用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 沙呂定一呂比較好
go

沙呂定一呂比較好 [複製鏈接]

小女九月K3,有20分,心儀沙呂,但在討論區見到新校長,舉辦活動及校車等都有好多家長討論唔好,甘我應該簡沙呂定一呂(一呂好似樣樣平均D):(

k808964  請呢位家長先了解兩間呂小的分別,你所說平均啲是指什麼?  發表於 12-7-28 00:32
k808964  小兒今年畢業,經歷兩個校長各有各好,小兒也入到心儀中學  發表於 12-7-28 00:11
k808964  本人是沙呂家長,兩間都好無話邊間好而係你覺得邊間適合你個女。  發表於 12-7-28 00:09
   0    0    0    0

回覆:沙呂定一呂比較好

我只是今年九月小一家長,未能比具體意見,但客觀來看,沙呂學校大,設施多,最重要是不少畢業生具競爭力,考到區外名校的人數不少,你可上網查一查。

但據知一呂老師流動性無咁大。

逆思想來諗,若好多人同你咁諗,今年入沙呂咪易好多?記住ek咩人都有,別人言論要多分析下啦,包括我這個意見。

希望多些現有家長比多些意見你吧。

多謝各家長的意見,其實我住開北區,女兒都在北區讀書,今年先搬沙田,九月k3選學校,其實了解各沙田學校只知少少。只是知沙呂同一呂比較多人選。我女兒好動,自己都好主動做功課,但英文就一般。如果我女兒有20分,唔選以上兩間,仲有咩學合適我女兒和選仲機會較大。

回復 ac19wm55 的帖子

Hi ac19wm55,

妳女兒的20分是如何計呢? 是否已包括宗教分(當妳是基督教)的5分? 如是的話, 妳要揀有基督教背景的小學了.

回復 ac19wm55 的帖子

你可以去"小一選校"那面的FORUM看看, 因我見有關91網的討論.

多謝大家的意見。
‹ 上一主題|下一主題