用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 二手市場 懷疑受騙或不愉快事件張貼區
go

[其他] 懷疑受騙或不愉快事件張貼區 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

會員可將有關個案列出

聲明:

1. EK 不會就有關個案,作出調查

2. 如認為個案描述失實,有關會員可在版面反駁

3. 如金錢上所有損失,可考慮報警備案

4. 會員回應,請保持冷靜,勿用過激言詞
   9    0    1    0
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

本人剛剛(5小時前)在Baby Kingdom 的會員 Yokilai 買了一套東西圖書出版社出版的A picture reader + VCD (十張VCD+10本書)
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2471743

買回家后,本人開DVD機試耶些VCD,
發覺那些VCD多張有雪花,節目中的人像閃來閃去,這些VCD根本看不了,因為會破壞兒童的眼睛。本人立即打電話給賣家,打了多次電話,賣家都拒絕接听(她竟然預知有事?),過後有一名自稱 Yokilai 的丈夫回電。交易時yokilai 小姐親口應承有壞可回款!!查完原因后,yokilai 的丈夫有以下回應:
1. 網上買野有風險,買家應負全責。
2. 賣家自己看過那些VCD,絕無問題,他認為買家在買后2小時內有足夠時間破壞那些VCD。
3. 他另一個觀點竟然是他們買了那套VCD,從來無看過(買了多年都無開過??),他叫我自己打去東西出版社查詢。明顯前言不對後語。

本人會聯絡BK的行政部,要求他们公平處理。另希望各位BK有誠信的爸爸媽媽買東西時小心點。

練習的影印本賣得比人既咩?

剛剛從2手市場,向多個妈咪賣了些課外練習比仔仔做。點知交收既時候,發現其中4本係影印本,立即有d嬲又有d“鱷“然, 因為係同男人交收,所以為免尷尬,所以勉勉强强也完成了交收!

回家再想,確存在盗版問題,請各媽咪、爹d自律,專重知識產權,不要再賣影印本/盗版啊!angryfire:

miriam  有關發帖會在版面保留三天, 之後會合併至 "懷疑受騙或不愉快事件張貼區", 以便會員查閱.  發表於 13-1-20 00:29

回覆:練習的影印本賣得比人既咩?

回覆:Clearsky 的帖子

agree.

引用:+http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mo

原帖由 christy-chan 於 13-01-20 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2520127&page=1#pid35782037

是這人嗎?
係啊!原来又是他!有冇搅错呀?一個中完又一個。過份!

引用:Quote:原帖由+christy-chan+於+13-01-20+發

原帖由 126925 於 13-01-20 發表
係啊!原来又是他!有冇搅错呀?一個中完又一個。過份!
sorry!原來係pinkywwp,但我也约了studyboy 2012交收,幸好見你post,不用再交收了!

醒目開學勳章 王國長老

經超版查證兩人為同一人 (分身),會將有關會員封戶‧

在此重申,一切交易乃會員雙方決定,親子王國及教育王國不會審查或介入有關之問題,敬請各位留意‧

教育王國基本版規

10) 討論、推介、售賣盜版侵權產品。

二手市場版規 (2012 6 15 )

12. 禁止 出售 / 徵求 / 文換 / 送出 學校試卷、工作紙及學校筆記 (包括影印本),一經發現可被永久封鎖帳戶

20.版主不會審核文章內容,所有交易由買賣雙方直接洽談,如有任何爭議,教育王國概不負責

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:miriam 的帖子

我既理解……係有人呃錢!:;pppp:

引用:+本帖最後由+miriam+於+13-1-21+15:46+編輯

從二手市場跟"Lung12345" 買了199本Enopi maths

pm內容 :請問用鉛筆劃過還是不能刪掉既筆痕?回覆: 用鉛筆做的,保存很好,沒有缺爛啊

喺mtr內交收見有職員巡過,199本要檢查真不可能,心想pm過物主就信任無問題啦,點知回家一睇鉛子筆做的都有好幾本,亦有好多好多塗上顏色及剪過,而用鉛筆劃過的筆痕深且粗,相信是用很粗的筆芯加上強大力量而劃成,花上四分鐘用力刷一個數目字都未必刷得掉,單單刷4本已用咗一舊刷子膠.

呢個"Lung12345" 真真唔老實

miriam  有關發帖會在版面保留三天, 之後會合併至 "懷疑受騙或不愉快事件張貼區", 以便會員查閱  發表於 13-3-20 16:08

回覆:從二手市場跟"Lung12345" 買了199本Enopi maths

回覆:cherryird 的帖子

老師改卷我明白,但小朋友用鉛子筆作答係刷唔倒,鉛筆痕粗且深得好厲害

回覆:從二手市場跟"Lung12345" 買了199本Enopi maths

回覆:Clearsky 的帖子

問題係唔止鉛筆痕呢,顏色筆同鉛子筆就點都刷唔倒

好正常喎,幼稚園小朋友寫字就梗係好用力啦,買2手補充就要預左係咁上下啦

樓主.Enopi 低level 有d真係要填顏色wor. 人地一手用當然會填顏色啦...2手才用幾佰買199本..上enopi 4堂就$700 wor. 而且1堂才 3本btm+1本ctm. 有時還要重覆booklet.  你而家唔洗比一個月費用就得到起碼2年以上習作..如果你真係好介意不如你成套放返上黎..應該有人唔介意同你要左去.

回覆:summersonia 的帖子

我係嬲賣家唔老實,我指鉛子筆痕唔係老師圈嗰d,係用鉛子筆嚟填寫答案,但賣家話全部鉛筆填可刷

chunsamyuen  原子筆, 定 鉛筆呀 ? 原子筆一定唔可以用擦膠擦去啦 !!  發表於 13-3-23 00:05
‹ 上一主題|下一主題