用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如果想出國留學高中,大家好冇好建議
go

如果想出國留學高中,大家好冇好建議

我依家讀完中四下年讀中五,讀緊既學校已經算差,一年得一個兩個入到大學,除非火星撞地球,如果唔係自己絕對唔會係果一個兩個,入唔到大學,而屋企人最大既心願就係希望我入大學,如果係香港入唔到,屋企講明無論再讀咩課程用幾多時間一定要入到大學為止,諗下諗下,既然都係,去海外讀都係一個選擇,咁同呀爸商量下啦,佢冇話贊成又唔反對,而佢話要去去澳洲好,可以技術移民,我其實想美國多少少,英國就唔好啦,想聽下大家既意見.

另外,假設讀完中五先申請留學,申請要一年,咁我去到仲有冇可能讀高中,果時大概17歲差唔多18,會唔會大左少少

唔該各位~

首先你要知道去外國讀高中並唔保證能夠順利升讀大學。

而且要留意大學對於外國學生嘅英語水平有要求,即使你其他學科成績出眾,但 IELTS 或 TOEFL 成績未能達到個別學校要求則未必能夠報讀相關院校。

再者能否於於半年時間內由中文教學過渡至英文教學,
並且靈活運用當地嘅公共圖書館、大學圖書館搜集資料做達到外國高中程度功課.

相信你自己要好好考慮一下, 當你身邊嘅同學於中期試後收到大學各學院嘅conditional offer, 只需保持水準就穩入大學,心情輕鬆去考大考;而你可能唔單止要預備 6 科以上大考,重要顧及IELTS,又冇屋企人喺身邊,自己要洗衫做家務,壓力一啲都會唔少。

如果真係想走, 不如take foundation/ 英文 course先, 打好個底再上大學, 問下啲有搞海外大學 foundation的agent問下, or 上網search, 拎多d資料先決定

回復 Onlyfree 的帖子

我唔熟澳洲,幫你唔到。但如果你想去美國,除非你係居民,公立中學一定要收你,否則大部分高中都唔會中意收 G12 (中六)嘅學生,你要有心理準備。另一個可以考慮嘅途徑係先喺香港讀完中六,儘量做好個成績,然後申請美國嘅社區學院 (community college),讀兩年,如果你可以喺呢兩年裡面發憤讀書,攞個好成績,應該唔難轉入正式大學讀埋剩低嘅兩年

回復 Onlyfree 的帖子

In general, Australia also doesn't welcome year 12 students. However, many state and private schools may still consider because you pay to study. You may find an agent to ask.

You may also consider to finish high school in Hong Kong. If your results are not good, then you can study a foundation year before entering an Australian university. If your results are good, you have a very high chance to be accepted by an Australian university.

簽名被屏蔽