用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

明慧太子 [複製鏈接]

明慧太子好嗎?有家長可分享嗎?
今年升小派位如何??有人知道嗎??
   2    0    0    0

我都想知,可能係新校,未有太多人討論

我都想知呀 , 因為北角辦得不錯 , 太子有咩評價呢 ?

My girl is in N class AY1112, she studied very happy and able to speak in English and read also.  Teachers are also care.  However, other than the school fee, say $3800+, the other expenses is expernsive, school uniform, book & other learing materials, around $5000+.  i tried to ask the school to give me the book list, they replied that i could only read in the reception and could not make a copy, also, the list of purchase did not state clear, just a lump sum.  My girl would move to other kindergarten, can progress to P.1 study.

Besides, i have some girl uniform, if anyone want to take, just pm me.

以過來人既身份講,gum既價錢大把學校好過距。
我念好多家長都會認同,價錢貴五緊要,最緊要系,教育成果及服務要等同價錢!太子差好遠咯

alicialee1210  AGREE  發表於 12-9-5 00:25

Airel:  絕對認同,

airel and mickichan 妳們是明慧太子家長嗎?
可以講多少少嗎?
是老師差?
升小派位差?
技投考心儀小學結果差?
還是其他?
好想知道多D,太少家長談論.分享下.

marieng 發表於 12-7-27 22:46
My girl is in N class AY1112, she studied very happy and able to speak in English and read also.  Te ...

我打去問佢又話學費已經包哂其他雜費,$4XXX

唔通我搞錯?

回復 josephinekaka 的帖子

如果政府批左, 學費應該由上年3880/月加到4200/月.
另書簿費每學期2XXX, 上/下學期都要比.
校服夏天1校服,1運動服加SOCKS 690左右.

值唔值, 唔係只睇個錢碼, 用國內流行話"性價比"PRICE VALUE RATIO是否合理

我不知道明慧教学质量如何, 我仔去IN的时候, 有点感冒, 不大爱说话, 被他们无情的拒绝了. 说我仔达不到他们的入学要求. 最后我仔入读ST CAT了.

引用:我不知道明慧教学质量如何,+我仔去IN的时候

原帖由 newman09 於 12-08-11 發表
我不知道明慧教学质量如何, 我仔去IN的时候, 有点感冒, 不大爱说话, 被他们无情的拒绝了. 说我仔达不到他们 ...
嘻!good.

newman09 發表於 12-8-11 11:33
我不知道明慧教学质量如何, 我仔去IN的时候, 有点感冒, 不大爱说话, 被他们无情的拒绝了. 说我仔达不到他们 ...

我都想同個仔考st cat, 有冇咩野要做?
明慧我都知用錢買學位,所以都冇諗住長讀落去

用錢買學位!也講得咁難聽!如果覺得咁差,何必讀呢。

Marco2010  Al1987, 對啊, 下午PM班都收到JAN B, 學校都想學生早D入學收錢,下午應該就唔爆. 不過上午班就有啦.  發表於 12-8-14 17:03
AL1987  I believe there are not so many waiting or rejected applicants for MW, they accept small B as well.  發表於 12-8-14 10:36
Marco2010  對啊,邏輯上如果搵錢買學位=有錢一定有得讀,但係又好多waiting or rejected 申請者。所以以上講者邏輯有錯誤。另外St CAT或其他學校是否完全免費?  發表於 12-8-13 22:15

其實我想知學校本身教學如果,小朋友學三文四語成果如何,升小成績,老師好嗎?

回覆:明慧太子

囡囡曾讀半年n班,我覺得
老師:幾好,起碼阿囡都好鍾意老師們。
行政:比較混亂。
校舍:較細,冇outdoor。
三文四語:n班一個星期會上一堂日文,一堂普通話,都會學到少少,但唔好寄望太多,升上去就唔知。
其他:佢地會俾mickey mouse既嘢俾學生睇,睇到我個女中晒毒,佢而家問我點解新學校冇得睇?!

mickey club house or disney world family ?
they will watch tv at school lesson time??

回覆:中年父母 的帖子

冇問個女係邊隻,等我聽日問吓佢先

我試過放學時阿女上去借洗手間,我見到真係睇緊米奇!但就唔知係咪等放學時先睇。

回覆:emilyllib 的帖子

Emily,我想問明慧太子返學校服係唔係配黑鞋?我睇到學校video係著白鞋架?感謝回復。

‹ 上一主題|下一主題