用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問資優同亞氏保加既分別?
go

請問資優同亞氏保加既分別?

亞仔25個月,由出世到而家都十分臭皮氣,教佢認字或物件,人物講過一次就記得,有時係我同老公傾談間已聽左,之後講返出來,連我同老公傾計時會叫家人花名,佢之後自己會配對講返出來,約20個月左右已成日問what is this?
但不喜歡同同年紀小朋友玩,只喜歡大人!小朋友行埋來會打人,平日皮氣超大又郁手郁腳,教佢罰佢都冇改善,行為十級固執,自己揀衫,襪鞋,尿片著,一有不從就癲昞!罰完一小時後,仍然記得剛才件事又再扭過!對自己要求高,玩玩具做不到冇耐性即発皮氣打自己鬧自己,情緒十分波動!
湊佢我真係好辛苦,打,罵,同軟功都試過!唉!請問亞氏保亞會這樣嗎?

亞氏保加可以加資優亦可以加低智,兩樣野講既野好吾同。

最基本係亞氏肯定有社交同溝通問題,但吾代表佢吾識講野。而資優主要講iq,即理解分析推理等範疇高於常人表現。

有懷疑最好找專業人士評估啦!

回復 Care_Bears2009 的帖子

我之前都有CHECK過亞氏保加嘅資料,亞氏小朋友係智力正常同沒有言語發展遲緩的問題。如果有,就會係自閉症,吾係亞氏保加。但亞氏保加同自閉症都係有溝通及社交問題。亦有人話,亞氏保加=高功能自閉症。

至於資優,我沒有太多研究,只係知小朋友在某一些能力較叻。以前只集中在IQ智能方面,現今已有8大智能,有不同範疇的資優生,如IQ、音樂、數理、人際溝通......

亞氏保加同資優係2樣野,會有機會出現在同一個人身上。

有朋友告訴我,佢個仔上亞氏保加社交小組,個個小朋友都係讀名校,讀書好叻,但吾多理人,自已做自已野。

以你嘅情況,我都建議你同專業人仕傾吓。如果固執到影響日常生活或學習,都要正視吓。

其實亞氏保加同自閉都可以同其他障礙一齊出現架~
與此同時,
兩者亦都可以同資優能力一同出現。