友,為人父母,咁唔誠實!

只怪啱啱另一賣家同時約我同另一買家,confirm時間嗰陣就話賣咗!於是情急下被人有機可乘。。。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

網上購物是有一定的風險