用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家會報幾多門幼稚園?
go

大家會報幾多門幼稚園? [複製鏈接]

我地係灣仔區, 好似間間都好多人爭咁, 呢間又3千, 果間又8百..
   1    0    0    0

小兔咕 的帖子

當年報咗 5-6 間。
其實,好多時都係同一堆人的。

回覆:Good-Luck 的帖子

我之前都係咁諗~「係同一堆人」!但阿仔in 8間,得1間收、1間call waiting、冇咩著落,佢又唔係細仔,都唔知點解?依家先知道,原來社會競爭真係好大

我聽人講間間都係果幾個星期in ,如報得不多, 報完又撞期(就算人地肯改期, 一日走2間,見完第1間都攰, 第2間間表現都爭少少啦)
就死喇~~~~
所以都唔知點好..
細b edd 係12月頭, 如果早左d 出世係咪唔可以同大女in ?有機會係醫院..
希望佢生生性性有書讀啦~

同埋有無咩幼稚園係少人考d 又ok 既呢, 報定1間做back up 都好ma~

回覆:小兔咕 的帖子

我會覺得係寶血。我女兒今年9月入K1,寶血係第一間in,第一間俾offer。有咗第一個offer個心定咗好多。何況寶血環境好,老師有愛心,只是之後有另外的offer放棄了。

小吉媽子 發表於 12-7-27 09:10
我會覺得係寶血。我女兒今年9月入K1,寶血係第一間in,第一間俾offer。有咗第一個offer個心定咗好多。何況 ...
其實我自己細個都係讀寶血, 佢環境算好, 不過佢咪就係都有8百人考果間...
所以都驚驚地....

醒目開學勳章 貢獻勳章

你俾咗咁多心機教個女,佢又唔係細b,佢一定會有好學校收嘅!如果你忙無書讀,報定1-2間唔出名嘅KG打底囉!
add oil!!!!
恐龍家

I apply 3 for my daughter last year

我個係細b更加少機會, interview 都唔知有冇? 都會報定5-6間以防萬一

我個係3月大B, 上年報左7間..

my girl this year applied 6 (mainly dragon schools) and got 3 offers.

我覺得首要考慮吓自己想揀咩類型既學校,唔需要報太多,因為好多都會撞期in,好似我小朋友而家讀緊全日n班(團體搞既,並非名校),眼見依家競爭大,所以報咗3間龍校,但龍校實在太難考,所以另外報定一間好少少,多少少語言訓練既學校,如果全部唔得既就讀番原本呢間,好彩最後有1間龍校收咗,咁就唔使煩咁多喇!

我覺得首要考慮吓自己想揀咩類型既學校,唔需要報太多,因為好多都會撞期in,好似我小朋友而家讀緊全日n班(團體搞既,並非名校),眼見依家競爭大,所以報咗3間龍校,但龍校實在太難考,所以另外報定一間好少少,多少少語言訓練既學校,如果全部唔得既就讀番原本呢間,好彩最後有1間龍校收咗,咁就唔使煩咁多喇!

我個囡係10年細B,舊年考PN報左10間8日,IN咗6-7間,有3間OFFER,今年會繼續再考

小曳人 發表於 12-7-27 10:37
你俾咗咁多心機教個女,佢又唔係細b,佢一定會有好學校收嘅!如果你忙無書讀,報定1-2間唔出名嘅KG打底囉! ...

有日由屋企行去銅鑼灣見到銅鑼灣聖雅各細細間但睇派位人數好似得1班, 唔知多唔多人爭, 好處係近.

小曳人  報咗先啦!  發表於 12-7-28 15:40

lutang 發表於 12-7-27 13:42
我覺得首要考慮吓自己想揀咩類型既學校,唔需要報太多,因為好多都會撞期in,好似我小朋友而家讀緊全日n班 ...
因今年唔讀n, 所以無back up。。。。 其實好唔好報多幾間, 再睇下比出來既時間撞唔撞期, 再決定in 邊間?
同埋如唔去in 要唔要通知果間學校?/如果真係2 間都係自己ok既學校。 可唔可以request 改時間就到eg 一間上午in, 一間下午in?(其實玩完上午, 下午果間都唔會in 得好)

回復 小兔咕 的帖子

小朋友冇讀n班就麻煩d,你可以報定一d易入既學校先,eg.村校,豈碼有間喺手,我唔知你小朋友叻唔叻,你可以參考吓其他學校既interview方式,同佢練吓先,揀近屋企既當然好啦,唔使舟車勞頓嘛!

其實考幼稚園都好講運氣,唔諗得咁多,多人考唔代表你唔得架,俾d信心自己先;另外,你揀校要睇吓自己有咩要求,eg.學校教學方式,宗教背景等等(我知有d家長都好介意宗教背景),惟有報多幾間囉!

至於撞期安排唔到你話事架,有d學校安排咗就唔俾改,因為好麻煩,你要有心理準備到時要取捨囉!不過如果唔去最好都通知番學校,呢個係禮貌既做法!祝你好運!

回覆:小兔咕 的帖子

面試通常唔俾改期,我上年放棄面試,但冇通知學校,因為,太多面試撞期,唔面試都變成常規,所以當日我冇通知學校!不過,我都覺得禮貌上要通知,但當時太忙、太煩,因為面試真係好辛苦!

我的小朋友冇讀過 N班,當年 5間幼稚園都是同一個早上面試的。
幸好,那年 4間有offer,1間 waiting.
‹ 上一主題|下一主題