用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 兒科vs精神科完全不同
go

兒科vs精神科完全不同 [複製鏈接]

今天我帶了Joey見兒童精神科醫生,他的評估和兒科醫生完全不同,他說Joey內裡沒有問題,發展也正常,只是言語技術未純熟,經過訓練便可以改善。

自從兩個月前Joey見了兒科醫生之後,我唔開心了好耐,話佢遲了一年,我post了一篇文章講自己好震驚。現在竟然有完全不同的判斷,有時候專業人士的差異真係好大。

見言語治療師又係咁,第一次話Joey永遠不會和正常人一樣,第二次卻說她的表達夠同齡用。做媽媽的,要關心小朋友,但要學習對別人的批評不要太上心!
   0    0    0    0

回復 doubt2012 的帖子

一般而言,精神科醫生、合資格兒科醫生、心理學家才有資格為小朋友作自閉症評估,其他人仕(e.g.職業治療師、語言治療師)所做的評估報告,是不被政府承認,不可用來申請支援服務。

回復 doubt2012 的帖子

只可參考不能盡信........................

回覆:兒科vs精神科完全不同

我個女7月4日見精神醫生話唔係好似自閉,7月20日見兒科醫生專情緒話囡囡係自閉,照幫佢排磁力共振,轉介長沙灣遺傳診所,叫我試唔同嘢搵出原因!各方面都有不同說法,因為佢地唔係全日對住個小朋友,醫生只係見到個小朋友不足一小時,只係聽家長講,所以我係會問醫生可以點樣做先幫到個女!

回復 idak 的帖子

評估小朋友有否自閉症必須使用一些評估工具(量表)如下,而結果亦應按量表計算出來的分數來決定,不能靠個人表面觀察來決定。

• 自閉症診斷面談–修訂版 [Autism Diagnostic Interview-Revised (ADI-R)]
  • 自閉症診斷觀察量表 [Autism Diagnostic Observation Schedule (ADOS)]
  • 幼兒發展量表 [Mullen Scales of Early Learning (MSEL)]
  • 適應行為量表 II [Vineland Adaptive Behaviour Scales, Second Edition (Vineland-II)]
  • 兒童行為評估系統, 第二版 [Behaviour Assessment System for Children, Second Edition (BASC-2)]

負責與你囡囡做評估的醫生有否使用呢?如果有,結果應會顯示她哪方面表現較弱,需要關注。

有一件事可以推斷的是,兒科醫生的傘子比較大,傾向認為小朋友有事;精神科醫生的傘子比較小,會篩走一些較輕微的小朋友。

不過言語治療師會因為兒科醫生的評估,給小朋友帶上有色眼鏡。她不是判斷Joey有自閉傾向,而是她根據兒科醫生的評估,說Joey「永遠」無法像一般小朋友般表達。

回復 fandd 的帖子

智力評估中心我須要填多份問卷, 女女玩的時候醫生填緊一份唔知乜嘢, 入去見醫生又填兩份表, 就算醫生有同我講乜嘢表都聽唔入耳,  因為女女都係坐唔定果隻, 我跟本睇唔到個醫生寫乜, 就算同老公一齊去都無可能睇到個醫生填乜嘢表。

精神科醫生係我自己一個人帶個女去, 個女重大發皮氣, 因為女女一入間房摞起個玩具, 個醫生就話e樣唔玩得, 女女唔夠三分一時間已經話要走, 成個過程都睇唔到個醫生填乜, 我只能控制住個女d情緒。

到見兒科醫生情況都差不多, 我能夠聽到個醫生會幫我排乜都已經好好, 有可能因為我老公係度, 女女就表現得更加唔聽指令。

其實每位醫生及社工都係講番個小朋友d狀況, 往往現實係好難接受, 只係睇你點去面對啫﹗我就覺得每個人都係不一樣, 點解要睇成自閉係一個問題, 只係學習方法及形式唔同, 就算成年人理解能力個個係唔一樣的。唔好意思﹗講多咗其他嘢﹗
‹ 上一主題|下一主題