用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我好苦惱上小學後,到底應唔應該cut了彈琴? ...
go

我好苦惱上小學後,到底應唔應該cut了彈琴? [複製鏈接]

我現在有個問題!我囡今年將升小一,是好動型孩子,熱愛游水(今年7月頭開始學)同体操(已學2年),已多番要求我上小學都不要cut,佢話真係好鐘意,游水老師都讚佢進度學得好快,可能她鐘意原故,所以很投入學加有体操底!但以上2樣野都要每星期各學2堂,否則都較難keep住進度!但她本身已好多野學,普通話,英文(較弱,唔學唔得 ),珠算(已學2年,學校老師話囡数學科最好),剛學完乘數,現半堂珠心算,半堂初级奧数),我想訓練她思维,所以不想cut,另也有學琴(學了年半左右,現2级程度),每天也有練半hr以上習慣,她没有抗拒練亦冇話唔想學,但又不覺她特别有興趣,我現在好苦惱到底應唔應該cut了彈琴,因上小學真的怕冇時間曰日練同學甘多野,2來又怕冇時間温書換你地會點做?

2    0    0    0

ling1211 的帖子

睇下你個女的學校是否係高壓的學校如果唔係其實没影響。·:

呢個情況, 我會先cut 珠算. 你女兒程度應付學校綽綽有餘. 其實就咁睇你女兒能力很高, 無需咁快就叫停. 上了小一安定下來再打算都不遲.

琴呢樣野, 快有快學, 慢有慢學, 都OK嫁. 我囡囡重其實升左小一先開始學琴tim

ling1211  thx  發表於 12-7-28 02:28

上小學看情況才作決定,但周身刀的孩子有時也有麻煩,日後如遇比賽,好可能要再加強訓練,隨時打亂平常的練習,所以日後可能要分輕重

唔好cut,識彈琴好吃香架

faye525  識彈琴而家唔吃香架啦!!個個小朋友去叩得門都識~除非你有大賽獎狀, 唔係學校唔放在眼內!  發表於 12-8-27 19:12
ling1211  thx  發表於 12-7-28 02:29

小一至小三係蜜月期, 未需要特別溫書. 唔需要太擔心無時間溫書. 有興趣的應盡量繼續.

唔知大家有無留意呢個奇怪現象: 個別小朋友係越忙越強. 我見好多叻叻小朋友, 樂器打波辯論讀書樣樣精, 最特別係小朋友樂在其中.

我女小四時開學考完皇家試後才cut琴. 只繼續學大提琴. 以為多左時間成績會好. 結果反而dum懶左, 由名列前茅跌到十名不入, 仲要走唔返轉頭, 恨錯難返.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

珠算學咁耐??  好多centre 1年學晒+x/ !!! 我個仔都學緊, 返多2堂就叫完成乘數跟住學除數, 但我會cut, 因真係太快, 學校最快都要小2先學除數, 所以我會出年summer 先再學返, 你都應該諗諗有無需要contuine.

你小朋友like 游水同体操, 其實係件好事, 你可以作為酬碼令佢努力讀書.  至於琴就睇你, 只要你唔係追求什麼演奏級的話, 繼續學其實問題不大.

polly0503 的帖子

囡的學校不是谷的

w_y 的帖子

我的朋友都有提議我可先cut珠算,琴cut掉太可惜

marcuscyrus 的帖子

yes,我認同你說法,亦有諗過呢個問題,所以我會留意囡囡一段時間,到底那樣她較喜歡,就放多一點時間落去,另一樣就當玩下算了

ling1211 發表於 12-7-28 01:03
yes,我認同你說法,亦有諗過呢個問題,所以我會留意囡囡一段時間,到底那樣她較喜歡,就放多一點時間落去, ...
我有些周身刀的學生採9蓋10煲的做法(個人十分不認同)。他們在學界比賽前會停學樂器數星期,然後專操運動,到考琴試時又唔去游水數星期,到學校考試又乜都停哂。久而久之小朋友知道臨急個佛腳都會比佢抱,到頭來越來越懶散,上到中學,所有野都一下PAIR哂。

palmchristy 的帖子

我老公之前話過我比太多野個女學會影響學業,加上我係全職媽,如果個女學業成绩不好,我老公一定有微言,所以我都有壓力架你個女退步係指學業?

仔仔錫錫你 的帖子

學一年就能不用算盤,只用心算學晒“+-x/ 你仔好勁喎 我之前都試了3個珠算miss教我個女,给我感觉進度的確有點拖,所以2個月前再换了,呢個教得快D,現在學識了心算計“雙位x1位“,不過聽你甘講,我真係要認真諗下仲學唔學了yes,我現在就是利用游水同体操呢點利誘她,跟她協議左,要學就要勤力讀書,成绩好可以學,成绩不好乜都要cut其實我冇其望佢要考到咩级,只想她學琴學專注

Mymaggie  我要囡囡學琴是訓練她左右腦運用,但我都唔知是否真的有效。  發表於 12-8-4 00:46

回覆:Chowying 的帖子

好讚同,慢慢學都得,可以陶冶性情,又可幫孩子relax

回覆:我好苦惱上小學後,到底應唔應該cut了彈琴?

其實,咁細個學什麼都得,但我會觀察孩子的學習態度,也要孩子明白唔認真學和練,就要取消;另外,一定以學業行先,如發現因課外活動而影響學業,才去取消其課外活動。曰後考中學時,都是看成績先,其他活動只是輔助,除非孩子在該活動中的成就去到國家級或世界級吧!不要太早煩惱吧!(日後還有很多事去煩呢)

HaYi  agree !  發表於 12-8-2 13:43

ling1211 發表於 12-7-28 01:15
我老公之前話過我比太多野個女學會影響學業,加上我係全職媽,如果個女學業成绩不好,我老公一定有微言,所 ...
只要父母在愛和情感上支援足夠, 而活動安排合理的話, 小朋友識分配佢地的時間的.
反之, 你好心幫佢cut, 佢地就自然將多出來的時間 hea 左, 唔知做左乜咁.

如果D活動係佢地喜歡的, 佢地更會盡全力先應付學業要求, 再去花時間玩佢地鍾意的活動.

但最緊要安排合理. 如果攪到小朋友好遅至上床睡覺, 咁就真係要忍痛cut活動.

我個女係學業退步. 而家要搵方法追.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回復 ling1211 的帖子

有關珠算問題想問,煩請check PM, thanks.

palmchristy 發表於 12-7-27 22:57
小朋友係越忙越強. 我見好多叻叻小朋友, 樂器打波辯論讀書樣樣精

我亞嫂囡囡都是, 好忙, 成績好好, 她說每天趕住去學其他嘢, 會拿拿聲做好晒功課, 相反, 曾經cut 咗, 姪女變懶散。

我覺得學習態度好緊要, 認真學習態度 遠比 日操夜操 來的實際。

Mymaggie  讚同,我囡囡都係好忙,為了玩(課外活動,除了補習),她會趕快完成她的任務(功課和額外的練習)。  發表於 12-8-4 00:44

我會將游水體操改為一星期一堂,鋼琴佢冇表示唔想學我會比佢繼續
‹ 上一主題|下一主題